Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Bouvet Ladubay Saumur and Loire Valley to producent win musujących z Saumur w Dolinie Loary. Po przerwie z dużym domem szampańskim Taittinger, firma znów jest rodzinna. Poza winem Bouvet Ladubay to miejsce sztuki, co imponująco odbija się w piwnicy zbudowanej w stylu zatopionej katedry. Étienne Bouvet miał zaledwie 23 lata, kiedy w 1851 roku w Saint-Hilaire-Saint-Florent kupił piwnicę nad Loarą o niewiarygodnej długości ośmiu kilometrów i wraz z żoną Celestine Ladubay założył Maison Bouvet Ladubay. Po ponad 16 burzliwych dekadach Bouvet Ladubay uzyskał tytuł „Oficjalnego dostawcy brytyjskiego parlamentu”. Po kilku dumnych właścicielach, w tym Taittinger Champagne House, Bouvet Ladubay od zeszłego roku jest ponownie w pełni zarządzany przez właściciela i kontynuuje swoją drogę do czołówki francuskich producentów win musujących. Podstawą Cuvées Bouvet Ladubay są winogrona około 100 winiarzy, które co roku są na nowo wybierane przez firmę. Dostawa i tłoczenie winogron odbywa się pod nadzorem enologów Bouvet Ladubay. Patrice Monmousseau , dyrektor zarządzający, interweniuje tutaj osobiście w zgromadzeniu, aby wyprodukować poszczególne wina o najlepszych właściwościach. Po leżakowaniu w stali nierdzewnej lub, w przypadku win wyższej jakości, w drewnie następuje druga fermentacja w butelce, która jest inicjowana drożdżami i dodatkiem cukru w celu wytworzenia wina musującego. Przy regularnym potrząsaniu osadowy osad jest oddzielany, wina są wypluwane i dodawane, dzięki czemu Brut de Loire nie różni się niczym od produkcji szampana.
Saumur jest największym po Szampanii regionem produkcji wina musującego we Francji, Obszar produkcji wina musującego Saumur pokrywa się z obszarem apelacji Saumur, ale rozciąga się dalej na zachód, odpowiadając dawnemu okręgowi administracyjnemu Saumur. Saumur ma idealne warunki do produkcji doskonałych win musujących: świeże, rześkie wino z tych stoków łatwo nabiera blasku; istnieją wspaniałe naturalne piwnice wykute w skale, idealne do leżakowania, a Loara jest w pobliżu, aby transportować wino tam, gdzie będzie ono sprzedawane. Winnice wina musującego Saumur są posadzone w glebie wapiennej (tuffeau), ale rozciągają się również na odcinku łupku Anjou Noir. Różnice w glebie i klimacie (wynikające z ekspozycji na słońce i bliskości Loary) wyjaśniają, dlaczego te same odmiany mogą wykazywać bardzo różną ekspresję w ramach jednej apelacji.
Wyszukaj ponownie to co szukasz