Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Bruna Grimaldi Piemont. Barolo Badarina Riserva pochodzi z Vigna Regnola, od strony Badariny, która była historycznie obsadzona winogronami Nebbiolo, co zapewnia doskonałą ekspozycję i wyjątkowo odpowiednie ukształtowanie terenu. Koncentracja winogron na tym poletku pozwala na produkcję Badariny o większej strukturze i mocy, która następuje po winifikacji winogron o tej samej nazwie, ale jest proponowana po dłuższym rafinowaniu, w beczce i butelce. Jest produkowany tylko w najlepszych rocznikach, a poziom produkcji jest niski. Sugestie kulinarne: dania bogate, takie jak dania główne z mięsem, dziczyzną, gulaszem i serem dojrzewającym. Odmiana winogron: Nebbiolo 100%. Winnica: Vigna Regnola położona w gminie Serralunga d'Alba, MGA Badarina. Ekspozycja: południe. Wysokość: 450 m npm. Gleba: margle białe z bogatym wapieniem, dobra obecność glin i warstw piaskowca (piasek cementowany wapieniem). Skład gleby: Formazione di Lequio, około 15 milionów lat. Zbiory: winogrona są zbierane ręcznie w plastikowych skrzynkach od początku do połowy października. Klastry są wybierane przed zbiorem. Vigna Regnola jest winifikowana samodzielnie. Fermentacja odbywa się w zbiornikach z kontrolowaną temperaturą. Przeprowadzane są również długie maceracje kontaktowe skóry, które trwają 25-35 dni, oraz zarządzanie zatapkami. Fermentacja malolaktyczna zachodzi w zbiornikach ze stali nierdzewnej i betonu. Leżakuje w dużych beczkach z dębu slawońskiego i tonneaux z francuskiego dębu przez 24-30 miesięcy. Następnie wino dojrzewa w butelkach przed wprowadzeniem na rynek. Do nosa prowadzą aromaty mentolu, zioła balsamicznego, egzotycznej przyprawy i nuty kwiatowej. Na pełnym podniebieniu stanowcze, drobnoziarniste taniny stanowią podstawę suszonej czereśni, lukrecji i espresso.
Wyszukaj ponownie to co szukasz