Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Canalicchio di Sopra Azienda Agricola, Loc. Casaccia, Montalcino Prowincja Siena Włochy
Canalicchio di Sopra założona przez Primo Pacenti w 1962 roku, w 1987 roku do Primo dołączył zięć Pier Luigi Ripaccioli. Połączą swoje ziemie pod marką Canalicchio di Sopra, do mieszanki swojego Brunello dodali wysoko cenione cru Montosoli, wraz z długoletnim Canalicchio. W tamtym czasie trendem było mieszanie winnic z północy i południa Montalcino, mając nadzieję na znalezienie równowagi między nimi. Jednak Pacenti i Ripaccioli podjęli decydujący wybór, aby pozostać w pełni północnym producentem Brunello. Te dwie winnice doskonale kontrastowały ze sobą, ponieważ Montosoli wniosło do mieszanki unikalną mieszankę gleb, składającą się z galestro, jak dzisiejsze pokolenie, reprezentowane przez Francesco Ripaccioli, określiło mnie jako „najbardziej przypominające Chianti Classico w Montalcino. ” Jednak z biegiem czasu Francesco Ripaccioli nie mógł nie zauważyć liczby unikalnych mikroterroirów, które istniały w ich gospodarstwach. Jego eksperymenty rozpoczęły się od Riserva 2013, która pochodzi w całości z winnicy Montosoli, i są kontynuowane z La Casaccia z 2015 roku, kolejną winnicą Brunello z pojedynczą winnicą zasadzoną w 1990 roku, w obrębie Canalicchio Cru. Szczerze mówiąc, oglądanie pracy Francesco i jego rodziny to ekscytujący czas, ponieważ są oni na czele najbardziej ekscytującego przedsięwzięcia Montalcino – zrozumienia i klasyfikacji różnorodnych terroirów regionu. Od 2001 roku Canalicchio di Sopra jest w bardzo zdolnych, rozważnych rękach trojga dzieci Piera Luigiego: Francesco, Simonetty i Marco. Gleby działek Canalicchio są w większości gliniaste z kamykami i dużą zawartością minerałów, co daje wina o intensywnym aromacie, bogactwie i mineralności. To właśnie niezwykła elegancja, ukryta moc, równowaga i jedwabiste taniny paczki Casaccia od kilku lat widuje się ją oddzielnie w butelkach. Gleby Montosoli są margle z bardzo wysoką zawartością składników mineralnych, teksturą gliniasto-gliniastą z wyższym poziomem wapna, z teksturą żwirową podnoszącą pH. Powstałe wina charakteryzują się świetną strukturą, mineralnością i soczystością. Dobowy zakres temperatur (różnica między temperaturą dzienną i nocną) wspomaga dojrzewanie owoców przy zachowaniu kwasowości i świeżości. Rosso di Montalcino i Brunello di Montalcino opierają się na działkach Canalicchio i Montosoli, położonych po północnej stronie Montalcino i obejmujących łącznie 19 hektarów upraw. Rosso to głównie Canalicchio z okazjonalnymi akcentami Montosoli. Wina są fermentowane w stalowych zbiornikach z regulacją temperatury, codziennie delikatnie przepompowywane. Maceracja na skórkach przez około 15-20 dni. Miejsca te nadają się do eleganckich, dobrych, może nawet burgundzkich win, nie są zbudowane do wydawania małych, nowych dębów. Canalicchio di Sopra leżakuje swoje wina w beczkach z dębu slavońskiego o pojemności 2500 i 5000 litrów oraz beczkach z dębu francuskiego o pojemności 750 litrów przez 12 miesięcy. Canalicchio di Sopra to Montalcino. Tam główne winnice znajdują się na wyjątkowych terroirach Montosoli i Canalichhio Crus. Wytwórnia ma kilka indywidualnych poddziałek w każdym Cru.
Canalicchio Di Sopra Rosso Di Montalcino Wyhodowany tylko w dużych beczkach, ale nie w większym dębie o pojemności 2500 litrów, używanym do produkcji Brunello. Urocza czystość i przejrzystość czerwonych owoców z rocznika, który miał prawie zawsze niskie pH. Wyższa kwasowość odwrotnie i wystarczająco poważna, aby użyć do dopasowania do żywności. Wyczuwalny jest tylko ślad nacisku, ale tak naprawdę to tylko kwestia odszypułkowania, które powoduje pchnięcie, ale nie zmiażdżenie. Odrobina całej jagody pomaga zapobiegać utlenianiu, a świeżość jest naprawdę kwestią łagodnego obchodzenia się. Takie dobre, pijalne i złożone Rosso.
Canalicchio di Sopra Brunello di Montalcino La Casaccia Vigna Casaccia, od której pochodzi nazwa Canalicchio Cru, reprezentuje dobrą stronę wina do którego płynie pragnienie dowartościowania wyjątkowości winnicy, która jest w stanie zachować swoją silną tożsamość i rozpoznawalność nawet w różnych rocznikach. Przez lata to właśnie winnica pokazała nam, jak bogactwo i świeżość mogą współistnieć w tej samej butelce. Aromaty skoncentrowane na dojrzałych owocach czarnej jagody, jeżyny, jagody, śliwki. Całość w pikantnych tonach: kakao, tytoń, ślady igieł sosnowych. Mocna, świeża, dobrze zintegrowana taniny. Wzdłuż mety.
Wyszukaj ponownie to co szukasz