Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Wines Aldegheri od 1956 roku w sercu Valpolicella”. Można to przeczytać na stronie internetowej pięknej firmy Veronese, która od ponad 60 lat zajmuje się produkcją i przetwarzaniem dobrych win na swoim terytorium. Rodzinny charakter firmy Aldegheri oraz doskonała koordynacja technologii z miłością do natury i jej owoców, pozwoliły jej na przestrzeni lat osiągnąć wysoki poziom jakości. Jej produkty są efektem szczególnej dbałości o winnice, rygorystycznej i starannej selekcji winogron oraz ciągłego doskonalenia technologii winiarskich. Dziś firma może liczyć na około 50 hektarów winnic. Część z nich jest zarządzana bezpośrednio, a część uprawiana jest przez historycznych plantatorów winorośli, którzy od początku są związani z winnicą. Przez większą część, są to winnice na zboczach wzgórz z dobrą ekspozycją, jak np. te u podnóża dzielnicy S. Giorgio, słynącej z romańskiego kościoła parafialnego, z którego uzyskuje się prestiżową odmianę Amarone. Albo te z Groli, jednego z najlepszych punktów widokowych w Valpolicella, gdzie technika appassimento była praktykowana od czasów rzymskich i gdzie dziś produkuje się najlepsze Recioto. Głównymi odmianami winorośli są Corvina, Rondinella, Molinara, trzy podstawowe winogrona do wszystkich typowych win Valpolicella, ale także Cabernet, Merlot, Garganega, Pinot i Dindarella, autochtoniczna odmiana w pełnym tego słowa znaczeniu. gdzie technika appassimento była praktykowana od czasów rzymskich i gdzie dziś produkowane jest najlepsze Recioto. Głównymi odmianami winorośli są Corvina, Rondinella, Molinara, trzy podstawowe winogrona do wszystkich typowych win Valpolicella, ale także Cabernet, Merlot, Garganega, Pinot i Dindarella, autochtoniczna odmiana w pełnym tego słowa znaczeniu. gdzie technika appassimento była praktykowana od czasów rzymskich i gdzie dziś produkowane jest najlepsze Recioto. Głównymi odmianami winorośli są Corvina, Rondinella, Molinara, trzy podstawowe winogrona do wszystkich typowych win Valpolicella, ale także Cabernet, Merlot, Garganega, Pinot i Dindarella, autochtoniczna odmiana w pełnym tego słowa znaczeniu.
Amarone della Valpolicella DOCG „Sant'Ambrogio” Classico - Aldegheri
W obliczu tak wspaniałego klasyka enologicznego, jak Amarone della Valpolicella Sant'Ambrogio, niewiele można powiedzieć. Trzeba go tylko skosztować. Ponieważ jest to wino o wielkim prestiżu, produkowane z najlepszych winogron z winnicy Sant'Ambrogio, położonej w samym sercu obszaru Valpolicella Classica, najbardziej historycznej i najbardziej popularnej strefy produkcji tego wina. Jest to wynik powolnej i starannej obróbki winogron, zwłaszcza Corvina i Rondinella, uprawianych tradycyjnym systemem pergoletty Veronese, który kosztem bardzo ciężkiej pracy w winnicy pozwala uzyskać winogrona najwyższej jakości. Zbiór gron odbywa się na początku października, kiedy następuje już lekkie przejrzenie. Po długim procesie suszenia, podczas którego winogrona tracą znaczną część swojej masy, koncentrując aromaty i cukry, maceracja i fermentacja, wino dojrzewa przez długi czas, najpierw w dużych beczkach, a następnie w barrique. W rezultacie powstało wino charakteryzujące się intensywną, ciemną barwą, z mocnymi aromatami wiśni w spirytusie i lukrecji. To wino, które wymaga bardzo smacznych połączeń, takich jak duszona dziczyzna lub bardzo stare lub pikantne sery.
Wyszukaj ponownie to co szukasz