Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
W Castiglione Falletto producenci są właścicielami od 5 pokoleń, a w 1948 roku, wraz z dziadkiem Jamesem, ojcem Josephem i wujem Marcello, bracia Olivio i Gildo jako pierwsi opuścili obszar targowy winogron i innych produktów rolnych, aby skupić się wyłącznie na specjalistycznej uprawie winorośli, produkcji wina z winogron i sprzedaży wyprodukowanego wina. Nadal młode drzewa oliwne, Giuseppe i Alfio, obaj winiarze nadal uprawiają i produkują winogrona produkowane w odpowiednich warunkach i uzyskiwane z przetwarzania win DOC i DOCG.
Rodzina Cavallotto jest głównym właścicielem pięknego cru Bricco Boschis w dystrykcie Castiglione Falletto, gdzie uprawiają Nebbiolo od 1929 r. i butelkują własne wino od 1948 r. Te bogato ustrukturyzowane wina kładą nacisk na elegancję i długowieczność, co jest zasługą doskonałych winnic w cru Bricco Boschis i Vignolo oraz tradycyjnych długich okresów dojrzewania w dużych beczkach z dębu slawońskiego.
Niezłomne oddanie tradycji w połączeniu z wysokim szacunkiem i poważaniem dla nowoczesnych technik uprawy winorośli i produkcji wina owocują złożonymi i eleganckimi Baroli, które są wypuszczane na sprzedaż dopiero po osiągnięciu idealnej dojrzałości. Winnica produkuje trzy Baroli: dwa riserva i ich wszystko inne niż „zwykłe” Bricco Boschis. Vignolo cru, opadające o 60-80 metrów niżej niż sąsiednie gospodarstwo Bricco Boschis, charakteryzuje się „kremowym” miąższem. Wybór winnicy z najlepszej winnicy w ramach cru Bricco Boschis to San Giuseppe, uosobienie Castiglione Falletto: potężne, majestatyczne wino o absolutnej autorytecie, którego słodycz przychodzi z czasem.
Barolo Bricco Boschis jest samo w sobie cru i niezmiennie otrzymuje ponad 90 punktów uwagi od prasy winiarskiej. Cavallotto produkuje również oszałamiającą linię „małych chłopaków”: Dolcetto „Scot”, niewiarygodnie wartościowe, bogate i złożone; Barbera „Cuculo”, żylaste i mięsiste, o zdumiewającej teksturze; Nebbiolo Langhe z całkowicie odtajnionego Barolo Bricco Boschis, które pokazuje swój rodowód, i niezwykle harmonijną Freisę. Godne uwagi jest również białe wino Pinot Noir Cavallotto, zbierane z klonów szampańskich posadzonych ponad 40 lat temu w cru Bricco Boschis. Alfio, Giuseppe i Laura Cavallotto z powodzeniem kontynuują rodzinną tradycję zapoczątkowaną pięć pokoleń temu, umiejętnie przetwarzając winogrona uprawiane wyłącznie na ich plantacjach w najbardziej klasyczne wyrazy wina Castiglione Falletto!
Barolo wino ma dużo głębszego smaku, nie jest bogatsze i bardziej eleganckie niż Barolo z Piemontu. Jego obszar pochodzenia leży na łagodnych wzgórzach Langhe na południowy zachód od Alby, gdzie winogrona odmiany Barolo – starożytnego Nebbiolo – najlepiej się rozwijają. Obecnie obszar uprawy winorośli składa się z jedenastu małych gmin, z których pięć wyróżnia się w szczególności. Winnice zwrócone na południe wokół Monforte d'Alba, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba i wioski Barolo, od której pochodzi nazwa, produkują lwią część tego złożonego czerwonego wina, podczas gdy produkcja jest uzupełniana przez mniejsze winnice z pozostałych sześciu wiosek (Diano d'Alba, Grinzane Cavour, Novello, Cherasco, Roddi i Verduno).
Wino Barolo wykazuje różne cechy kwasowości, taniny i aromatu. Mówiąc ogólnie, na wschodzie obszaru w pobliżu Serralunga d'Alba, Monforte i Castiglione Falletto, bujne, taninowe Barolo jest produkowane na piaskowcowym podłożu. Natomiast gleby marglowe na zachodzie wokół La Morra, Verduno, Barolo i Novello produkują bardziej aromatyczną wersję z delikatnymi taninami. Niezależnie od miejsca, każde Barolo musi dojrzewać przez ponad trzy lata przed sprzedażą, z czego 18 miesięcy w drewnie. W przypadku Riserva aromatyczny rozwój trwa nawet ponad pięć lat. Rubinowo-czerwone skarby z naszej oferty można odkorkować natychmiast, chociaż Barolo niewątpliwie ma potencjał, aby wynagrodzić cierpliwego konesera wina po dziesięcioleciach bogatymi owocowymi aromatami i taninami.
Wyszukaj ponownie to co szukasz