Cantina Terlano Tyrol Włochy   -    Cechą szczególną Wina Terlan jest niewielka struktura winnic. Jest to zaleta w zakresie ukierunkowanego zarządzania winnicami. Bardzo wysoki udział stromych miejsc wymaga więcej pracy ręcznej, czyli już podczas zbiorów jest wprowadzany duży nakład o dobro grona, ale jest to również podstawa wielkiego potencjału miejsc w Terlano. Terlano leży w Południowym Tyrolu, tyglu, w którym kontrasty mieszają się, tworząc harmonijną całość. Tutaj, w najbardziej wysuniętej na północ prowincji Włoch, alpejskie szczyty idą w parze ze śródziemnomorską scenerią, niemiecki z językiem włoskim, wielowiekowe lokalne tradycje z otwartym okiem na współczesny świat. Terlano to wioska z winnicami położona w połowie drogi między głównymi miastami Wina Południowego Tyrolu, Merano i Bolzano, gdzie Adyga płynie szeroką doliną w kierunku południowo-wschodnim. Wioska i winnice wtulają się w czerwoną porfirową skałę Monte Tschöggl po lewej orograficznie stronie doliny. Koncentracja Terlano jest na pielęgnacji i uprawie jak największej liczby silnych starych winorośli, tak aby potencjał miejsc osiągnął optymalną ekspresję w winach Terlano. Działania związane z uprawą dostosowane do potrzeb gleb i unikanie herbicydów to tylko dwa kluczowe elementy zarządzania winoroślą w harmonii z naturą w Terlano. Zrodzone z ognia: winnice Terlano leżą jak słoneczne tarasy w czerwonej skale porfirowej pochodzenia wulkanicznego. Skała, rodzaj kwarcowo-porfirowego Bolzano, składa się z minerałów, takich jak kwarc i skaleń, osadzonych w drobnoziarnistej lub szklistej matrycy. Gleby leżą na strumieniu błotnym złożonym z produktów erozji ścian skalnych powyżej. Wierzchnia warstwa gleby zawiera dużą ilość gruboziarnistych ziaren kamienia krzemowego i piasku. Szkieletowy charakter gleby zapewnia jej szybkie nagrzewanie. Stosunkowo ograniczona frakcja drobnoziarnista to głównie gliny piaszczyste do piaszczystych.

 

We współczesnym świecie, w którym liczy się szybkość, czas stał się jednym z wielkich luksusów życia. W Terlano to luksus, na który nalegamy. Nie spieszymy się i dajemy czas na wino; każde wino jest podawane przez cały czas potrzebny na dojrzewanie do perfekcji – przez lata, a nawet dekady. Winiarnia Cantina Terlano tradycyjnie koncentruje się na winach długowiecznych. Zwłaszcza białe wina z Terlano wielokrotnie trafiały na nagłówki gazet branżowych dzięki swojej zdolności do przetrwania dziesięcioleci. Długowieczność win wynika z połączenia wysokiej zawartości minerałów w glebach, starych winorośli rosnących w pełnej harmonii, starannie zarządzanych winnic o niskich plonach z jednego krzewu oraz rygorystycznej selekcji zdrowych i w pełni dojrzałych winogron. Do produkcji wina w Terlano tradycyjnie używa się drewnianych beczek. Szczególny nacisk kładzie się również na metodę „sur lie”, w której wina często pozostawia się do dojrzewania na drożdżach przez lata, zanim zostaną zabutelkowane i pozostawione do powolnego dojrzewania do perfekcji. Powolny proces dojrzewania nadaje winom specyficzny charakter i złożoność. Nacisk kładziony jest na opracowanie złożonych aromatów drugorzędnych i trzeciorzędnych, a nie aromatów podstawowych. Dowód na korzyści płynące z tego podejścia można znaleźć w archiwum win w winnicy, które zawiera ponad 100 000 butelek w kolekcji rarytasów obejmujących różne roczniki od 1955 do chwili obecnej. Niektóre wina pochodzą z 1893 roku, w którym powstała winnica. Terlano daje swoim  winom cały czas potrzebny na dojrzewanie do absolutnej perfekcji: każda winorośl ma inne wymagania w zależności od odmiany, miejsca i wieku. W Terlano zwracamy szczególną uwagę na naturalne biorytmy i inwestujemy do 700 godzin na hektar rocznie w prace ręczne na często stromych terenach. To jest klucz do harmonii w winnicach. Ta harmonia jest powielana w winnicy, gdzie dajemy winom lata, a nawet dziesięciolecia, aby osiągnęły swój szczyt. To bogactwo czasu jest przechowywane w dobrej butelce wina. Zasługuje na to, by cieszyć się nim w tym samym duchu.

 

Winnice na stromych zboczach Monte Tschöggl, będące domem dla wspaniałych win Terlano, znajdują się po lewej stronie doliny, na wysokości od 250 do 900 metrów nad poziomem morza. Winogrona uprawiane obecnie w Terlano to 75 procent do produkcji wina białego i 25 procent do produkcji wina czerwonego. Dużym wyzwaniem przy tak szerokim zakresie wysokości jest bez wątpienia właściwy dobór odmiany. Terlano ma ogromną zaletę, ponieważ niższe obszary doliny są zarezerwowane dla jabłek, podczas gdy winogrona są uprawiane tylko na wyższych poziomach, które są tak korzystne dla wybitnych win. Zarówno czerwone, jak i białe odmiany uprawiane są na wysokości 250-400 m n.p.m., natomiast wyższe wysokości od 400 do 900 m n.p.m. to domena białego wina. To terroir, o bardzo charakterystycznym charakterze, jest wynikiem połączenia gleb wulkanicznych i bardzo specyficznego mikroklimatu. Przez wieki winorośl Terlano dostosowywała się do tych wyjątkowych warunków. Dzięki starannej selekcji i rozmnażaniu najlepszych winorośli dokonywano nieustannych ulepszeń jakości, a winorośle wypracowały swój własny, charakterystyczny charakter. Szczególnie w przypadku odmiany Sauvignon Terlano wybrało własne klony, które cieszyły się dużym zainteresowaniem i uznaniem na całym świecie. Wartość czasu i wolne tempo pracy to motywy przewodnie filozofii Cantina Terlano. Nie chodzi tylko o niezwykłą długowieczność białych win, ale także o to, że na stromych zboczach nad Terlano wino jest uprawiane od wieków, a winorośl jest starannie pielęgnowana przez te same rodziny rolnicze od pokoleń. W naszych szybko zmieniających się czasach taka stałość i przywiązanie do tradycji same w sobie są wielkim szczęściem. Białe wina z Terlano nie rosną po prostu w bardzo wyjątkowych, wyjątkowych miejscach, ale – w dosłownym tego słowa znaczeniu – są tam zakorzenione.

 

 

Terlan Kreuth Selection Alto Adige

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz