Casa Agrícola José de Sousa Rosado Fernandes Wina Portugalskie

Kupując w 1986 roku Casa Agrícola José de Sousa Rosado Fernandes, którego własnością jest Herdade do Monte da Ribeira, José Maria da Fonseca spełnił od dawna marzenie. Miało to na celu wyprodukowanie wina Alentejo na starej i prestiżowej posiadłości (wino produkowane jest tu co najmniej od 1878 roku), przy użyciu tradycyjnych technik winiarskich. W centrum malowniczego miasteczka Reguengos de Monsaraz można odwiedzić jedną z najbardziej niezwykłych winiarni na świecie, w której produkowane są wina José de Sousa, José de Sousa Mayor i J oraz wina Montado.

Podtrzymując tradycję zapoczątkowaną przez Rzymian ponad 2000 lat temu, winiarnia José de Sousa wyposażona jest w 114 glinianych amfor, co jest metodą fermentacji równie rzadką jak starą. Stare piwnice znajdują się poniżej poziomu gruntu i mieszczą urny oraz dwie otwarte prasy do tłoczenia winogron. Istnieje również nowa winiarnia wyposażona w 44 kadzie ze stali nierdzewnej i wszystkie niezbędne technologie do produkcji win czerwonych i białych. To idealne miejsce, aby być świadkiem mariażu starego z nowym i dowiedzieć się więcej o wyjątkowych winach.

José Maria da Fonseca zajmuje się produkcją win od 1834 roku i jest najstarszym producentem win stołowych w Portugalii. Dziś, z prawie 650 hektarami winnic i winiarnią wyposażoną w najnowocześniejszą technologię, ich wina łączą doświadczenie swojej długiej historii z najbardziej zaawansowanymi technikami winiarskimi. Pod kierunkiem Domingosa Soaresa Franco, pierwszego portugalskiego winiarza, który ukończył Uniwersytet Davis w Kalifornii, zespół winiarski podejmuje szeroki zakres badań, studiów i innowacji, aby uczynić José Marię da Fonseca pionierem w większości tego, co dzieje się w enologii w Portugalii i na świecie. 

W swoim portfolio posiada wina Montado, białe i czerwone; José de Sousa, José de Sousa Mayor i J de José de Sousa (z najwyższej półki), częściowo winifikowane w drewnie, w asortymencie, który ma na celu zapewnienie ciągłości klasycznego Tinto Velho José de Sousa; oraz zapowiedziana właśnie nowość: Puro Talha White i Puro Talha Tinto, w której cały proces produkcji wina odbywa się w rzeźbieniu. Według Domingosa Soaresa Franco, administratora i dyrektora ds. enologii w José Maria da Fonseca, „zastosowanie talha dodaje winu przypraw i trzeciego wymiaru”.

Casa Agrícola José de Sousa Rosado Fernandes

José de Sousa Vinho Regional Alentejano  - Wyprodukowane z winogron odmian Grand Noir, Trincadeira i Aragonês, ma głęboką rubinową barwę, owocowy aromat z nutami przypraw, gładkie podniebienie z garbnikami, kwasowość i owoce w dobrej równowadze i długi finisz. 

José de Sousa Mayor - Stworzone z myślą o odtworzeniu Tinto Velho z 1940 roku, z winogron odmian Grand Noir, Trincadeira i Aragonês. Ma czerwony kolor z brązowawymi nutami, eleganckie i miękkie podniebienie oraz długi finisz. 

J de José de Sousa - Najwyższa gama, z winogron odmian Grand Noir, Touriga Francesa i Touriga Nacional. Kolor czerwony z brązowawymi nutami, na podniebieniu eleganckie o strukturze i dobrze zbalansowanych owocach, długi finisz. 

Puro Talha DOC Alentejo White - To nowość. Winogrona odmian Antão Vaz, Manteúdo i Diagalves, fermentowane w doniczkach, bez szypułek, pozostawiając wino w kontakcie z masą do listopada. 

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz