Winnica Casanova di Neri została założona w 1971 roku, kiedy Giovanni Neri nabył dużą posiadłość w gminie Montalcino. Przekształcił istniejącą kulturę mieszaną w wyspecjalizowane winnice, zwracając szczególną uwagę na warunki glebowe i orientację roślin. Pierwsze lata poświęcił na poszukiwanie gruntów, które miały rodzić najlepszej jakości winogrona. Postanowił utrzymać niską wydajność - na poziomie 40 hl z hektara - aby tworzyć wina wyjątkowo ekstraktywne. W procesie winifikacji duże znaczenie zawsze miał i ma do dzisiaj dobór beczek do starzeni a oraz produkcja z najwyższym poszanowaniem dla tradycyjnych metod. Obecnie powierzchnia upraw winorośli obejmuje 63 ha, na które składa się 7 winnic leżących w różnych częściach apelacji Montalcino. Wina Casanova di Neri należą do grupy najwyżej ocenianych win na świecie. Winnica jest znana głównie z produkcji rewelacyjnego Brunello a także wybitnego Cabernet Sauvignon. Casanova di Neri uważają, że reputacja Sangiovese była zbyt długo splamiona nieodpowiednim obchodzeniem się z taninami. Aby temu zaradzić i produkować wina z atrakcyjnymi, dojrzałymi taninami, ręcznie usuwają łodygi ze wszystkich owoców, a następnie udoskonalają zbiory za pomocą sortera optycznego. W większości podziemna winiarnia charakteryzuje się niskim uderzeniem i przepływem grawitacyjnym, dzięki czemu wina mogą być traktowane tak delikatnie, jak to możliwe. Rezultat: wina wyróżniające się czystością i harmonią, od tanin po kolor i aromat. Syn Giovanniego, Giacomo Neri, dzierży teraz stery i towarzyszy mu trzecie pokolenie, jego synowie Giovanni i Gianlorenzo. Rodzina słynie z tego, że ustanowiła punkt odniesienia dla win z jednej winnicy Montalcino. Wina są luksusowe, bogate i soczyste w konsystencji, ze stałą doskonałością we wszystkich rocznikach i charakterystycznych terroirach. Obecnie całkowita powierzchnia winnic wynosi 55 hektarów, rozłożonych na winnice Fiesole, Poderuccio, Pietradonice, Cetine i Cerretalto. Ten ostatni oferuje doskonały mikroklimat, kierując się na wschód przez potok - wyjątkowe terroir! Tutaj winogrona dojrzewają do win Brunello (odmiana Sangiovese Grosso), jednego z najbardziej poszukiwanych win czerwonych we Włoszech. Od wczesnej śmierci ojca Giacomo Neri prowadzi teraz firmę. Na przełomie tysiącleci zaprezentował zupełnie nową, podziemną piwnicę. Giacomo rozszerza swoje wina w nowoczesnym stylu. Chętnie eksperymentuje z wykorzystaniem różnych gatunków drewna i przeklina młode drewno. Tak więc jego Cerretalto, butelkowane tylko w najwyższej jakości, dojrzewa przez kilka miesięcy w nowych barrique. Warto się postarać: na Vinexpo w Bordeaux zdobył upragniony złoty medal, w Gambero Rosso Casanova di Neri jest prenumerowana nagrodami za trzy szklanki.

 

Brunello “Tenuta Nuova“ znalazło się na liście “100 najlepszych win na świecie” ogłoszonej przez Wine Spectator a Robert Parker za rocznik 2010 tego wina przyznał najwyższą notę 100 pkt.

Produkty producenta