Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Hiszpańska Galicja, region leżący na północnym zachodzie kraju, przez wiele lat praktycznie nie istniała na winiarskiej mapie. Nikt też nie spodziewał się, że mogą tu powstać dobre wina. Zmieniło się to za sprawą apelacji Rias Baixas, będącym niewątpliwym winiarskim odkryciem ostatnich kilkunastu lat. W bardzo trudnych warunkach klimatycznych, na nieurodzajnej granitowej glebie, w wystawionych na zimne i wilgotne oceaniczne wiatry winnicach, nieoczekiwanie powstają najlepsze hiszpańskie wina białe. Sprawcą niespodzianki jest odmiana albarińo, która w tych niesprzyjających warunkach zaadoptowała się nadspodziewanie dobrze. Winiarnia Bauza do Rei leży w sercu doliny Salnes, pomiędzy ujściem rzek Ponteverda i Arousa. Winorośl uprawiana jest na niewielkich wzgórzach nieprzekraczających 100 metrów nad poziomem morza. Od początku lat osiemdziesiątych Bouza do Rei notuje ciągły rozwój, oparty przede wszystkim, na wykorzystaniu szlachetnego szczepu albarińo. Te energiczne, mineralne, o mocnej strukturze i dobrym potencjale dojrzewania wina rok rocznie zdobywają nagrody na międzynarodowych konkursach.
Wyszukaj ponownie to co szukasz