Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Majątek Castello di Volpaia leży na wzgórzu w pobliżu historycznego miasteczku Radda in Chianti, gdzie od 900 lat produkuje się wino i oliwę z oliwek. Posiadłość zbudowana jest na bazie oryginalnej średniowiecznej fortyfikacji z XI wieku, z wykorzystaniem doskonale zachowanych budynków i piwnic. Obecni właściciele winnicy - rodzina Stianti Mascheroni, starannie odrestaurowała zabytkową warownię i w jej obrębie nie tylko produkuje wino, oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny ale stworzyła również hotel z restauracją z przepięknym widokiem na Chianti. Dzisiaj Castello di Volpaia jest jednym z liderów we Włoszech w uprawie winorośli ekologicznej i rolnictwa bez zastosowania pestycydów. Specjalizuje się w produkcji Chianti Classico. Carlo Mascheroni i Giovannella Stianti Mascheroni zespół męża i żony Carlo i Giovannelli oraz ich dzieci Nicolò i Federica są właścicielami i nadzorują niezliczone operacje Castello di Volpaia. Członkowie rodziny są wytworem swoich regionów, czując naturalny pociąg do ziemi i wioski. Ich partnerstwo opiera się na wzajemnym podziwie i szacunku dla ich środowiska, ich dziedzictwa oraz zaangażowaniu w butelkowanie najwyższej jakości win, które mogą produkować ich posiadłości. Ich połączona wizja i duch przedsiębiorczości sprawiły, że Volpaia stała się jedną z najbardziej podziwianych i uznanych na całym świecie winnic w regionie. Carlo urodził się w Monza niedaleko Mediolanu w 1940 roku jako drugie dziecko ośmiu braci. Jako młody człowiek, Carlo był zapalonym żeglarzem, spędzającym większość wolnego czasu na ściganiu się na Morzu Śródziemnym lub przemierzaniu oceanów świata. Podczas jednej ze swoich żeglarskich przygód Carlo spotkał Giovannellę w nadmorskiej wiosce wakacyjnej Versilia. Na lądzie Carlo studiował prawo na Katolickim Uniwersytecie w Mediolanie, a później podjął pracę jako prawnik korporacyjny w Mediolanie. Giovannella urodziła się we Florencji w 1947 roku jako trzecie dziecko spośród trzech braci. Jej ojciec, Raffaello Stianti, był jednym z wybitnych włoskich drukarzy i introligatorów oraz człowiekiem, który uwielbiał swoją córkę. Z okazji jej piętnastych urodzin Raffaello podarował Giovannelli XVIII-wieczny florencki pierścionek w kształcie dwóch lisów. „Volpaia” oznacza po włosku „jako lisa”, a więc, zdaniem Giovannelli, „przypieczętuje jej przeznaczenie”. Po ukończeniu szkoły średniej Giovannella wstąpiła do Międzynarodowej Szkoły Tłumaczy. Niedługo później poszła do pracy dla RAI, włoskiej narodowej firmy radiowo-telewizyjnej. W 1972 roku, po pierwszym spotkaniu z Carlo, Carlo wyjechał, by przepłynąć Atlantyk w 1972 OSTAR (Observer Singlehanded Trans-Atlantic Race). Po powrocie Carlo para zaręczyła się, pobrali i przenieśli do Mediolanu. Jako prezent ślubny ojciec Giovannelli podarował nowożeńcom posiadłość Volpaia, którą zaczął kupować w 1966 roku. W 1974 para miała pierwsze dziecko, Nicolò, a następnie ich córkę Federicę w 1976. W połowie lat 70. Carlo i Giovannella postanowili poświęcić znaczną ilość energii na modernizację winnicy i produkcję światowej klasy win – wszystko to bez zmiany zewnętrznej struktury ich XI-wiecznej wioski. Proces osiągania pożądanego poziomu jakości trwa od dziesięcioleci. W 2000 roku Giovannella założyła swoją szkołę gotowania, aby nie tylko edukować odwiedzających Volpaia na temat kuchni i gościnności w stylu toskańskim, ale także podtrzymywać tradycje kuchni regionu. Carlo i Giovannella są siłą napędową winnicy. (Carlo praktykuje prawo korporacyjne w Mediolanie, a każdy weekend i cały swój wolny czas poświęca Volpaia.) Postrzegają Volpaię jako życiodajny projekt, który jest głęboko zakorzeniony w lokalnych tradycjach, a jednocześnie rozwija szerszy, globalny punkt widzenia. Oboje lubią podróżować i chcą uczestniczyć w wydarzeniach związanych z winem na całym świecie. Nicolò Mascheroni Stianti syn Carlo i Giovannelli, Nicolò, urodził się we Florencji w 1974 roku. Uczęszczał do liceum w Stanach Zjednoczonych, w 1992 roku ukończył Cambridge School of Weston w Weston w stanie Massachusetts. Później uczęszczał do Boston University, uczestnicząc w School of Management ( SMG). Mieszkając w Bostonie, pracował jako kelner w dzielnicy North End. Po powrocie do Włoch Nicolò uzyskał w 1998 roku licencjat z ekonomii i prawa na Uniwersytecie Bocconi w Mediolanie. Po ukończeniu studiów pracował w firmie konsultingowej w Mediolanie, której właścicielem był profesor Bocconi. W 1999 roku Nicolò został zatrudniony przez jedną z czołowych włoskich firm wydawniczych, specjalizującą się w dobrach luksusowych i informacjach finansowych. (Firma jest partnerem grupy Dow Jones we Włoszech.) W 2014 roku został zatrudniony jako dyrektor zarządzający przez Weather Channel Europe, Middle East and Africa. Nicolò poznał swoją żonę Annalisę w liceum, ale nie umawiali się na randki aż do college'u; pobrali się w 2004 roku. Para dzieli swój czas między Mediolan, Londyn i Volpaię. Podobnie jak jego ojciec, Nicolò jest zapalonym żeglarzem i lubi wiele zajęć na świeżym powietrzu. Z czasem Nicolò obejmie kierownictwo Volpaia. Federica Mascheroni Stianti urodzona we Florencji w 1976 roku córka Carlo i Giovannelli, Federica, pierwsze stopnie naukowe ukończyła w Mediolanie. W 1995 roku wyjechała do Florencji, gdzie uzyskała kolejny stopień naukowy w zakresie restauracji sztuki technicznej. Federica kontynuowała studia w 2000 roku na Uniwersytecie w Arezzo. Ukończyła studia z wyróżnieniem i tytułem magistra w zakresie Restauracji i Konserwacji Dziedzictwa Artystycznego. Po tym artystycznym doświadczeniu Federica postanowiła rozpocząć nową przygodę w historycznej winnicy swojej rodziny w Volpaia. W maju 2007 roku Carlo kupił posiadłość Prelius w regionie Maremma w Toskanii dla Federiki, podobnie jak ojciec Giovannelli kupił dla niej Volpaię 40 lat wcześniej. Dzięki wcześniejszemu doświadczeniu Federiki w winnicy Azienda Vinicola Falesco w Umbrii z doradcą winiarskim Volpaia Riccardo Cotarellą, rozwinęła uznanie i wiedzę na temat wszystkich aspektów uprawy winorośli i enologii. Dziś Federica dzieli swoją pasję do rolnictwa, rolnictwa ekologicznego i wina, reprezentując winnice swojej rodziny na arenie międzynarodowej. Winiarz Lorenzo Regoli jest kierownikiem winnicy Volpaia i pierwszym winiarzem-rezydentem. Do winnicy dołączył w 2000 roku. Lorenzo urodził się w 1970 roku w Rapolano we Włoszech (prowincja Siena). W 1996 roku ukończył z wyróżnieniem studia rolnicze na Uniwersytecie we Florencji. Jego specjalizacją jest badanie klonów Sangiovese i Sangiovese. Po napisaniu ostatniej pracy uniwersyteckiej zatytułowanej „Badania nad wyborem klonów Sangiovese”, Lorenzo przez dwa lata współpracował z Uniwersytetem we Florencji, aby kontynuować pisanie i publikowanie licznych artykułów naukowych na temat tej odmiany. (Część jego badań została opublikowana w kilku czasopismach naukowych.) Lorenzo dołączył do Volpaia po trzech latach pełnienia funkcji dyrektora technicznego w Livio Felluga w regionie Fruili w północnych Włoszech. Wybrany z długiej i imponującej listy kandydatów, Lorenzo dokonał wielu ulepszeń w Volpaia dzięki swojej wiedzy z klonami Sangiovese, uważności i szybkim, codziennym reakcjom zarówno w winnicach, jak i w piwnicach. Riccardo Cotarella, doradca winiarza urodzony w Monterubia, niedaleko Orvieto, w 1948 r., Riccardo Cotarella jest cenionym członkiem Volpaia, wnosząc innowacje techniczne, nowe pomysły i sugestie podczas końcowego procesu mieszania (Riccardo dołączył do Volpaia w 2001 r.). Rodzina Riccardo jest zaangażowana w biznes winiarski od pokoleń. W 1979 roku on i jego brat Renzo założyli winnicę Azienda Vinicola Falesco. Riccardo jest obecnie przewodniczącym Komitetu Naukowego ds. przygotowania pawilonu winiarskiego na Expo 2015 oraz Worldwide Sommelier Association.
Prawie 46 hektarów (114 akrów) winnic należących do Castello di Volpaia znajduje się na wysokości od 450 do 600 metrów (1300 do 2130 stóp) nad poziomem morza, co czyni Volpaię jedną z najwyżej położonych winnic w regionie Chianti. Wszystkie winnice znajdują się na południowych zboczach, tuż w dół wzgórza od wioski Volpaia i są w pełni odsłonięte. Biorąc pod uwagę jego wysokość, winnice Volpaia są znacznie powyżej wiosennych i jesiennych mgieł i mrozów. Latem temperatury rosną w dzień i spadają w nocy, co jest niezbędne dla procesu dojrzewania. Zbocza nieustannie ozdabia delikatna bryza, która hamuje rozwój porannych przymrozków. Wszystkie te czynniki sprawiają, że Volpaia jest jednym z najbardziej charakterystycznych mikroklimatów Chianti. Według rodziny Stianti Mascheroni, ziemia w Volpaia składa się głównie z lekkiej gleby składającej się głównie z piaskowca, skały osadowej z epoki pliocenu (okres w geologicznej skali czasu, który rozciąga się od 5,332 mln do 1,806 mln lat wcześniej). porowatość gleby zapewnia wystarczający drenaż, zmuszając korzenie do głębokiego kopania w celu znalezienia wilgoci i składników odżywczych. Ta lekka, piaszczysta gleba, w porównaniu z glebą gliniastą, pozwala winoroślom kopać głębiej, biorąc pod uwagę względny brak gęstości w porównaniu z gliną. Wbrew intuicji, pory suche nie szkodzą winoroślom ze względu na ich dalekosiężne systemy korzeniowe. Wokół Volpaia znajduje się 16 różnych winnic posiadłości. Sadzi się je głównie w Sangiovese, chociaż niektóre Cabernet Sauvignon, Merlot, Trebbiano, Malvasia del Chianti, Chardonnay i Sauvignon Blanc są sadzone w określonych miejscach, odpowiednich dla każdej odmiany. W ciągu ostatnich 35 lat Volpaia przesadziła około 80 procent swoich winnic na zboczach prowadzących do wioski, zwiększając gęstość roślin, wybierając różne klony Sangiovese odpowiednie dla różnych gleb oraz wdrażając nowe systemy szkoleniowe i techniki przycinania, aby móc się skoncentrować na wysokiej jakości produkcję, obniżenie winorośli i zmniejszenie plonu z hektara. Volpaia jest również zaangażowana w praktyki rolnictwa ekologicznego w swoich winnicach i przestrzega wszystkich przepisów dotyczących ekologicznej uprawy winorośli (prawodawstwo Wspólnoty Europejskiej, rg CE 834/2007 Organic Agricolture; Certyfikat UE 203/3012 dla wina ekologicznego; Kontroler Q Certificazioni srl) w zakresie produkcji wina . Castello di Volpaia zaczął uprawiać ekologiczną uprawę winorośli pod koniec lat 90. i posiada certyfikat ekologiczny od rocznika 2004.
Wyszukaj ponownie to co szukasz