Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Celler de Capçanes wina Hiszpanii - W Capçanes, tutaj, w południowej części Priorat, ziemie i ludzie mają długą historię produkcji wina. CAPÇANES , wioska ukryta na wzgórzach Priorato w głębi lądu od Tarragony, jest dziś źródłem wielu doskonałych win, ale ma długą historię uprawy winorośli. Przed filokserą na przełomie XIX i XX wieku była bardzo gęsto obsadzona, ale po zniszczeniach spowodowanych przez tego owada tylko około 1/5 pierwotnych winnic została ponownie obsadzona głównie Garnachą, która była popularną odmianą winorośli. Niektóre z tych winnic, które mają prawie 100 lat, nadal istnieją i są w produkcji, chociaż plony są niskie . Aby konkurować na rynku wina, potrzebne były zmiany iw 1933 roku pięć rodzin z wioski wspólnie założyło Spółdzielnię, która miała zajmować się ekonomicznie i wydajnie dużymi ilościami winogron. Założenie spółdzielni doprowadziło do zmiany perspektyw handlowych Capçanes; nagle mogli oferować duże ilości wina po konkurencyjnych cenach w sprzedaży hurtowej. Spółdzielnia przetwarzała produkcję w wiosce, a wino sprzedawano hurtowo do 1980 r., kiedy to zaczęto sprzedawać winogrona przed fermentacją. Ten stan rzeczy trwał do 1998 roku, kiedy to podjęto decyzję o przetworzeniu wszystkich winogron z wioski w spółdzielni. Jednak prawdziwe zmiany zaczęły się w 1995 r., kiedy w lustrzanym odbiciu działań w Priorat DO rozpoczęto procesy uświadamiające jakość uprawianych winogron. Impuls do zmiany pojawił się, gdy społeczność żydowska w Barcelonie zapytała Capçanes, czy mogliby wyprodukować wino koszerne. Wymagało to zainstalowania nowego sprzętu umożliwiającego winiarzom identyfikację, izolację i winifikację w kontrolowanych warunkach „Lo Mebushal” małych partii owoców wysokiej jakości. Położono podwaliny pod produkcję nie tylko wina koszernego, ale także ograniczonych ilości gamy win owocowych. Wino koszerne odniosło sukces, a marka Capçanes, Flor de Primavera, cieszy się reputacją wśród najlepszych na świecie. Obecnie całkowita produkcja sięga 800 000 butelek, 200. W Capçanes dwóch winiarzy łączy swoje talenty. Anna Rovira jest najbardziej doświadczoną winiarką w winnicy i jest również odpowiedzialna za kontrolę winnicy. Jürgen Wagner, który studiował w Geisenheim i na Uniwersytecie w Tarragonie, wnosi swoje doświadczenie do komponowania i stylizacji mieszanek. Ciągły rozwój pokazuje, że Capçanes ma nie tylko surowiec do produkcji światowej klasy win, ale także zaplecze i, co najważniejsze, ludzi , aby to osiągnąć.
Wyszukaj ponownie to co szukasz