Cellers Augustus-Forum Wina Hiszpanii - Cellers Augustus-Forum to mała winiarnia w Hiszpanii, która produkuje wyśmienite wina. Winiarnia znajduje się w Baix Penedès (prowincja Tarragona) i jest jednym z poprzedników w Penedès. Znany głównie ze swojego Chardonnay, które bez wątpienia można nazwać najlepszym w Hiszpanii. Wijnhuis Augustus zasadził swoje pierwsze winorośle w latach 80-tych w wyjątkowym miejscu, zaledwie 3 km od Morza Śródziemnego. Augustus to winnica o długiej historii, mająca na uwadze pozostałości dawnej Via Augusta, starożytnej rzymskiej drogi łączącej Rzym z głównymi miastami Morza Śródziemnego. W hołdzie dla tej drogi winiarnia wybrała więc nazwę Augustus. Oprócz win, winiarnia Augustus produkuje również niektóre ocet. Baix Penedès ma dość suchy klimat śródziemnomorski z niskimi średnimi temperaturami i niewielkimi opadami deszczu w zimie. W 1990 roku, kiedy ten projekt dopiero się rozpoczynał, w Katalonii wciąż poszukiwano win gatunkowych. Niewiele można było znaleźć poza wieloma dużymi firmami przemysłowymi. Joan Roca i Josep Puig postanowili po powrocie z Chile wraz z szeregiem przyjaciół-wspólników (w tym wielu najlepszych szefów kuchni z Barcelony) założyć małą winiarnię, w której wytwarzano wina gatunkowe z winogron z własnej winnicy, nieco w stylu francuskich zamków. Wrócili do swoich korzeni w Baix Penedès i kupili kawałek tylko biednej ziemi. Wszyscy myśleli, że zwariowali, ale wiedzieli, że najlepsze wina pochodzą z najuboższych gleb. W El Vendrell, na zboczach wioski Sant Vicenç iz widokiem na morze, postanowili założyć swoje winnice. Zdecydowali się na (wówczas) nowoczesne francuskie cépages, takie jak Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc. Dodatkowa zaleta: w całej domenie znajdowały się pozostałości rzymskiej Via Augusta, która biegła z Kadyksu do Rzymu. W ciągu zaledwie kilku lat ugruntowały swoją pozycję na szczycie hiszpańskich win i pozostają tam do dziś. Niemal przez przypadek zaczęto też produkować ocet winny z dodatkiem słodkiego moszczu gronowego, aż i ten zaczął odnosić coraz większe sukcesy. Powstało Forum! Proces produkcji i wynik są wyjątkowe: ocet winny spoczywa przez lata w dębowych beczkach za pomocą systemu Solera. Dziś ocet Forum jest jeszcze ważniejszy dla domeny niż produkcja wina! ugruntowały swoją pozycję na szczycie hiszpańskich win i są tam do dziś. Niemal przez przypadek zaczęto też produkować ocet winny z dodatkiem słodkiego moszczu gronowego, aż i ten zaczął odnosić coraz większe sukcesy. Powstało Forum! Proces produkcji i wynik są wyjątkowe: ocet winny spoczywa przez lata w dębowych beczkach za pomocą systemu Solera. Dziś ocet Forum jest jeszcze ważniejszy dla domeny niż produkcja wina! ugruntowały swoją pozycję na szczycie hiszpańskich win i są tam do dziś. Niemal przez przypadek zaczęto też produkować ocet winny z dodatkiem słodkiego moszczu gronowego, aż i ten zaczął odnosić coraz większe sukcesy. Powstało Forum! Proces produkcji i wynik są wyjątkowe: ocet winny spoczywa przez lata w dębowych beczkach za pomocą systemu Solera. Dziś ocet Forum jest jeszcze ważniejszy dla domeny niż produkcja wina!

Stosowane są głównie odmiany francuskie, chociaż w ostatnich latach zaczęto również produkować wina z lokalnych odmian (Xarel-lo, Garnacha, Macabeo, Malvasia de Sitges, Ull de Llebra ...). Działka Avgvstvs („les Deveses”) oferuje piękną winnicę o powierzchni 12 hektarów, z czego 1/3 Chardonnay, 1/3 Cabernet Sauvignon, 1/5 Merlot i reszta Cabernet Franc. Inne odmiany winorośli nie występują w tym gospodarstwie, chociaż mają umowy z właścicielami działek i pełną kontrolę nad winnicami.

Winnice Les Deveses mają kamieniste, płytkie gleby i bardzo dobry drenaż; automatycznie skutkuje to niską stopą zwrotu na całym obszarze. Kamienie pochodzą ze złóż wapiennych. Klimat jest śródziemnomorski. W pobliżu znajduje się morze (4 km), co ma duży wpływ na dojrzewanie winogron, ponieważ morska bryza łagodzi wysokie temperatury latem i zapewnia łagodne zimy.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz