Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Cement & Florian Berthier du Giennois
Położone w Dolinie Loary, w pobliżu znalezionych regionów Sancerre i Pouilly-Fumé, Coteaux du Giennois do ukrytego klejnotu apelacji. Od kilku pokoleń rodzina Berthier ma swoją siedzibę w środkowej części Loary. Na początku lat 80-tych Jean-Marie Berthier stworzył od podstaw Domaine des Clairneaux w apelacji Sancerre. W 1998 roku posiadłość powiększyła się wraz z przejęciem Domaine de Montbenoit w Coteaux du Giennois. Po podróży po świecie najnowsze pokolenie wraca do rodzinnych krain. Clément Berthier, mistrz piwnicy w USA, obecnie poświęca się produkcji wina i marketingowi. Winnicą zarządza Florian Berthier, posiadający doświadczenie w Burgundii i Nowej Zelandii. Od 2015 roku przekonania prowadzą ich do rozwoju na północy apelacji Coteaux du Giennois, w miejscowości Beaulieu-sur-Loire. Dziś łączą siły z utalentowanymi winiarzami, aby rozwijać swoją wiedzę w nowych apelacjach w środkowej części Loary, takich jak Pouilly-Fumé i Menetou-Salon.
Cement & Florian Berthier du Giennois który powoli zdobywał sobie sławę. wspólnie jak Sancerre i Pouilly-Fumé, połączenie winogronem jest tutaj Sauvignon Blanc, podstawowe, podstawowe, białe wino o aromatach i smakach owoców takich jak brzoskwinia i pigwa. To białe wino ma bujne nuty kwiatów, cytrusów, świeżej pigwy i gruszek z atrakcyjnym szeptem słodkiego dymu – delikatnego i giętkiego Sauvignon, który jest alternatywny dla Pouilly-Fumé lub Sancerre.
Rodzina Berthier opiera się na uprawie winorośli z pięciu pokoleń. Clément i Florian to pasjonatami uprawy winarośli i oddani tradycji rodzinnej produkcji wina. Poświęcenie zachowania i poprawy reputacji win przez poprzednie pokolenia leżą u podstaw ich etosu. Clément i Florian dąży do uzyskania tego, co najlepsze z terroir w procesie winifikacji, upewniając się, że każde wino jest dostępnej możliwej jakości. Zarządza również sprzedażą firmy. Florian kocha swoje terroir i zawsze lubił pracować na świeżym powietrzu. Jest odpowiedzialny za korzystanie z potrzeb winnic, utrzymywanie ich wzrostu i wykorzystywanie wszystkich ich potrzeb. pielęgnuje swoje winorośl, a druga stopa po ziemi twojej winnicy!
Prawdopodobnie pierwszym terenm w Dolinie Loary, gdzie posadzono winną latorośl był Okręg Nantejski. zapoczątkowali to jeszcze Rzymianie, dla których Nantes, zwane przez nich Portus Namnetum, było ważnym portem morskim O winnicach nad brzegami Loary wspomina Pliniusz Starszy (23–79) w swojej Historii Naturalnej. Na pozostałych obszarach Doliny winiarstwo rozkwitło około V wieku. Wzmianki o uprawach w okolicach Tours i Sancerre znaleźć można już w 586 roku w dziełach ojca historii francuskiej, biskupa Grzegorza z Tours (540–593). Duży wpływ na tutejsze winiarstwo aż do czasów średniowiecza miały zakony augustianów i benedyktynów, którzy zajmowali się produkcją wina.
Środkowa Loara to ziemia rodzinna świetnych sauvignon blanc. Tutejsze białe wina zawdzięczają sławę winom Sancerre i Pouilly-fumé. Miejsce gdzie powstają wina z sauvignon blanc w dwóch stylach: świeże, rześkie i aromatyczne, ale dość lekkie lub z nerwem, ostrzejsze, z nutami agrestu, czerwonych porzeczek, cytrusów – bardziej złożone i bogate. Te ostatnie pochodzą zwykle z winnic położonych wyżej na wzgórzach Sancerre. Produkuje się w tej apelacji nieliczne wina różowe i co nieco czerwonych z pinot noir, ale nie maja one wpływu na sławę regionu, który jednoznacznie kojarzy się z dobrym, książkowych sauvignon blanc.
Pouilly-fumé ( w okręgu Pouilly sur Loire, ale wyłącznie z sauvignon blanc) To wino, które także powstaje z sauvignon blanc, jednak o ile sancerre bywają raczej pełne i owocowe, pouilly-fumé raczej mineralne i intensywne.
Wyszukaj ponownie to co szukasz