Cesar Fernández Diaz Kastylia i Leon ,  Hiszpania

Winnice znajdują się w Fuentelcésped i Peñaranda de Duero. Uprawiam 1,8 ha i kupuję certyfikowane winogrona ekologiczne. Uprawiam glebę małym traktorem. Stosuję preparaty biodynamiczne (głównie 500P) i preparaty roślinne (pokrzywa, krwawnik itp.), aby zapobiegać chorobom, oraz obornik owczy do nawożenia. W piwnicy fermentacje są spontaniczne. Szukam win bez makijażu, z ich błędami i sukcesami, które pokazują, skąd pochodzą; opracowane w sposób nieingerencyjny, ale z refleksją. Szukam w nich czterech cech: mineralności, kwasowości, elegancji i surowości. Wina uczciwe i przetworzone.

Producent Cesar Fernández pracuje z winogronami które różnią się od siebie. Tempranillo stanowi większość tego, z czym pracuję. Ma wysoką produkcję, ale średnio-niską kwasowość. Ze względu na grubość skórki ma średnio-wysoką cierpkość i taniny. Bobal to typowa czerwona odmiana z Utiel Requena (w pobliżu Walencji), szeroko stosowana w starych winnicach tego obszaru, ze względu na długi cykl winogron. Grona winogron są duże i mają duże jagody, które mają tendencję do nadawania ziołowych smaków. Jest to bardzo energiczna i produktywna odmiana o średnio-niskiej kwasowości. Albillo Mayor to białe winogrono, które w przeszłości było spożywane, a także wykorzystywane do produkcji wina. Jest to odmiana o dużej sile wzrostu i rośnie bardzo prosto, w przeciwieństwie do Albillo Real, które nie jest zbyt silne i ma płożący pokrój (pędy rosną w dół, a nie w górę). Ma małe grona z małymi jagodami i delikatną skórką. Jest to bardzo soczyste winogrono o wspaniałym smaku, ale jego jedyną wadą jest to, że ma średnio-niską kwasowość. Listán Prieto to rzadka czerwona odmiana pochodzenia kastylijskiego, która niemal zanikła na Półwyspie Iberyjskim. Większość tych winorośli znajduje się na Wyspach Kanaryjskich. Została szeroko przywieziona do Ameryki przez hiszpańskich misjonarzy; jest również znana jako Mission w Ameryce Północnej lub País w Ameryce Południowej. Rośliny w winnicy Carremolino są płożące (nisko przy ziemi) z wydłużonymi gronami i średnio-wysoką produkcją. Produkuje średniej wielkości jagody o średniej kwasowości i bardzo owocowym smaku. Garnacha to czerwona odmiana o wyprostowanym wzroście i problemach z kwitnieniem [w Kalifornii nazywa się to „shatter”]. Tworzy średniej wielkości grona i jagody o dobrej kwasowości. Jest to bardzo silna odmiana, która produkuje intensywne wina o dobrej kwasowości i bardzo wysokiej jakości. Bastardo jest również znane jako Trousseau we Francji lub w Galicji, Merenzao. Portugalia ma najwięcej hektarów na Półwyspie Iberyjskim, gdzie nazywa się Bastardo. Uważa się, że przybyło do tego obszaru przez rzekę Duero, ponieważ jest powszechnie używane w winie porto. Ma średnią kwasowość i jest bardzo wrażliwe na botrytis. Grona są zwarte i mają bardzo cienkie skórki winogron. Poziom produkcji jest średni i rośnie w pozycji pionowej. Pirulés to biała odmiana o wysokiej wydajności, z dużymi, zwartymi gronami i dużymi jagodami. Ma niską zawartość alkoholu i wysoką kwasowość. Jest również bardzo energiczna. Pirulés jest synonimem odmiany Jaén [nie mylić z portugalskim synonimem czerwonych winogron, Mencía, zwanym Jaen — bez akcentu nad e]. Ma długi cykl i rzadko dojrzewa w pełni.

Region winiarski Ribera del Duero ma 115 km szerokości (71 mil), istnieje wiele różnic w klimacie i glebie między czterema prowincjami: Soria, Segovia, Burgos i Valladolid. Moim zdaniem należy dokonać przybliżonej klasyfikacji w zależności od nazwy pochodzenia, metodologii pracy, podłoża skalnego i składu gleby oraz klasyfikacji samych win. Postanowiłem nie brać udziału w klasyfikacji Ribeira del Duero, ponieważ nie zgadzam się z ich pomysłami na to, które winogrona są dozwolone, a które nie, i klasyfikacją win. Moje wina są klasyfikowane jako chronione oznaczenie geograficzne: Vinos de la Tierra de Castilla y León .

W Fuentelcésped występuje duża różnorodność gleb i stosunkowo odsłoniętych winnic otoczonych dzikimi krzewami aromatycznymi, takimi jak tymianek, lawenda i rozmaryn, a także wiele jałowców, migdałów i dębów ostrolistnych. Ma różnorodne ekspozycje i stopnie nachylenia. Gleby wahają się od piaszczystych glin, kamienistych gleb z bardzo aktywnym wapieniem, gliną wapienną itp. Nie jesteśmy w dużym stopniu pod wpływem rzeki, ponieważ w pobliżu miasta znajduje się tylko mały strumień. Jest to obszar z dużym podziemnym rezerwuarem wody; dlatego jest tam kilka źródeł i fontann. Jeśli chodzi o wina Cesar Fernández Diaz, główną różnicą w stosunku do większości producentów w Ribera del Duero jest to, że nakładany jest większy nacisk na głos terroir niż na beczkę. Klasyfikuję również wina według winnicy, a nie czasu spędzonego w drewnie. Nie produkuję win o dużej zawartości ekstraktu, które muszą spędzić dużo czasu, aby oswoić się w małych beczkach. Krótki przegląd podstrefy Ribera del Duero. W rejonie Valladolid nie ma zbyt wielu bardzo starych winnic, z jednym godnym uwagi wyjątkiem, Vega Sicilia. Winnice w tym rejonie są zazwyczaj zlokalizowane na równinach z głębokimi glebami o dobrej zdolności zatrzymywania wody.

Winnica Soria ma kilka starych winnic w bardzo interesujących miejscach o chłodniejszym klimacie, na przykład Atauta. Jednak trudniej jest tutaj znaleźć wyjątkowe winnice, ponieważ jest wielu winiarzy, którzy są tam od dawna, jak Dominio de Atauta i Bertrand Sourdais. Winnica Segowii jest bardzo mało winnic, ponieważ jest ona znacznie wyżej położona i ryzyko przymrozków jest większe. Czerwone gleby są w większości łupkowe i mają wysoką zawartość gliny i żelaza. Winnica Burgos ma dużą różnorodność gleb, wysokości i orientacji. Dla mnie może to być najbardziej interesujący obszar. Fuentelcésped jest tego przykładem z wysokim udziałem wapienia i piasku, piaszczysto-gliniastych gleb i gliniasto-wapiennych gleb na stosunkowo niewielkim obszarze.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz