Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Położona w najbardziej wysuniętym na południe krańcu regionu Burgundii, Moulin-à-Vent była jedną z pierwszych apelacji, którym przyznano status AOC w 1936 roku. Château du Moulin-à-Vent, nazwany na cześć 300-letniego kamiennego wiatraka na wzgórzu Les Thorins pochodzi z 1732 roku, kiedy nazywano go Château des Thorins. Obecnie posiadłość obejmuje 39 h. (91,4 akrów) najlepszych stanów apelacji — Les Vérillats, Le Champ de Cour, La Rochelle — posadzonych w Gamay Noir w wieku średnio 40 lat. Gleba granitowa pod spodem jest bogata w tlenek żelaza, miedź i mangan, co może odpowiadać za potencjał starzenia się win. Château du Moulin-à-Vent 2009 rok z nowym właścicielem rodziny Parinet. Wprowadzone zmiany oraz inwestycje w urządzenia do produkcji wina aby winnice zaowocowały charakterystycznymi dla danej działki winami, które wyrażają indywidualne cechy każdego wyjątkowego terroir. Historia XVII wiek ~ Król Ludwik XIV wybiera wino ze zboczy Thorins: Legenda głosi, że winiarz Claudius Brosse dotarł do stolicy Wersalu po 33 dniach podróży wozem wołów, który wypełnił winem ze zboczy Thorins. Sam król Ludwik XIV skosztował wina i ogłosił, że nadaje się ono dla króla (i jego dworu). Czas wina 1732 Pierwsza wzmianka o historii zamku W XVIII wieku zamek nosił nazwę Château des Thorins od osady „Les Thorins”, w której się znajdował. Winnice na zboczach wzgórz Thorins zyskały już reputację win wysokiej jakości, o czym świadczą zapisy historyczne i ich sukcesy na dworze królewskim. W słowniku Mâcon opublikowanym w 1801 r. cytowane jest stare przysłowie: „Każde wino jest dobre do posiłku, ale posiłku nie można spożywać bez Thorinsa. Zaletą tego wina jest to, że jest jędrne, ale jędrne, ma dobre body, ale też ma lekkość, jest rubinowe i przejrzyste, z pochlebnym nosem i delikatnym smakiem. .
Pionierka ~ Madame Philiberte Pommier: wyjątkowe właściwości Moulin-à-Vent po raz pierwszy odkryła Philiberte Pommier (1763-1862), który zauważył, że działki otaczające zamek miały wyraźne cechy, które znalazły odzwierciedlenie w winach. Zauważyła, że działka obok zamku miała idealną glebę dowydobycia cech winogron Gamay, i zabrała się za wytyczenie poszczególnych terroirów posiadłości (która wtedy nazywała się Château des Thorins). W 1862 roku, w wieku 99 lat, Madame Pommier w końcu zdobyła uznanie, na jakie zasłużyła sobie dzięki swoim wysiłkom, kiedy jej roczniki z 1854, 1858 i 1859 zostały uznane na Wystawie Światowej w Londynie za najlepsze wina z regionu Mâcon. Nagroda za rocznik 1854, zabutelkowana jakieś osiem lat wcześniej, podkreśliła inny aspekt pionierskiej pracy Philiberte: jej naleganie, by wina z zamku mogły się pomyślnie zestarzeć. Cenne sekrety Madame Pommier — jej filozofia wyboru działek, praca przy przycinaniu winnic i dojrzewanie win — zostały przekazane w ciągu ostatnich 150 lat Jean-Jacquesowi Parinetowi i jego rodzinie, którzy kupili posiadłość w 2009 roku.
Château du Moulin-à-Vent Couvent des Thorins Moulin-À-Vent
Wyszukaj ponownie to co szukasz