Chateau Purcari Mołdawia
Piwnice PURCARI założone w 1827 roku Piwnice Purcari to prawdziwy skarb. Wina vintage z 1948 r., kolekcja królowej Elżbiety II z 1947 r., z etykietami w języku angielskim, to tylko niektóre z klejnotów piwnic Purcari, w których czas zatrzymał się. Poczujesz historyczne odciski palców pozostawione przez mnichów, którzy zbudowali piwnice w kształcie krzyża, błogosławiąc w ten sposób wina. Chateau Purcari to pierwszy producent win jakościowych w Mołdawii, który zdobył ten status już w roku 1827 za sprawą dekretu sporządzonego przez Cara Mikołaja I. Odkąd w roku 1847 marka zdobyła pierwszy złoty medal na lokalnej wystawie agroturystycznej, jej działalność nieprzerwanie łączy się z sukcesami. W roku 1878 wino Purcari zostało nagrodzone złotym medalem na międzynarodowej wystawie World Expo w Paryżu, gdzie degustatorzy byli przekonani, że smakują kolejne wino z Bordeaux. Po takim sukcesie produkty Purcarci na stałe zagościły na stołach królów, carów i arystokratów, m.in. na stołach Cara Mikołaj II Romanowa, Króla Jerzego V oraz Królowej Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Wiktorio Hanowerskiej. Dziś Purcari jest najczęściej nagradzaną winiarnią w Europie Środkowo-Wschodniej, a jej wina w dalszym ciągu pijane są przez wielkie osobistości. Położone PURCARI na zachodnim wybrzeżu Dniestru, na wysokości 110-185 metrów nad Morzem Czarnym, winnice Purcari, zajmujące powierzchnię ponad 260 hektarów, posiadają specyficzny mikroklimat, który chroni winnice przed mrozem zimą i upałem podczas lato. Mikrostrefa Purcari posiada wyjątkowe terroir idealne do produkcji wysokiej jakości wina. Klimat charakteryzuje się aktywnymi temperaturami do 3300 °C i współczynnikiem wilgotności względnej 0,68-0,75. Mikrostrefa znana jest ze składu gleby – czarnoziem gliniasty – zwęglony piaszczysty. Orientacja zbocza określa właściwości gleby, które odgrywają ważną rolę w kształtowaniu aromatów i smaku wina. Zapewnienie winnicom światła i ciepła zależy również od stopnia nachylenia terenu. Położenie wzgórz pozwala na maksymalną ekspozycję na promienie słoneczne, pomagając winorośli rosnąć i dojrzewać winogrona. Zbocze ułatwia również odprowadzanie wody. W ten sposób korzenie winorośli wnikają głęboko w warstwy gleby węglowej w poszukiwaniu wody, a sadzenie w uporządkowanych rzędach umożliwia dobrą cyrkulację powietrza. Klimat, gleba i położenie geograficzne tworzą doskonały zespół, który wpływa na jakość uzyskiwanych winogron. Terroir ma duże znaczenie, ponieważ zapewnia niepowtarzalny atrybut każdej winnicy.