Chateau Ropiteau Bourgogne
Chateau Ropiteau W 1848 r. Francja przechodziła rewolucję. Prowincje, mniej dotknięte niż Paryż, stały się tyglem, w którym ludzie gromadzili się, aby budować nowoczesny świat w pokoju i braterstwie. W tym samym roku kolej dotarła również do Burgundii. Jean Ropiteau miał wtedy 24 lata. Hodowca winogron i bednarz z Monthélie, ten młody człowiek, którego burgundzkie korzenie sięgają XVI wieku, bardzo szybko przewidział kolej jako sposób na promowanie win z jego miejsca urodzenia, tak bliskiego i drogiego jego sercu. Wraz ze szwagrami założył firmę handlową, początek nieustającego i niezaprzeczalnego sukcesu. Kupując wiele paczek winogron i moszczu w obrębie Złotego Trójkąta, znanego z jakości swoich nazw. Maison Ropiteau Frères udowodnił swoje przywiązanie do swojego rodzinnego regionu i potwierdził chęć zostania specjalistą od win z Côte de Beaune, a dokładniej Meursault. Wszystkie winogrona są starannie wybierane z najlepszych działek, na długo przed zbiorami. Około trzydziestu winiarzy pracuje wyłącznie z Ropiteau na ziemi Meursault, przestrzegając warunków narzuconych przez winiarza. Tak jak każdy człowiek jest wyjątkowy w rodzinie, tak każda winorośl jest wyjątkowa w danym klimacie. Wyzwaniem jest poszanowanie tego wyjątkowego charakteru i wzmacnianie wszystkich jego cech, aż do osiągnięcia perfekcji. Na każdym etapie tego procesu każde wino jest kilkakrotnie badane i oceniane w obecności brokerów wina i winiarzy. W ten sposób powstaje styl Ropiteau, a wszystkim wpaja się poczucie dumy, zachowując jakościowe wartości Ropiteau.
Burgundia to region o historii, Burgundia to region w środkowo-wschodniej Francji, słynący z wina. Wino burgundzkie skupia wiele apelacji, z których niektóre są znane na całym świecie. Romanée-Conti, Bonnes-Mares, oprócz uznanego przez nich statusu wspaniałego wina burgundzkiego, wszystkie te apelacje grand cru uznawane są za jedne z najlepszych win francuskich. Bienvenues-Bâtard-Montrachet to także świetne wino burgundzkie. Wina burgundzkie mają wiele smaków ze względu na ich różnorodność. Białe ujawnią aromaty suchych owoców i kwiatów; czerwienie ujawniają nuty runa leśnego i czerwonych owoców, takich jak Romanée-conti, wspaniałe wino burgundzkie. Kilka odmian winorośli jest typowych dla wina burgundzkiego: Chardonnay i Aligoté dla białego wina; Pinot Noir i Gamay za czerwone wino. Wykorzystywane są również inne odmiany winorośli, ale w mniejszym stopniu: Sauvignon, César, Pinot Beurot, Melon de Bourgogne, Sacy,... Wina burgundzkie to głównie pojedyncze odmiany winogron. Jak wszystkie wina charakterystyczne dla winnic francuskich, wina burgundzkie czerpią swoją specyfikę z wpływów klimatycznych i geologicznych. Burgundia leży na skrzyżowaniu różnych klimatów, co umożliwia uzyskanie różnorodności jej win. Gleby są gliniaste i margliste, z wapieniem. Wino burgundzkie ma bardzo starożytne pochodzenie. Kiedy Galię zajęli Rzymianie, rozwinęli uprawę winorośli. Wpłynęło na niego także chrześcijaństwo, gdyż koncentracja licznych opactw i klasztorów w tym regionie Francji pozwoliła na wzrost kultury winiarskiej. Burgundia ma dla specyfiki podział na „klimaty”, działki, których geologia i klimat różnią się w zależności od obszaru geograficznego; oznacza to, że pomiędzy winami burgundzkimi istnieje pewna różnorodność.