Codorniu - Producent Win
Codorniu lider na rynku hiszpańskim w produkcji win musujących, działającej jako grupa Codorniu Raventos należy 40% produkcji krajowej z 3000 hektarów winnic. Codorniu stworzył Jaume Codorníu w 1551 roku kataloński plantator winorośli, który zaczął wytwarzać wino na własną rękę w celach komercyjnych. Sto lat później spadkobierczynią rodzinnej fortuny została Anna Codorniu. Jej ślub z Miquelem Raventósem połączył trwale markę Codorniu z rodem Raventós, specjalizującym uprawą winorośli. Codorníu Raventós obecnie kontroluje nie tylko własne marki, ale skupia swoją produkcję pod dziesięcioma szyldami. Na dodatek nie tylko w Hiszpanii lecz również w kalifornijskiej dolinie Napa Valley (Artesa) i argentyńskim regionie Mendoza (Séptima). Patrząc na historię Codorníu trzeba pamiętać że do sukcesu firmy przyczynił się Josep Raventós Fatjó w 1972 roku po kilku latach eksperymentów wyprodukował pierwszą butelkę cavy Codorníu. Cava powstała po kupażu regionalnych szczepów xarel·lo, macabeo i parellada. Josep Raventós Fatjó nie zdawał sobie wówczas sprawy z tego, że kupaż ten na kolejne lata zdefiniuje styl "hiszpańskiego szampana". Josep Raventós Fatjó którego motto to wizjonerstwo, pasja, zaangażowanie, konsekwentność oraz wytrwałość. Codorniu w 1885 roku po śmierci Josep Raventós Fatjó rodzinny interes odziedziczył jego 23-letni syn - Manuel Raventós. Dwa lata później spadkobierca winnej fortuny, jak i całe winiarstwo hiszpańskie, musiał się zmierzyć z plagą filoksery która niszczała wszystkie winnice w Europie. Mszyca, która w ciągu dwudziestu poprzednich lat spustoszyła francuskie winogrady zapoczątkowała swoje żniwa na Półwyspie Iberyjskim właśnie w Katalonii. Nie było szans na ożywienie winorośli nasadzonych wokół posiadłości Can Codorníu. Nadeszła potrzeba szukania nowych terror pod nowe winnice, co spowodowało do przeniesienia produkcji Codorníu Raventos do przyszłej stolicy cavy - Sant Sadurní d’Anoia w podbarcelońskiej gminie Alt Penedès. Manuel Raventós podobnie jak wielu innych winiarzy z regionu, szczepił endemiczne odmiany winorośli na podkładkach z winorośli amerykańskich. Były to trzy białe szczepy sprawdzone w recepturze musującego wina, które stworzył jego ojciec. Manuel Raventós w 1895 roku zlecił budowę nowej winiarni w pobliżu młodych winnic w Sant Sadurní D’Anoia. Z upływem czasu Manuel Raventós nabierał sił i firma ponownie pięła się na szczyty sukcesów. Codorniu wino musujące, którego zagłębie znajdywało się w Alt Penedès zdobywało nowe rynki zbytu. Obecnie Codorniu jest liderem w produkcji win musujących na rynku światowym w pełni utrzymując wysokie standardy swoich produktów.