Col Vetoraz znajduje się w S. Stefano di Valdobbiadene, wiosce na szczycie wzgórza nazwanego w ten sam sposób w pobliżu "Mont" z Cartizze. Winnica znajduje się około 400 m nad poziomem morza. Ojczyzna Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG i Cartizze Superiore DOCG znajduje idealne miejsce między wzgórzami Valdobbiadene, gdzie pobliskie góry przyciągają ogromny amfiteatr, który zapewnia ochronę przed północnymi wiatrami. Geologia lądu i głębokie rozwarstwienie, które przypomina o obecności w przeszłości morza, stanowią źródło tego "łagodnego" wina. W 1993 roku Francesco Miotto, Paolo De Bortoli i inny partner biznesowy zbudowali obecny Col Vetoraz, tworząc zróżnicowany i ekscytujący zespół. Z biegiem lat rozwój winnicy stał się wyraźny. Dziś w pełni przyczynia się do identyfikacji i kwalifikacji naszego pięknego terytorium. Strefa wokół Treviso, u podnóża gór, a zwłaszcza wzgórza rozciągnięte między Valdobbiadene i Conegliano, pokazują wieki szlachetności i powołania do uprawy winorośli. Większość wzgórz pojawiła się w trzeciorzędzie. Wykonane są z gliniastego wapienia z żółto-jasnoniebieskimi marglami i piaskowcem jesionowo-ceruleańskim. Związek fizyczny i chemiczny tych ziem jest jednym z najbardziej przystosowujących się do nadania winogronom zapachów i wielkiego charakteru, zwłaszcza jeśli wiąże się z wycieczką o wysokiej temperaturze między dniem a nocą, wspomaganą obecnością gór. Obecnie większość winogron jest przekształcana w produkcję wina musującego. W tych latach Valdobbiadene Prosecco Superiore cieszy się coraz większym uznaniem. Jest to obecnie najbardziej pożądane wino musujące produkowane z "Metodo Charmat" na świecie. Ktoś błędnie uważa, że wino musujące "Metodo Charmat" należy uważać za mniej ważne niż to wyprodukowane po "Metodo Classico". Każde wino ma swoje cechy i historię. Wszystkie sądy są daremne, ponieważ nigdy nie można ich porównać. Każdy ma swoją harmonię, równowagę, swoje ekspresje. "Metodo Charmat" to idealny system do produkcji win musujących o cechach owocowych i kwiatowych. Ta metoda rzeczywiście szanuje pierwotny charakter owocu. W fazie transformacji tych win, szczególnie podczas tworzenia piany, głównym celem jest uniknięcie zakłóceń drożdży fermentacyjnych, zachowując główne cechy owoców i "Terroir". Valdobbiadene Prosecco Superiore to urocze wino: ze względu na delikatność, delikatną strukturę, skromną substancję, gładką miękkość i smak. To wino bogate w harmonię i równowagę, które zaprasza nas do picia, ponieważ prawdziwym sensem picia jest picie z przyjemnością. Elementem charakteryzującym Prosecco Superiore jest absolutny szacunek dla oryginalnych cech owocu...

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz