Cosecheros y Criadores wina Hiszpanii - Cosecheros y Criadores to termin historyczny określający różnicę między historycznymi producentami wina przeznaczonego do szybkiego spożycia i handlu hurtowego (cosecheros) a winiarniami, które wraz z rozwojem „nowoczesnej Rioja” w drugiej połowie XIX wieku przyjęły […] Bordeaux model dojrzewania i przechowywania wina (criadores). Rodzina Martínez Bujanda założyła Cosecheros y Criadores w Oyón w 1951 roku, winiarnię zaprojektowaną od początku do eksportu win jakościowych, która dziś jest rozpoznawana jako Vinos de la Tierra de Castilla i Vinos de España z różnorodnością i rocznikiem.  Winiarnia posiada nowoczesne zaplecze winiarskie i 6000 beczek z dębu amerykańskiego i francuskiego do leżakowania innowacyjnych i wszechstronnych win, aby zaspokoić gusta najbardziej „klasycznych” konsumentów i tych o bardziej nowoczesnych tendencjach. Cosecheros y Criadores produkuje swoje wina pod oznaczeniem geograficznym Vinos de La Tierra de Castilla i Vinos de España z różnorodnością i rocznikiem oraz posiada park 6000 beczek z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wina Cosecheros y Criadores prezentują ogromną różnorodność stylów i prezentacji, co pozwala nam objąć niemal cały segment rynku. To bardzo wszechstronne wina. Mamy dwie klasyczne linie, które butelkujemy pod markami Candidato i Casa Solar. Wina te są przeznaczone dla odbiorców, którzy wymagają win owocowych, ale z nutami złożoności wynikającymi ze starzenia w dębie. Z kolei marka Infinitus to nowoczesna i awangardowa gama win, z selekcją winogron z szerokiego katalogu szczepów dla konsumentów bardziej otwartych na nowe trendy, której towarzyszy barwny i odważny design.

Pięć winnic tworzy rodzinę Martínez Bujanda: Finca Valpiedra (DOCa Rioja), Finca Antigua (DO La Mancha), Finca Montepedroso (DO Rueda), Viña Bujanda (DOCa Rioja) i Cosecheros y Criadores ( wina z regionu Kastylii ), wszystkich łączy wspólny mianownik: produkcja win z własnych winnic , ale z różnorodnością i bogactwem bardzo różnych obszarów uprawy. Joaquín Martínez Bujanda założył oryginalną winiarnię w Oyón (Álava) w 1889 roku , już z jasną koncepcją produkcji win z własnych winnic wbrew ogólnemu trendowi w Rioja, napędzanemu przez katastrofę filoksery w Bordeaux. Ekspansja rodziny rozpoczęła się w 1951 roku od Cosecheros y Criadores , winiarni w La Rioja, zaprojektowanej od samego początku do eksportu win i która dziś sprzedaje 60% swojej produkcji za granicą pod marką Vinos de la Tierra de Castilla . Growers and Breeders to czysta innowacja , od wszechstronności win po opakowania, dzięki której rodzina Martínez Bujanda zawsze dostosowywała się do potrzeb i wymagań rynku.

W latach 90. bracia Carlos i Pilar , naładowani doświadczeniem po wielu latach pracy z ojcem, postanowili podjąć nowy projekt oparty na filozofii, motywie przewodnim rodziny Martínez Bujanda : opracowanie „Vinos de farm” .

W 1997 roku rozpoczęli budowę Finca Valpiedra , winiarni wkomponowanej w wyjątkowy krajobraz na jednym z wielkich meandrów rzeki Ebro na granicy miast Fuenmayor i Cenicero. Zaledwie dwa lata później Carlos i Pilar zakochali się w spektakularnej i niepowtarzalnej winnicy w jednym z najbardziej ekstremalnych obszarów upraw w kraju, gdzie Finca Antigua jest zintegrowana od 2003 roku . Począwszy od 2009 roku, rodzina winiarzy postanowiła butelkować całą produkcję pozostałych winnic Rioja i otworzyła Viña Bujanda . Do tego czasu skoncentrowana na produkcji win czerwonych, rodzina Martínez Bujanda zajęła się w 2008 roku, kupując 25 hektarów winnic odmiany Verdejo i budową Finca Montepedroso (zainaugurowana w 2012) , produkcją białych win z osobowość wyjątkowego terroir w samym sercu DO Rueda. 

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz