Dante Rivetti Piemont - Producent Win
Dante Rivetti Piemont Winiarskie korzenie rodziny Rivetti sięgają połowy XIX w. Winorośl uprawiana jest w największej dbałości o środowisko, wszystkie owoce zbierane są ręcznie, a w procesie tworzenia wina rodzina Rivetti korzysta z naukowego wsparcia słynnego piemonckiego enologa Donato Lanati. Wino rodzi się w winnicy, dorasta w butelce.” Oto motto tej rodzinnej winnicy położonej w samym sercu regionu Barbaresco wpisanego na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, w bezpośrednim sąsiedztwie najsłynniejszego producenta win z regionu Piemont - Angelo Gaja. W przypadku tej winnicy Bricco di Neive etykieta nie jest po prostu kwestią tego, jaką nazwę umieścić na butelce. Dante Rivetti zapewnia że przekazuje pełny wyraz klasycznym odmianom Piemontu poprzez swoje wina. Winnice mają tendencję do najmniejszego szczegółu i są stale kontrolowane przez Dantego. Z jego krajem - niektórzy mogą powiedzieć brutalny - drogi, żadna niedoskonałość nie może przejść niezauważona w pracy, która jest wykonywana wyłącznie ręcznie. W rzeczywistości Dante spędza większość czasu w winnicach, z których jest tak dumny, sprawiając, że są tak schludne i zadbane jak zadbany ogród. Przycinanie zimą i zielenią to kolejne kroki, które utrzymuje się najbliżej, podczas gdy handluje się opiniami i rozmawia z przyjaciółmi i ekspertami, których zabiera ze sobą, by udzielić pomocy. Wina Langa są niepowtarzalnym wyrazem terroir - tj. Zestawu cech w glebie i klimacie obszaru, które odróżniają ją od innych. Fakt, że wina hodowane w tym obszarze mają tak precyzyjną tożsamość, można również przypisać tradycyjnemu winifikacji, która produkuje wina gatunkowe o dużej osobowości i rodzimemu pochodzeniu tych odmian. Wina zaprojektowane z myślą o gustach tak zwanej "międzynarodowej publiczności" dopiero zaczęły powstawać tutaj w ostatnich latach i są zgrupowane razem pod oznaczeniem Doc "Langhe".
Bricco di Neive - Typowe piemonckie odmiany uprawiane w posiadłości Dante Rivetti otaczają miejsce, w którym rodzina żyje i pracuje: miejsce, w którym produkowane jest Barbaresco Docg Riserva "Bricco di Neive" ("Bricco" jest lokalnym słowem dialektycznym dla najlepszego miejsca na szczycie wzgórza). Winogrona Nebbiolo i Barbera są zbierane na "Vigna Vecchia" (Stara Winnica), podczas gdy Moscato dojrzewa w rzędach obok domu rodzinnego, a winorośl Dolcetto dAlba urzeka winnicę, która zawsze była znana jako "AnVarej". Działka, która cieszy się wzorową pozycją, i czerwoną gliniastą glebą, która daje winogrona Nebbiolo, które mają na celu uczynienie Barbaresco ich tożsamością i charakterystycznymi cechami.
Dom Rivetti - To stare gospodarstwo - znane od dawien dawna jako Valletta - stoi na zboczu o tej samej nazwie. Poszukiwany przez rodzinę wraz z posiadłością, wygląda - wraz z jedenastu hektarami obsadzonymi Barbera, Dolcetto, Nebbiolo, Moscato i Arneis - nad starą częścią wioski Neive. Tutaj winnice są przesiąknięte historią i świadczą o tożsamości tego terroir.
Farma Micca - W pobliżu Bricco di Neive stoi Cascina Micca. Składający się z sześciu hektarów na jednej działce, ma szczególne położenie i wapienną glebę, która jest idealna do uprawy Nebbiolo, wymagającej odmiany pod względem składu gleby i wymagającej żmudnej, pracochłonnej pielęgnacji. Barbaresco Docg "BricMicca" jest tu uprawiany od 2000 roku.
Costigliole dAsti - Sześć hektarów gruntów obsadzonych Pinot Noir, z których Ivan postanowił zrobić klasyczną metodę białego i różowego wina musującego, które są nazwane jego imieniem. Chardonnay i Moscato to dwie pozostałe odmiany osady.
Wina Langa są niepowtarzalnym wyrazem terroir - tj. Zestawu cech w glebie i klimacie obszaru, które odróżniają ją od innych. Fakt, że wina hodowane w tym obszarze mają tak precyzyjną tożsamość, można również przypisać tradycyjnemu winifikacji, która produkuje wina gatunkowe o dużej osobowości i rodzimemu pochodzeniu tych odmian. Wina zaprojektowane z myślą o gustach tak zwanej "międzynarodowej publiczności" dopiero zaczęły powstawać tutaj w ostatnich latach i są zgrupowane razem pod oznaczeniem Doc "Langhe".