Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Dewars’s Aberfeldy Whisky Distillery – destylarnia single malt whisky, leży w mieście Aberfeldy w otoczeniu najwyższych gór Szkocji dokładnie Perthshire, gdzie są najgłębsze loch i najdłuższe glen, dokładniej w sercu Szkocji. Tam też przepływa strumień Pitilie Burn który zaopatruje destylarnię Aberfeldy w wodę do produkcji whisky Aberfeldy. Regionalna woda i podobnie jest z jęczmieniem i drożdżami muszą pochodzić z regionu. Aberfeldy powstał w 1896 roku założona przez spółkę John Dewar & Sons. Destylarnia Aberfeldy Dewara jest jedyną szkocką destylarnią whisky zbudowaną przez rodzinę Dewarów. Dewars była już bardzo popularną marką whisky blended, znaną ze swojej jakości, a firma potrzebowała więcej whisky single malt do użycia w swojej mieszance. Stad też jeden to jeden z głównych powodów, dla których Tommy i John Alexander Dewar podjęli decyzję o budowie destylarni whisky w sercu Highland Perthshire, na obrzeżach wioski Aberfeldy. Głównymi cechami była obecność wspaniałego naturalnego źródła wody w The Pitilie Burn, która przebiega obok destylarni w The River Tay, była niewątpliwie dużym czynnikiem decydującym. Bogate w złoto wody Burnu są używane do wyrobu whisky Aberfeldy do dziś. Nieopodal dobrze rozbudowana kolej, która stanowiła, doskonałe połączenia komunikacyjne pociągiem do pobliskiego Perth, przynosząc paliwo i jęczmień do destylarni oraz zwracając gotowy produkt do mieszania i butelkowania. To sprawiło, że proces wprowadzania whisky na rynek był bardzo wydajny. Linia nie jest już otwarta, ale na miejscu pozostaje silnik parowy z beczkami do przewozu karetki. Ostateczny powód miejsce narodzin założyciela, John Dewar, które znajduje się zaledwie trzy mile od Aberfeldy w małej wiosce Dulla, więc budowa Aberfeldy przez jego synów była rodzajem powrotu do domu. Aberfeldy jest doskonałym przykładem logicznego projektu, z różnymi procesami wytwarzania whisky ułożonymi w liniowy sposób. Dążenie rodziny Dewar do perfekcji whisky trwa do dziś, a my wciąż produkujemy whisky w sposób, który natychmiast rozpoznają. Podobnie jak w większości szkockich destylarni whisky, słodkowodny szkocki jęczmień, dzięki któremu whisky trafia na miejsce, a stary Malting House jest teraz domem dla naszego pięknego Whisky Lounge and Cafe. Ze względu na znacznie zwiększony popyt, dojrzewamy ducha w innym miejscu w Szkocji, co oznacza, że nasza dawna stacja benzynowa i magazyn uniknęły modernizacji i służą jako wysoce klimatyczny obszar turystyczny i miejsce, w którym znajduje się degustacja Cask. Whisky warte spróbowania…
Wyszukaj ponownie to co szukasz