Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Dom Perignon – szampan produkowany przez Moët et Chandon , nazwany na cześć dom Pierrea Pérignona, benedyktyna, intendenta w klasztorze Hautvillers, który przyczynił się do istnienia szampana. W przypadku słabych zbiorów wstrzymywano produkcję Dom Perignon. Dom Perignon zalicza się do pierwszej setki win najbardziej pożądanych luksusowych trunków. Oczywiście zasłużyły się tej opinii starsze Vintage Champagne Dom Perignon. Firma Moët & Chandon kupiła markę dla swojego prestiżowego cuvée w 1937 roku. Dziś Dom Pérignon jest częścią imperium Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) należącego do najbogatszego człowieka Francji, Bernarda Arnaulta. Przez lata był szampanem z wyboru dla wielu celebrytów i członków rodziny królewskiej. Na pewno został wybrany na ślub Lady Diana Spencer i księcia Karola w 1981 roku. W 1959 r. Dom Pérignon dodał do swojej oferty Różowego Szampana. Dom Pérignon to ekluzywny szampan wyprodukowany przy użyciu przybliżonej mieszanki 50% Pinot Noir i 50% Chardonnay. W przybliżeniu uznano iż ponad milion butelek jest produkowanych rocznie. Pomimo tej skali pozostaje jednym z najlepiej ocenianych i najbardziej pożądanych szampanów na rynku.Starsze wersje roczników Dom Pérignon trzymane są na pustkowiach w piwnicach, dopóki zespół domu nie uzna ich za gotowych do wydania.
Win kolekcja Dom Perignon
Dom Pérignon Champagne 2009
Dom Pérignon Champagne 2008
Dom Pérignon Champagne 2006
Dom Pérignon Champagne 2004
Dom Pérignon Rosé Champagne 2004
Dom Pérignon Rosé Champagne 2002
Dom Pérignon P2 Champagne 2000
Dom Pérignon Rosé Champagne 2000
Dom Pérignon P2 Champagne 1998
Dom Pérignon Oenothèque Champagne 1996
Dom Pérignon P2 Champagne 1996
Dom Pérignon P2 Champagne 1995
Dom Pérignon P2 Rosé Champagne 1993
Historia szampana - francuski mnich. Musująca wersja szampana została odkryta przypadkowo. Zaczęło się, gdy producenci wina (dziś słynne domy szampana ) z regionu Szampanii próbowali dopasować wina z Burgundii. Niestety nie udało się to z powodu mroźnych zim w regionie Szampanii, które spowodowały zatrzymanie fermentacji win w piwnicach. Zimny klimat spowodował, że śpiące komórki drożdży ponownie obudziły się na wiosnę i ponownie zaczęły fermentować, wino w butelce zapewniało gazowy dwutlenek węgla. Początkowo butelki były słabe i bardzo eksplodowały, ale butelki, które przetrwały, zawierały wino musujące. Francuski król Hugh Capet zaczął podawać wino musujące podczas oficjalnych bankietów państwowych w swoim pałacu. W latach po 1715 r. Książę Orleanu przedstawił bogatą i sławną wersję szampana. Jedną z wielu różnych historii o pochodzeniu szampana jest to, że francuski mnich, Dom Pérignon, wynalazł szampana. Ta historia jest wątpliwa, ponieważ znaleziono kilka innych dokumentów, które pokazują, że Anglik wyprodukował już szampana i że Dom Pérignon początkowo próbował usunąć bąbelki z wina, ponieważ butelki przebiły się przez siłę drugiej fermentacji.
Dom Pérignon zaczął produkować wina w regionie Szampanii w 1668 roku. Jest wynalazcą drugiej fermentacji w butelce, co słusznie czyni go wynalazcą szampańskiego wina, jakie znamy obecnie. Dom Pérignon był również pierwszym producentem wina, który wytwarzał białe wino z niebieskich winogron. Opracował przepisaną Méthode Traditionelle (zwaną Méthode Champenoise przed 1994 r.). Ponadto jest także wynalazcą różnych technik produkcji wina musującego, co jest dziś powszechnie znane.
„Chodź, bo piję gwiazdy!”
(Dom Pérignon, według legendy, kiedy pierwszy raz spróbował szampana)
Wyszukaj ponownie to co szukasz