Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Domaine Bousquet Wina Argentyny
Nazwane na cześć współwłaściciela Domaine Bousquet, Labid al Ameri, flagowe wino Domaine Bousquet jest mieszanką z przewagą Malbec. Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot dodają złożonych wymiarów, które podnoszą to wino z „oczekiwanego” do „ekscytującego”. Winogrona – ale tylko najlepsze grona – pochodzą z pojedynczej winnicy, położonej na wysokości 4125 stóp, najwyższej w posiadłości. Te winogrona są zbierane jako ostatnie. To linia Domaine Bousquet, w której dominują najlepsze winogrona z „domowej” winnicy – oryginalnej winnicy zasadzonej przez rodzinę Bousquet pod koniec lat 90. To był terroir, który rozbudził ich wyobraźnię, ponieważ miał rzadkość – piasek. Piaskowa gleba tworzy eleganckie wina (konieczność dla rodziny). Jej niska żyzność powoduje pożądany stres winorośli; jest przepuszczalna dla dobrego drenażu i nie ma problemów z zasoleniem, co często jest problemem na suchych obszarach. Winogrona tutaj są zbierane jako ostatnie; dodatkowy czas zawieszenia zapewnia zwiększone bogactwo i ciało.
Domaine Bousquet jest najbardziej nagradzaną ekologiczną winnicą na świecie. Zaangażowanie w rolnictwo ekologiczne motywuje Wine Domaine Bousquet do poprawy bioróżnorodności na naszych ziemiach. Wierzymy, że im zdrowsza winnica, tym lepsza jakość winogron, a co za tym idzie, tym lepsze wino. Innymi słowy, Domaine Bousquet wierzy, że jeśli będzie dbać o Ziemię, nie stosując środków chemicznych i traktując ją z szacunkiem, ona odpłaci się wspaniałymi owocami. Jean Bousquet w 1990 roku pojechał na wakacje z Francji do Argentyny i od pierwszej chwili zakochał się w tym kraju. Wtedy podjął decyzję, że przeprowadzi się z rodziną i będzie produkował wino w Mendozie, a dokładniej w Valle de Uco. W tej okolicy, nie mając w zasięgu wzroku ani jednej winorośli, znalazł swoje wymarzone terroir, w którym mógł uprawiać naturalnie uprawiane winogrona i produkować fantastyczne wino.
Jean był winiarzem w trzecim pokoleniu, więc dzięki dużemu doświadczeniu i wiedzy szybko przystąpił do przekształcania zapomnianego obszaru w winnice światowej klasy. Do doliny na wysokości 1600 m n.p.m. prowadziła tylko niewielka droga gruntowa. Krajobraz przypominał pustynię, bez możliwości sztucznego nawadniania i prądu. Ludzie uważali, że okolica jest zbyt chłodna, ale Jean dostrzegł to, co najlepsze z obu światów: słoneczny obszar, w którym było wystarczająco zimno, aby uzyskać zrównoważoną kwasowość win i gleby, która stworzy mocne winorośle. Dziś córka Jeana, Anne Bousquet, i jej mąż, Labid Al Ameri, są właścicielami winnicy. To oni wdrożyli przyjazny dla środowiska sposób myślenia i są dziś największą ekologiczną winnicą w Argentynie!
Od końca 2017 roku głównym winiarzem jest Rodrigo Serrano. Dzięki swojej pasji do dobrego wina i wiedzy z kilku stron świata stale opracowuje nowe, wspaniałe wina, które pokazują, co Argentyna ma do zaoferowania! Z Rodrigo na czele tworzą przełomowe wina, które pokazują nowe strony Malbec i to, co może wydobyć tak wyjątkowy terroir. Obecnie Domaine Bousquet produkuje 4 miliony litrów wina rocznie, z czego 95% eksportuje do 50 krajów na całym świecie. Obecnie należą do 20 największych argentyńskich winnic pod względem eksportu i są liderami w dziedzinie win organicznych!
Krok wyżej od linii odmian premium, te mieszanki winogron uprawianych w posiadłości Domaine Bousquet z działek o niskich plonach oferują więcej wszystkiego – więcej ciała, więcej taniny w czerwonych winach i więcej smaku. Wysokość 4000 stóp zapewnia, że przy odpowiednim obchodzeniu się z winogronami do tych win, tak cenionymi przez miłośników wina, nadają elegancję Starego Świata. Domaine Bousquet oferuje metodę Charmat (tj. produkowane w zbiorniku) Brut i Rosé Brut, a także Méthode Traditionelle (w stylu szampańskim) wina musujące produkowane z drugą fermentacją w butelce. Mieszanki to 75/25 Chardonnay/Pinot Noir dla białego i 75/25 Pinot Noir/Chardonnay dla różowego. Seria premium odmian Domaine Bousquet obejmuje mieszankę owoców z posiadłości i zakupionych z Uco Valley. Winogrona korzystają z dużych dobowych wahań temperatury, osiągając bujną dojrzałość, zachowując jednocześnie soczystość, która zaprasza na drugą lampkę. Wina są winifikowane z francuską wrażliwością. Wina nie są dębowe – modna wrażliwość z małą ilością dębu lub bez niego, aby pozwolić owocom przebić się i sprawić, że wina są wyjątkowo przyjazne dla jedzenia.
Wina Gaja - Nazwane na cześć bogini Ziemi Matki z mitologii greckiej, Gaia Red and White Blends to wieloodmianowy róg obfitości winogron uprawianych w posiadłości. Ta tradycja mieszania odmian ze Starego Świata została zaktualizowana, aby podkreślić nowoczesne, nieklasyczne połączenia z Nowego Świata. Główne winogrona stanowią około 50% mieszanki. W każdym roczniku bogactwo posiadłości jest mieszane nieco inaczej, aby odzwierciedlić to, co zaoferowała Matka Natura.
Winnice VIRGEN (bez dodatku siarczynów) - Virgen nie tylko powstaje z ekologicznych owoców, ale nie zawiera żadnych siarczynów, co kwalifikuje go do w pełni ekologicznego certyfikatu USDA . Virgen to najczystszy wyraz lokalnego terroir, mieszanki piaszczystych/żwirowych gleb, które są uznawane za charakterystyczne „Naturalnie Eleganckie Wina” Domaine Bousquet, korzystają z doskonałego światła słonecznego i wahań temperatury 50 ⸰ F między dniem a nocą, co prowadzi do supersmakowych, świeżych winogron.
Wina Alavida - Do życia! a la vida. Hiszpański riff podobny do hebrajskiego toastu l'chaim! to zaproszenie dla ludzi z całego świata, aby się spotkali i podzielili się prostymi radościami dobrego jedzenia i wina. Argentyna to kraj bogaty w różnorodność, a nasza wielokulturowa rodzina w domaine bousquet produkuje certyfikowane wina organiczne w Argentynie od 1997 r., kiedy zaczęliśmy sadzić winorośl w górnych partiach chłodnego klimatu regionu gualtallary w Tupungato.
Wina LO CA – dobre wina poprawiające nastrój, smakujące, z większą wysokością, charakterem i mniejszą ilością kalorii. Gra słów „niskokaloryczne”, LO CA oznacza również „szalone” po hiszpańsku. Niskokaloryczne, niskoalkoholowe, niskocukrowe, wegańskie, bezglutenowe, certyfikowane przez USDA jako organiczne, certyfikowane przez Regenerative Organic CertifiedTM i zatwierdzone przez Ecocert – czy to nie szalone!
Wina Cameleon podobnie jak jego imiennik, Cameleon jest ucieleśnieniem doskonałej adaptacji do środowiska. Etykieta symbolizuje historię rodziny Bousquet, czwartego pokolenia, które opuściło ojczystą Francję po długich, ogólnoświatowych poszukiwaniach idyllicznego regionu uprawy winorośli. Ich poszukiwania zakończyły się naturalnie w Tupungato, gdzie rodzina Bousquet dostosowała swoją rozległą wiedzę winiarską do starannie wybranej ziemi.
Wyszukaj ponownie to co szukasz