Faiveley - Burgundia - Producent Win
Domaine Faiveley Wina Burgundzkie. Region winiarski Burgundia w środkowo-wschodniej Francji, w pobliżu miasta Dijon, jest zbudowany na wielowiekowej tradycji winiarskiej, z bliskimi historycznymi powiązaniami z klasztorami. Burgundia mozaika winnic i związanych z nimi terroirów - lub „klimatów” - uzyskała w lipcu 2015 r. Status światowego dziedzictwa UNESCO. Wina burgundzkie pochodzą z kilku odrębnych podregionów, z których każdy ma swój specyficzny charakter. Cztery z nich znajdują się w sercu Burgundii, w wąskim pasie biegnącym przez 75 mil (120 km) między miastami Dijon i Macon. Od północy do południa są to Cote d'Or (obejmujące Cote de Nuits i Cote de Beaune), Cote Chalonnaise i Maconnais. Chablis, położone w odizolowanej kieszeni wapiennych wzgórz w północno-zachodniej Burgundii, produkuje białe wina tak odmienne stylem od tych z środkowej Burgundii, że często jest traktowane jako region sam w sobie.Dwie kluczowe odmiany winorośli Burgundii to Pinot Noir i Chardonnay, które należą do rozszerzonej rodziny odmian winorośli „Pinot”. Ich „biedni kuzyni” Gamay i Aligote są również uprawiani w całym regionie, produkując wina w bardziej rustykalnych stylach. Gamay jest używane w winach czerwonych i różowych z Macon, podczas gdy Aligote ma swoją własną apelację w postaci Bourgogne Aligote. Pod koniec XIV wieku pierwszy książę Burgundii zdelegalizował Gamay, uznając je za niezdatne do spożycia. Nadal jednak był dozwolony w regionie administracyjnym Rodanu, gdzie znalazł nowy dom w Beaujolais. Klimat burgundzki jest przeważnie kontynentalny, ze stosunkowo krótkimi latami i chłodnymi zimami, co utrudnia pełne dojrzewanie winogron. Największym zagrożeniem dla plantatorów winorośli w Burgundii - zwłaszcza w Chablis - są wiosenne przymrozki i grad, które mogą spowodować ogromne szkody w kwitnących winoroślach. Krajobraz tutaj charakteryzuje się wapiennymi glebami, przejawiającymi się albo w falistych wzgórzach, stromych, ostrych dolinach lub skalistych wychodniach. Gleby te mają ogromne znaczenie dla charakteru win burgundzkich, wnosząc kwintesencję mineralności i złożoności - szczególnie winom białym. W rzeczywistości, wraz ze względami orientacji, to dokładny skład gleby najlepszych winnic Burgundii zapewnia im zaszczyt statusu Premier Cru lub Grand Cru.