Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Domaine Hamelin Burgogne jest małą rodzinną winiarnią z długą historią winiarstwa w wiosce Lignorelles w Burgundii, zaledwie kilka minut od miasta Chablis. Historia domaine zaczyna się, gdy Gustave Hamelin zasadził 2 hektary winorośli w 1840 roku, obok swojego gospodarstwa mieszanego. W 1880 roku Pierre Hamelin powiększył domaine do 3 hektarów winorośli i użył swoich mułów do pomocy w ich obróbce. W tym czasie wina były przechowywane w 132-litrowych beczkach i dały początek nazwie „feuillette” lub mała beczka i były transportowane rzeką za pomocą barek lub tratw. Od 7 pokoleń rodzina Hamelin zajmuje się produkcją wina – od lat 40. XIX wieku, kiedy Gustave Hamelin kupił 2 hektary winorośli i muła do pracy na ziemi, aż do dziś, kiedy Thierry Hamelin i jego syn Charles uprawiają ponad 36 hektarów winorośli rozciągających się na 3 wioskach. Wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie to harmonijne połączenie starych tradycji i nowoczesnych technik. Ich celem jest tworzenie hojnych i eleganckich win, które są czystym wyrazem terroir. Aby osiągnąć ten cel, niezbędny jest dobrze kontrolowany i termoregulowany proces produkcji wina. Butelkują całe swoje wino na miejscu w optymalnym momencie, kiedy wino jest najbardziej wyraziste.
W 1911 roku Georges Hamelin rozszerzył posiadłość do 4 hektarów i pracował przy winorośli konno, podczas gdy wina w feuillettes transportował koleją. W 1936 roku Pierre Hamelin przejął posiadłość od ojca i dalej rozwijał winnicę i winiarnię, wykorzystując najnowsze osiągnięcia technologiczne branży i kontynuując działalność przez kolejną dekadę. W 1970 roku Marc Hamelin stworzył własną winnicę, a także dodał obszar odziedziczony po ojcu.
Domaine Hamelin obecnie jest prowadzone przez szóste i siódme pokolenie rodziny — Thierry'ego i jego syna Charlesa. Razem prowadzą posiadłość, jednocześnie utrwalając tradycje winiarskie Chablis i wiedzę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Zbierają winogrona z prawie 37 hektarów winorośli, które rozciągają się na wsiach Poinchy, Beines i Lignorelle. W Domaine Hamelin nacisk kładzie się głównie na wina Chablis, wykorzystując mieszankę starych tradycji i nowoczesnych technik, aby tworzyć wina, które wyrażają ich terroir. Wina są wytwarzane przez rodzinę Hamelin w dobrze kontrolowanym środowisku z procesami termoregulacji, w tym butelkowaniem w posiadłości w optymalnym momencie. Chociaż charakter gleby jest kluczowym elementem „terroir”, wiele innych czynników naturalnych wpływa na jakość, typowość i ekspresję wina, takich jak kierunek, w którym zwrócone są winnice, wysokość, głębokość, warunki klimatyczne w ciągu roku i mikroklimat. Wreszcie, rola człowieka jest czynnikiem decydującym w produkcji wina; w winnicy, jeśli chodzi o wybór i wdrożenie metod uprawy – od przycinania do zbioru – oraz w piwnicy, jeśli chodzi o proces produkcji wina i leżakowanie.
Domaine Hamelin Chablis białe wino jest wytwarzane w 100% z Chardonnay, z winorośli posadzonych w latach 1980-1982 na bardzo stromych, południowych zboczach (30-45% / 16,5-24 stopni), naprzeciwko Lac de Beines i rozciągających się od dna doliny do szczytu zboczy. Gleby na tym zboczu składają się z podglebia kimerydzkiego, które nadają winu intensywność i typowość charakteru wyśmienitego Chablis Premier Cru. Winnica o powierzchni 3,9 hektara jest zarządzana zgodnie z surowymi warunkami tradycji Chablis, a winogrona praktycznie gwarantują osiągnięcie dojrzałości każdego roku. Winogrona zbiera się głównie mechanicznie, a po selekcji, sortowaniu i fermentacji wino leżakuje przez 12–18 miesięcy w stalowych kadziach przed butelkowaniem.
DOMAINE HAMELIN BEAUROY CHABLIS 1ER CRU - AC, Burgundia, Francja Wino 100% Chardonnay hodowane w stali nierdzewnej, ma piękny, otwarty, pachnący i bardzo aromatyczny nos z ziemistymi/kamiennymi minerałami nakrapianymi cytrusami cytrynowymi, jabłkiem, gruszką i aromatami ziołowymi, a także akcentami przyjemnych gorzkich nut dodających dalszych wytrawnych charakterów. Jest dość treściwy w ustach o średnio-pełnym ciele, dobrze ustrukturyzowanym podniebieniu z bardzo imponującą koncentracją. Jest wytrawny z kamiennymi mineralnymi smakami warstwowymi na cytrusach cytrynowych, jabłku, gruszce i zielonych ziołowych nutach, które są wspierane przez świeżą, soczystą kwasowość. Ma przyjemną teksturę w delikatnie pikantnym środku podniebienia, podczas gdy nuty muszli ostryg łączą się z kamiennymi minerałami, jabłkiem, gruszką i powtórzeniami cytryny w wyjątkowo długim, zrównoważonym finiszu. Ciesz się do końca dekady, może trochę dłużej.
Wyszukaj ponownie to co szukasz