Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Domaine Hatzimichalis , winiarnię założoną przez Dimitrisa Hatzimichalisa, który wyprodukował swoje pierwsze wino na podwórku swojego domu w młodym wieku 19 lat. Dzięki szybko rozwijającej się pasji do wina, Dimitris zainspirował się do umieszczenia małej prasy do wina z tyłu rodzinnego biura, jednocześnie studiując historię wina. W 1973 roku Dimitris kupił swoje pierwsze 9 hektarów ziemi, która znajdowała się w Dolinie Atalanti.
Dimitris wybrał Dolinę Atalanti, ponieważ zauważył unikalny mikroklimat panujący w tym obszarze. Dolina Atalanti znajduje się w środkowej Grecji, między chłodnymi bryzami Góry Parnas i Zatoką Eubejską Morza Egejskiego. Mniejsza skala uprawy winorośli znalazła już dom w Atalanti przed przybyciem Domaine Hatzimichalis, co było ważnym czynnikiem w decyzji Dimitrisa o zainwestowaniu w tym obszarze. Terroir w Domaine Hatzimichalis jest otoczony idealnym ekosystemem do uprawy winorośli.
W początkowych latach Domaine Hatzimichalis Dimitris położył podwaliny pod dobrze ustrukturyzowany biznes. Ponadto w tamtym czasie greckie winiarstwo nie było tak rozwinięte, jak jest teraz. Dzisiaj wiele osób przypisuje Dimitrisowi Hatzimichalisowi bycie jednym z liderów greckiej rewolucji winiarskiej. Intensywne studia Dimitrisa we wszystkich dziedzinach winiarstwa, wraz z jego historią, doprowadziły go do podjęcia decyzji o najbardziej idealnych odmianach do uprawy w jego winnicach. Dokonał również dodatkowych inwestycji w infrastrukturę, w tym w sprzęt najwyższej klasy, i nawiązał współpracę z tymi, którzy mieli doświadczenie i pasję do dalszego rozwoju greckiego wina.
Marka Domaine Hatzimichalis ma związek z Kanadą. Dimitris od dawna pasjonował się hodowlą ptaków i rozwinął farmę do hodowli indyków, co pomogło pokryć część kosztów związanych z winnicą. Kanadyjskie powiązanie polega na tym, że indyki zostały sprowadzone z Kanady i wyhodowane na tradycyjny świąteczny stół w Grecji. Dimitris nadal hoduje indyki, a indyk dumnie zdobi etykiety i korki każdego wina Domaine Hatzimichalis. Ciekawostką jest również to, że prace związane ze zbiorami i przycinaniem są wykonywane przez grupę utalentowanych i doświadczonych Greczynek. Wybór był celowy, ponieważ według Domaine Hatzimichalis Greczynki znane są ze swojego troskliwego, cierpliwego i delikatnego charakteru, a także ogólnej odwagi i siły. Zainspirowany i zdumiony ich troską o winnice, Dimitris ma wizję tworzenia autentycznych win, które wspierają lokalną kulturę i wartości.
Alfega to nazwa tego białego wina, która pochodzi od pierwszej i ostatniej litery alfabetu greckiego, reprezentując ich filozofię tworzenia win od pierwszego do ostatniego etapu. Hatzimichalis uprawia własne winogrona, winifikuje własne wina i dystrybuuje własne produkty. To białe wino jest mieszanką dwóch rodzimych odmian, Malagousia (40%) i Robola (20%), które harmonijnie łączą się z 40% Sauvignon Blanc. Winogrona uprawiano w Dolinie Atalanti objętej chronionym oznaczeniem geograficznym, która znajduje się w dystrykcie Fthiotida, w regionie środkowej Grecji. Winogrona wybrano z ich własnych podgórskich winnic, a każda odmiana była fermentowana oddzielnie w kontrolowanych temperaturowo stalowych kadziach przed mieszaniem i butelkowaniem. Zobaczmy, jak smakuje to białe wino z Grecji z 2022 roku...
HATZIMICHALIS ALFEGA WHITE 2022 - PGI Valley of Atalanti, Grecja
Ta mieszanka 40% Sauvignon Blanc, 40% Malagousia i 20% Robola ma elegancki, średnio-wysoki intensywny nos, który dostarcza cytrynowych cytrusów, jabłka, gruszki i kwiatowych aromatów warstwowych na niuansach drożdżowych minerałów, owoców tropikalnych, moreli i subtelnych przypraw. Ma dobrą wagę, koncentrację i strukturę na średnio+ do średnio-pełnego podniebienia, które jest suche i dojrzałe z pięknymi cytrynowymi cytrusami, jabłkiem, gruszką, kwiatowymi smakami, a także akcentami przypraw i drożdżowych minerałów dodających wytrawnego składnika. Ma soczystą, soczystą kwasowość i ładnie teksturowane odczucie w ustach, a także kilka słonych cech w środku podniebienia. Złożone i zachęcające z cytrusowymi, pestkowymi, korzennymi i drożdżowymi nutami mineralnymi, które utrzymują się w długim, satysfakcjonującym finiszu.
Wyszukaj ponownie to co szukasz