Domaine Henry Pellé – Rogers & Company Domaine Pellé - Frankreich - Winzer

Strome zbocza tego miasta, położonego w zachodniej części apelacji, słyną z produkcji szczególnie dobrych i wyróżniających się białych win. Menetou-Salon leży około 30 kilometrów na południowy zachód od Sancerre, na wschodnim krańcu Doliny Loary. Zaskakującym faktem jest, że wina są mniej znane niż te z Sancerre („młodszej siostry”), biorąc pod uwagę, że często są równe pod względem jakości. Białe wina są wytwarzane z Sauvignon Blanc, czerwone i różowe z Pinot Noir. Bardzo nowoczesna winiarnia Henry Pellé znajduje się w malowniczej wiosce Morogues, tuż na wschód od Menetou-Salon. Pierwsi winiarze Pellé robili wino na własne potrzeby. Coś dobrego do picia w niedzielny lunch, coś gaszącego pragnienie po pracy w winnicach i na polach. Ponieważ wino było dobre, często sprzedawano je znajomym na przyjęcia i wesela lub lokalnym zakładom na początku XX wieku.

Winnice rodziny Pellé znajdują się na kredowych glebach pochodzących z wapiennego margla i muszli ostryg: obecnie mają 20 hektarów w Menetou-Salon i kolejne cztery hektary na zachodnim krańcu Sancerre. Anne Pellé zarządza posiadłością od 1995 r., a Julien Zernolt jest enologiem. Praktykują ekologiczną uprawę winorośli, kontrolują plony i używają delikatnej prasy pneumatycznej do uwalniania soku. Ich białe wina są fermentowane w neutralnych kadziach przy użyciu rodzimych drożdży i wykazują piękną teksturę od czasu na delikatnym osadzie przed butelkowaniem. Czerwone wina spędzają co najmniej trzy miesiące w dębowych beczkach. Zawsze skupiali się na zasadniczym wyrazie terroir. Obecnie Anne Pellé i jej syn Paul-Henry praktykują tak zwane zrównoważone rolnictwo, bez stosowania chemicznych środków chwastobójczych. Różne roczniki oferowane w SAQ świadczą o wielkim mistrzostwie, a przede wszystkim o chęci, aby terroir przemówił. 

Wina z nad Loary nie mają i jeszcze długo nie będą mieć tego samego prestiżu co wina z Burgundii. Przede wszystkim charakteryzują je małe rodzinne winnice, które nie wiele mają wspólnego z renomą wielkich chateau z Burgundii. Co też pozwala nam odkryć ogromną paletę różnorodnych win z nad Loary w bardzo rozsądnych cenach. Choć są apelacje jak chociażby ta o której dziś piszę Pouilly-fumé, która nie należy do najtańszych. Butelka tego wina jest porównywalna do ceny Chablis… Wina z nad Loary to przede wszystkim białe wina oraz wino musujące tj Crémant de Loire. Zdarza się im też produkować czerwone wina, które należą do bardzo lekkich czy niemalże orzeźwiających. Głównymi szczepem winogron z których są produkowane białe wina to sauvignon a czerwone wina z pinot noir i gamay.

 

Pouilly-fumé to jedna z 70-ciu apelacji win znad Loary. Tak tej samej nad którą są zamki. Należy też do jednych z najbardziej rozpoznawalnych i znanych apelacji. Obok takich jak Reuilly, Quincy, Sancerre – Bourgueil, Saint Nicolas de Bourgueil, Chinon, Menetou-Salon, Jasnières, Vouvray. Różnice pomiędzy tymi dwoma winami są dość zasadnicze. Pouilly-fuissé to apelacja białego wina z Burgundii z winnic z Mâconnais produkowana z szczepu winogron chardonnay. Pouilly-fumé to jak już wiecie wino z Doliny Loary tworzone z szczepu sauvignon. Słowo fumé oznacza wędzony, przydymiony. I jeśli to zapamiętacie, to będzie wam łatwiej rozróżnić obydwa te wina.

 

Pouilly-fumé jest wytwarzany z sauvignon, winogrona, którego grona składają się z małych „jajowatych” ziaren, które są ciasno upakowane i wyglądają jak ciecierzycy. Gdy dojrzeją, ziarna te pokryte są szarym nalotem, kolorem dymu … co tłumaczy, dlaczego hodowcy winorośli Pouilly mówią między sobą o „wędzonych na biało”. Oznaczenie „fumé – wędzony” odnosi się również do aromatów i bukietu rozpoznawalnego wśród wszystkich win pochodzących z winnicy z Pouilly / Loire.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz