Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Leflaive Bourgogne debiutuje w 1717 roku, kiedy Claude Leflaive osiedliła się w Puligny-Montrachet, planując uprawiać winnice. Domaine w obecnym kształcie utworzył Joseph Leflaive w latach 1910-1930 w wyniku kolejnych zakupów winnic i domów. Obecnie Domaine w Puligny-Montrachet rozciąga się na 24 hektarach (59,3 akrów), z czego 4,8 hektara (11,9 akrów) to grands crus, a 10,8 hektara (26,7 akrów) to premiers crus, uprawą wyłącznie Chardonnay. Od 2004 r. domena rozszerzyła się na Mâconnais i uprawia około 20 hektarów 49,4 akrów) w Mâcon-Verzé i Solutré-Pouilly. Domaine Leflaive jest jednym z pionierów biodynamicznej uprawy winorośli w Burgundii. Po wzmożonych próbach na początku lat 90. konwersja jest całkowita od 1996 roku. Biodynamika jest metodą kultywacji opartą na czułym zrozumieniu zjawisk naturalnych, z uwzględnieniem ziemskich i księżycowych rytmów. To ściśle wyklucza stosowanie wszelkich produktów chemicznych. W pierwszeństwie stara się dbać o życie gleby i rozwój wielu ważnych gatunków. Preparaty stosowane w biodynamice pozwalają winorośli na wzmocnienie własnej odporności poprzez poszanowanie naturalnej równowagi fauny i flory. Dostarcza przetworzonej materii organicznej – roślinnej, zwierzęcej i mineralnej (róg obornika, róg krzemionki i inne preparaty na bazie dzikich ziół takich jak krwawnik pospolity, rumianek i pokrzywa). W ten sposób wina mogą lepiej wyrażać cechy i specyfikę swoich terroirów. Gleby w Puligny-Montrachet są gliną wapienną z różną zawartością gliny i wapienia, w zależności od lokalizacji. Gleba zawiera również pierwiastki śladowe: śladowe ilości żelaza, magnezu, boru, które zapewniają odżywienie korzeniom, które mają znaczenie dla każdej winorośli. W piwnicach ta sama filozofia szacunku kieruje całym procesem winifikacji i jest zgodna z najczystszą tradycją burgundzką: długa i naturalna fermentacja w dębowych beczkach w pierwszym roku i w stali nierdzewnej podczas drugiej zimy. Fermentacje pochodzą wyłącznie z rodzimych drożdży. Pomiędzy końcem fermentacji alkoholowej a początkiem fermentacji malolaktycznej praktykuje się lekki battonaż (mieszanie osadu). Butelkowanie odbywa się wiosną drugiego roku. Domaine Leflaive od momentu powstania jest całkowicie rodzinną. Brice de La Morandière, prawnuk założyciela, Josepha Leflaive, reprezentuje czwarte pokolenie na czele domeny. W 2015 roku, po międzynarodowej karierze w przemyśle, zastąpił Anne-Claude, pionierkę biodynamiki. Z tą samą filozofią szacunku dla wielkich terroirów, pokorą wobec sił natury i nieustannym dążeniem do doskonałości w uprawie winorośli i produkcji wina, domena będzie nadal się rozwijać w przyszłości. Rodzina Leflaive założyła rezydencję w Puligny w 1717 roku, kiedy Claude Leflaive poślubił dziewczynę ze wsi i stał się jednym z pierwszych vigneronów w historii Puligny. Jego dom, na dzisiejszym Place du Monument, był siedzibą rodziny przez 10 pokoleń, wszystkie związane z winoroślą i produkcją wina. Joseph Leflaive odziedziczył posiadłość rodzinną i 2 ha (4,94 akrów) winorośli w 1905 roku. W tym czasie niewielka ilość produkowanego wina została sprzedana negocjatorom. Joseph był błyskotliwym studentem, który ukończył l'École Polytechnique w wieku 20 lat. Jako inżynier morski brał udział w projektowaniu i budowie pierwszego francuskiego okrętu podwodnego. Pomimo swojej kariery na morzu, Joseph utrzymywał silne związki ze swoją rodzinną domeną i przez lata stopniowo rozbudowywał swoje winnice.W następstwie epidemii filoksery i odium pod koniec XIX wieku liczni właściciele winnic sprzedawali swoje ziemie. Była to doskonała okazja dla Josepha, który nabywał działki w wyjątkowych klimatach: Le Chevalier, Le Bâtard, Les Bienvenues, Les Pucelles i Le Clavoillon. Do 1926 r. powiększył swoje posiadłości do 20 hektarów (49,4 akrów). Następnie wrócił do Puligny, aby nadzorować majątek. Współpracując ze swoim szanowanym przyjacielem i zarządcą, François Virotem, Joseph systematycznie przesadzał swoje winnice winoroślami Chardonnay zaszczepionymi na wybranych podkładkach odpornych na filokserę, które były lepiej dopasowane do każdej działki. Po śmierci Józefa w 1953 roku czwórka jego dzieci postanowiła utrzymać jedność domeny. Vincent Leflaive i jego brat Joseph-Régis (Jo) wspólnie prowadzili rodzinną domenę. Vincent został opisany przez Clive'a Coatesa w swojej książce „Côte d'Or” z 1997 r. jako „senior Puligny i człowiek o wielkim uroku, dowcipie, gościnności i geniuszu winiarskim”. To Vincent nabył w 1991 roku maleńką paczkę Le Montrachet, wystarczająco dużą, by wyprodukować tylko jedną 228-litrową (60-galonową) beczkę. Domaine ma teraz działki w czterech z pięciu grands crus Montrachet i czterech najlepszych premiers crus, w tym w dużej części Clavoillon, o łącznej powierzchni 24 hektarów (59,3 akrów). Trzecie pokolenie Anne-Claude Leflaive nastało w 1990 roku córka Vincenta, Anne-Claude Leflaive, i syn Jo, Olivier, zostali współdyrektorami domaine. Od tego czasu Olivier skoncentrował się na swoim negocjacyjnym biznesie, a po śmierci ojca w 1993 roku Anne-Claude przejęła odpowiedzialność za rodzinne domeny. Przewaga nowego pokolenia w Domaine Leflaive przyniosła ducha ponownej oceny i eksperymentowania, szczególnie w winnicach. Jednym z pierwszych priorytetów Anne-Claude była analiza aktywności drobnoustrojów w glebie w celu przywrócenia zdrowia winnic, z których wiele jest uprawianych od dziesięcioleci przy użyciu chemicznych nawozów i pestycydów. Rozpoczęła eksperymentalne zabiegi biodynamiczne na jednym hektarze (2,47 akrów) w 1990 roku. Do 1997 roku Domaine Leflaive była hodowana całkowicie zgodnie z zasadami biodynamicznymi. Zaangażowanie Anne-Claude było widoczne w każdym aspekcie domeny, od jej szacunku dla żywej gleby po jej zaangażowanie w jakość w całym procesie produkcji wina. Jej progresywne podejście mocno ugruntowało Domaine Leflaive jako punkt odniesienia dla białych burgundzkich producentów. W jej własnych słowach: „Myślę, że najważniejszym wyzwaniem, z którym muszę się zmierzyć, jest utrzymanie najwyższej możliwej jakości… i kontynuowanie pracy z ekologicznie poprawnymi technikami rolniczymi, aby dać przykład wszystkim tym, którzy pracują w winnicach na całym świecie ”. Niestety w 2015 roku Anne-Claude zmarła, ale z pewnością sprostała postawionym sobie wyzwaniom. Jej szacunek dla natury, winnicy i zasad biodynamicznych będzie inspiracją dla pokoleń. Brice de La Morandière, prawnuk założyciela Josepha Leflaive, reprezentuje czwarte pokolenie na czele domeny. W 2015 roku, po międzynarodowej karierze w przemyśle, zastąpił Anne-Claude, pionierkę biodynamiki. Z tą samą filozofią szacunku dla wielkich terroirów, pokorą wobec sił natury i nieustannym dążeniem do doskonałości w uprawie winorośli i produkcji wina, domena będzie nadal rosnąć w przyszłości.
Domaine Leflaive Auxey-Duresses
Domaine Leflaive Bâtard-Montrachet Grand Cru
Domaine Leflaive Bourgogne Blanc
Domaine Leflaive Chevalier-Montrachet Grand Cru
Domaine Leflaive Mâcon Solutré
Domaine Leflaive Mâcon Verzé Le Monté
Domaine Leflaive Mâcon Verzé Les Chênes
Domaine Leflaive Mâcon-Verzé
Domaine Leflaive Meursault 1er Cru sous le Dos d’Âne
Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru
Domaine Leflaive Pouilly Fuissé La Chaneau
Domaine Leflaive Pouilly-Fuissé
Domaine Leflaive Pouilly-Fuissé En Vigneraie
Domaine Leflaive Puligny-Montrachet
Domaine Leflaive Puligny-Montrachet 1er Cru Clavoillon
Domaine Leflaive Puligny-Montrachet 1er Cru Les Combettes
Domaine Leflaive Puligny-Montrachet 1er Cru Les Folatières
Domaine Leflaive Puligny-Montrachet 1er Cru Les Pucelles
Domaine Leflaive Rully 1er Cru
Domaine Leflaive Saint-Véran
Wyszukaj ponownie to co szukasz