Domaine Saint Remy Alsace
Domaine Saint Remy Alsace Corinne i Philipe Ehrhart (z pomocą całej rodziny) produkują charakterystyczne alzackie wina w Domaine Saint-Remy, obejmujące pełne spektrum charakterystycznej słodyczy, z której słynie ten region. Ich asortyment obejmuje Riesling, Pinot Gris, Gewurtztraminer, Pinot Noir, Pinot Auxerrois i Muscat. Domaine Saint-Remy to rodzinna winnica przekazywana z pokolenia na pokolenie od 1725 roku. Z siedzibą w wiosce Wettolsheim, pięć kilometrów na zachód od Colmar, Philippe i Corinne Ehrhart uprawiają organicznie i biodynamicznie swoje 24 hektary wśród 11 gmin w Haut-Rhin.
Ich winnice posiadają certyfikat biodynamiczny Demeter. Historia posiadłości rozpoczęła się w 1725 r. wraz z utworzeniem winnicy w Wettolsheim w Alzacji. Od tego czasu kolejne pokolenia następowały po sobie na czele rodzinnej posiadłości, która zdołała zakorzenić swoje metody w pradawnym know-how. Winnica położona jest w sąsiedztwie licznych gmin w regionie, m.in. Kaysersberg, Eguisheim, Ammerschwihr, Turckheim i Walbach... W posiadłości porastają wszystkie typowe alzackie odmiany winorośli, takie jak Pinot Gris, Riesling i Gewurztraminer. Produkowane wina to wina czerwone, białe, różowe i kremowe. Margot i Florian niedawno dołączyli do rodzinnej firmy, która obiecuje ciągłość Domaine Saint Remy, przynosząc jednocześnie energię i nowoczesność.Od 2010 roku wina z posiadłości są certyfikowane jako pochodzące z upraw ekologicznych, aby zrobić kolejny krok w kierunku poszanowania przyrody i terroir. Zobowiązania środowiskowe osiedla zostały dodatkowo wzmocnione w 2011 r., stosując zasady biodynamiki objęte certyfikacją Demeter. Właściwy rodzaj rolnictwa pozwala Domaine Saint Remy Alsace na uzyskanie win, w których terroir jest w pełni wyrażony i w których można wyczuć całe aromatyczne bogactwo terroir i winogron. Rytm żniw jest nie tylko naturalny, ale także słoneczny, księżycowy i planetarny. Gleby są traktowane wyłącznie preparatami biodynamicznymi, takimi jak preparat z łajna i preparat z rogowej krzemionki. Wszystkie winogrona są zbierane ręcznie, delikatnie tłoczone, a fermentacja tradycyjnie odbywa się wyłącznie z rodzimymi drożdżami.