Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Domaine Skouras Grecka Winnica założona przez George'a Skourasa, który urodził się w Argos, w regionie Peloponezu, w południowej Grecji. Argos jest jednym z najstarszych miast w Europie z 3000-letnią tradycją wina i kultury. Zainteresowanie George'a winem skłoniło go do studiowania rolnictwa na Uniwersytecie w Dijon, w Burgundii, we Francji, w 1980 roku. Jednak to jego znajomość Chardonnay i Pinot Noir, a także spotkanie ze słynnymi lokalnymi winiarzami, rzuciły na niego urok. Po ukończeniu Dijon ze stopniem w dziedzinie enologii, George zaczął zbierać doświadczenie w wielu klasycznych regionach winiarskich we Francji, Włoszech i Grecji.
W 1986 roku długo pielęgnowana wizja George'a posiadania własnej winiarni została zrealizowana wraz z utworzeniem Domaine Skouras. Mały zakład winiarski początkowo znajdował się w Pyrgela, małej wiosce na obrzeżach Argos, a następnie utworzono butikową winiarnię w apelacji Nemea w północno-wschodnim Peloponezie, w wiosce Gimno. W Nemea George wykonał niezliczone godziny pracy ręcznej na bardzo małą skalę, ucząc się jednocześnie odmiany Agiorgitiko i nazwy Nemea — lekcje, które okazały się bezcenne.
Domaine Skouras jest ultramoderną winiarnią, która nadal znajduje się w Nemea, na wyżynach Argolidy, obszarze, który ma idealne warunki do uprawy winorośli, szczególnie dla odmiany Agiorgitiko. Winiarnia znajduje się w Argolidzie, w północno-wschodnim Peloponezie, w pobliżu prowincji Koryntia i Arkadia, zaledwie kilka kilometrów od Argos, w wiosce Malandreni. Strefa Nemea jest największą - i prawdopodobnie najbardziej ekscytującą - chronioną nazwą pochodzenia (PDO) dla czerwonych win w Grecji, podczas gdy pobliska PDO Mantinia i inne okoliczne obszary, które nie mają statusu PDO, mają doskonałe terroir do uprawy winorośli. Domaine Skouras jest właścicielem wielu winnic we wszystkich tych obszarach.
Jako wykwalifikowany winiarz, George Skouras poświęca się tworzeniu wysokiej jakości win, które prezentują greckie terroir. Oprócz własnych winnic, Skouras współpracuje również z wybranymi, zorientowanymi na jakość plantatorami winorośli, pod fachowym przewodnictwem zespołu ds. uprawy winorośli Skouras. Filozofia w Domaine Skouras koncentruje się na czystości, przejrzystości odmianowej, śledzeniu mezoklimatu regionu i odcisku terroir, w celu osiągnięcia optymalnej dojrzałości i uzyskania najlepszych możliwych winogron, ponieważ im lepsze owoce są w momencie zbioru, tym lepsze wino. Aby przyczynić się do sukcesu winiarni, Domaine Skouras stosuje nowoczesne techniki, kładąc jednocześnie nacisk na minimalną ingerencję w proces produkcji wina.
SKOURAS WILD FERMENT ASSYRTIKO to białe wino jest wytwarzane w 100% z Assyrtiko, które uprawiano w wiosce Gymno, Nemea, na wysokości 620 metrów nad poziomem morza. Winorośle są dość młode, mają średnio 9 lat i są sadzone na czerwonej gliniastej glebie. Po zbiorze winogron we wrześniu są one wyciskane w całych kiściach i poddawane fermentacji alkoholowej w stali nierdzewnej, a następnie przez 4 miesiące leżakowane w stali nierdzewnej. Zobaczmy, jak smakuje to Assyrtiko z 2022 roku z Grecji dziś wieczorem...
SKOURAS WILD FERMENT ASSYRTIKO - PGI Peloponez, Grecja Atrakcyjny, średnio-wysoki intensywny nos jest dojrzały i zachęcający z cudowną mieszanką cytrusów cytrynowych, drożdżowych minerałów, grejpfruta i aromatów owoców tropikalnych, a także nutami białej brzoskwini, kwiatów i soli, które dodają dalszej złożoności. Jest średnio-pełny i wytrawny na ładnie ustrukturyzowanym podniebieniu z pysznymi grejpfrutami, cytrusami cytrynowymi, drożdżowymi minerałami, brzoskwinią i kwiatowymi powtórzeniami. W środkowej części podniebienia pojawiają się pewne słono-przyprawowe cechy. Kwasy są świeże i soczyste z ładną strukturą. Jest ładnie zrównoważony przez cały czas z cytrusowymi, mineralnymi i subtelnymi nutami przypraw utrzymującymi się na długim i bardzo soczystym finiszu. Ciesz się przez następne 5-6 lat, a prawdopodobnie dłużej.
Wyszukaj ponownie to co szukasz