Domaine Guillaume Vrignaud to źródło wyjątkowych win ... . Od 2013 roku mają certyfikat ekologiczny. Guillaume Vrignaud z interpretację do tworzenia dobrych Chablis na terenie 29 hektarów ziemi w okolicy Fontenay-près-Chablis. Domaine Vrignaud ma bardzo specyficzne podejście do ziemi, dbając przede wszystkim o tradycję i pielęgnację winorośli utrzymując ekologię. Rodzina Vrignaudów uprawia winorośle w Burgogne od pięciu pokoleń. Pierwsze krzaki zostały zasadzone w 1955 r., A do dnia dzisiejszego produkują one najznakomitsze chambre Chablis Fourchaume Les Côtes De Fontenay. Dopiero w 1991 r. Joëlle i Michel Vrignaud postanowili sami butelkować i sprzedawać część swojego wina, zaczynając od zaledwie 3500 butelek rocznie. Guillaume Vrignaud ukończywszy studia enologicznych na uniwersytecie i po nabraniu praktyk winnicach we Francji i za granicą, Guillaume Vrignaud wrócił do domu w 1999 roku i przejął odpowiedzialność za produkcję wina. 29-hektarowa Domaine Vrignaud znajduje się w miejscowości Fontenay-Près-Chablis, w samym sercu winnic Premier Cru Fourchaume, prowincja Chablisien, założona w 1130 roku przez Komandosi Templariuszy, a jej XII-wieczny kościół jest najstarszym w okolicy.

Domaine Vrignaud korzysta z winorośli które znajdują się w gminie Fontenay-Près-Chablis i poza nią, z wyjątkiem winnic w pierwszej winnicy cru Montie Milieu, położonej w gminie Fleys. Winorośle sadzi się w gęstości 5 600 na hektar i są one szkolone przy użyciu podwójnego systemu Guyot. Każda działka jest wykonywana indywidualnie, a w bardziej płaskich winnicach życica i bluegrass są sadzone pomiędzy dwoma co dziewięcioma rzędami winorośli w celu zmniejszenia zagęszczenia gleby, aby ułatwić przejazd ciągnika i zmniejszyć erozję gleby. Każdy nie-grasowany rząd jest zaorany, by zmusić winorośl, by wepchnęły swoje korzenie coraz głębiej w margines Kimmeridgea, dostarczając charakterystycznej mineralności Chablis Vrignauda. Na bardziej stromych stokach, w połowie maja, zboża ozime są sadzone między rzędami winorośli, aby zwalczać erozję gleby, aby pomóc w odzyskiwaniu mikrobiologicznego życia gleby i ograniczyć stosowanie chemicznych środków chwastobójczych. Vrignauds pasjonują się zrównoważoną uprawą winorośli i minimalnym wykorzystaniem chemikaliów w swoich winnicach.

Domaine Guillaume Vrignaud od przeszło 20 lat nie stosuje się nawozów, a roczna analiza gleby jest przeprowadzana w celu określenia ewentualnych wad, które mogą napotkać winorośl. Wszelkie prace Domaine Guillaume Vrignaud zmierzają do zmaksymalizowania życia mikroorganizmów w glebie koncentrują się na powrocie do życia w winnicach, umożliwiając im naturalnie najlepsze wino. Ostatnio eksperymentowali z alternatywnymi metodami uprawy, wykorzystując jedynie minerały i zabiegi na bazie roślin. Każda paczka winorośli jest zbierana i winifikowana osobno, aby w pełni wyrazić potencjał każdej innej działki. Fermentacja odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej kontrolowanych temperaturą. W 2008 r. wprowadzono modernizację, aby umożliwić instalację nowych maszyn w winnicy. Ciągłe udoskonalanie ich technik zaowocowało wyrobami, które są wyrafinowane i długo żywe, a także można je zjeść w młodości.

Wina Domaine Vrignaud Burgogne są wyraziste, eleganckie, wyrafinowane i po prostu wyrzeźbione wszystkie klasyczne cechy, które sprawiły, że Chablis był przez lata sumiennie wypracowane. 

 

Wszystkie 1er Cru Guillaume'a są leżakowane przed wypuszczeniem na rynek, co daje im złożoność, której niewiele z ich rówieśników może dorównać. Podobnie jak pozostałe wina Guillaume'a, oferują klasyczne wyrazy Chablis. Chablis 1er Cru „Fourchaume” ma piękny krzemienisty charakter w nosie i jest bogaty, ale jednocześnie zwarty z uderzającą długością na podniebieniu. Również z „Fourchaume” pochodzi doskonały „Côtes de Fontenay”, który pochodzi z części tego 1er Cru, która jest bardziej zwrócona na południe niż na południowy zachód. „Côtes de Fontenay” cieszyło się taką sławą w XVI wieku, że było znane jako „La Grande Côte”. Guillaume ma tutaj nieco ponad hektar winorośli i produkuje perfumowane wino, które miesza zapachy kopru włoskiego i kwiatów, zanim ustąpi miejsca precyzyjnie zrównoważonemu podniebieniu.

Wyjątkowy Premier Cru Fourchaume 'Les Vaupulans' pochodzi z małej działki w winnicy Fourchaume, z winoroślami mającymi średnio 25 lat i posadzonymi na wapieniu kimerydzkim. 'Les Vaupulans' jest fermentowane w dębie (o czym świadczy brązowa etykieta) i leżakowane przez 12 miesięcy w mieszance stali nierdzewnej i 30% dębu. Wykazuje intensywnie skoncentrowane owoce z nutą przypraw i nutami mandarynki i złotego jabłka. Podniebienie jest teksturowane i uniesione przez świeżą kwasowość, kulminującą w długim, słonym finiszu. 

 

Guillaume zwraca szczególną uwagę na czas zbioru, aby wyrazić charakter tych winnic w gotowych winach. „Zbieram, gdy pestki w winogronach są brązowe, ale zanim pojawi się przejrzałość lub botrytis” — wyjaśnia. „Lubię, żeby moje Chablis było precyzyjne, a nie tłuste i pełne”. Wioskowe Chablis Guillaume’a prezentuje piękny lifting i świeżość w nosie, ustępując miejsca miękkim, ale napiętym owocom na podniebieniu, z klasycznym cięciem kwasowości w finiszu. 

Produkty producenta