Dominio de Tares El Bierzo Hiszpania
Dominio de Tares zadebiutował w 2000 roku w sercu El Bierzo . Obecnie obchodzi swoje 20-lecie z takim samym entuzjazmem, jak na początku. Jej pochodzenie wywodzi się z grona przyjaciół, którzy chcieli docenić możliwości rodzimych odmian tego obszaru. Winiarnia znajduje się w El Bierzo w León, w miejscu, gdzie zbiegają się dwie drogi. Z jednej strony Camino de Santiago , az drugiej Ruta de la Plata , które przecinają ten obszar. Jest to szczególny klimat El Bierzo, skrzyżowanie sztormów atlantyckich z klimatem kontynentalnym. Klimat ten sprzyja doskonałej adaptacji do ziemi rodzimych odmian tego obszaru , Mencía i Godello. Dominio de Tares jest pionierem w nazwie pochodzenia Bierzo w produkcji wysokiej jakości win przy użyciu dwóch rodzimych odmian. Ta dwudziesta rocznica obchodzona jest z dumą z tego, że przyczyniła się do odrodzenia tych win i bycia pionierami w El Bierzo w produkcji win do przechowywania i długiego leżakowania. Chęć odzyskania starych winnic i produkcji win innych od tych na rynku w tamtym czasie była zawsze siłą napędową Dominio de Tares . Jej założyciele niestrudzenie przeszukiwali różne obszary El Bierzo, aby znaleźć najlepsze płatności Denominacji , w bardzo różnych miejscach i glebach. Kierują się tą samą filozofią i zasadami, z którymi rozpoczęli swoją historię: ciągłe poszukiwanie najlepszych winnic , identyfikacja swoich win z wyrazem terroir i nieustanne aktualizowanie sposobu wypracowywania , aby dotrzeć do nowych konsumentów. Wina El Bierzo są coraz bardziej znane i cenione oraz zdobywają udział w rynku zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Dominio de Tares eksportuje łącznie 40% swojej produkcji do 27 krajów. Winnica produkuje wina czerwone z rodzimą odmianą Mencía oraz wina białe z rodzimą odmianą Godello . Wina, których można spróbować w wielu restauracjach w okolicy, takich jak restauracja Muna w Ponferradzie lub Mesón don Nacho w Villafranca del Bierzo, miejsce spotkań winiarzy w okolicy.
Cepas Viejas , jej pierwsze i najbardziej charakterystyczne wino, narodziło się niemal w tym samym czasie, co winiarnia, a jego wprowadzenie na rynek podkreśliło wartość starych winnic Mencía. Nowoczesne i inne wino dojrzewające , w którym prawdziwym bohaterem jest winorośl Mencía. Wino dla smakoszy, bardzo kulinarne, obecne na dobrych stołach całego kraju. Stał się punktem odniesienia dla nowych win El Bierzo . Wino z winnicy San Carlos ze 110-letnimi winoroślami sprzed filoksery bez szczepienia . Zbierany ręcznie pęczek po pęczku, fermentowany w rotofermentorach o pojemności 600 l z własnymi naturalnymi drożdżami i leżakowany przez 16 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego dębu z dodatkowymi 24 miesiącami w butelce. Baltos i Bembibre Zbiera się je ręcznie kiść po kiście. Baltos jest fermentowany przy użyciu własnych naturalnych drożdży i leżakowany przez 4 miesiące w beczkach z francuskiego dębu z dodatkowymi 12 miesiącami w butelce. Bembibre dojrzewa przez 16 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego dębu z dodatkowymi 24 miesiącami w butelce. La Sonrisa to wysokiej jakości młode białe wino dojrzewające i rafinowane na osadzie osadowym w zbiorniku przez pięć miesięcy. Jest jednym z najbardziej udanych godello wśród młodych konsumentów ze względu na swoją autentyczność i zróżnicowanie. Wytwarzane z winnic do 60 lat i 700 m n.p.m. wino ma złożony profil, w którym owoce przeważają nad drewnem, po sześciu miesiącach leżakowania i fermentacji w beczkach.