El Coto de Rioja
El Coto to winiarnia numer jeden, jeśli chodzi o wina z Rioja, opcja, która nigdy nie przestaje się podobać. Ich pasja i praca zarówno na ziemi, jak i w procesie produkcji wina wyraźnie widać w doskonałości i jakości ich win. Międzynarodowa sława i niezwykły stosunek jakości do ceny ich zachwycających win sprawia, że są one punktem odniesienia dla wielu miłośników wina.
Oryginalna winnica została zbudowana w 1976 roku i rozbudowana 20 lat później. Od 1990 roku El Coto stanowi część grupy winiarskiej Barón de Ley i stale się rozwija. Obecnie dwanaście małych budynków winiarskich współpracuje ze sobą, a każdy z nich odpowiada za inne zadania, takie jak dojrzewanie i butelkowanie. Wina przechowywane są w największej na świecie piwnicy mieszczącej 70 000 beczek. Produkcja wina w El Coto przeszła duże zmiany od czasu wypuszczenia pierwszego rocznika w 1975 roku, ale nadal podtrzymuje swoje przywiązanie do tradycji. Innowacje i kreatywność pomogły firmie w rozwoju, umożliwiając produkcję szerokiej gamy wspaniałych win, ale podstawowa więź między winiarzami a winoroślami nadal stanowi prawdziwą istotę w sercu winnicy i klucz do wiedzy, że mogą na nią patrzeć przyszłość z optymizmem i pewnością siebie. El Coto to ulubiona winiarnia Rioja wielu miłośników wina, a ich wina nigdy nie przestają zadowolić. Niedrogie i zachwycające wina o klasycznym charakterze regionu Rioja.
El Coto Rioja jest częścią dużej grupy Rioja Barón de Ley, w skład której wchodzi jedna z winnic o najwyższej produkcji w apelacji, El Coto de Rioja, a także Finca Museum w Cigales i Bodegas Máximo, które produkuje wina stołowe i jednogatunkowe pod parasolem VT.Kastylia. Prezes grupy Eduardo Santos-Ruiz kontroluje 90% udziałów grupy.
Winiarnia Barón de Ley znajduje się w Mendavii, w wciąż nieznanej części DOCa Nawarry. Rioja. Założona w 1985 roku z myślą o stworzeniu winiarni o koncepcji zamku, znajduje się na terenie posiadłości Imaz, gdzie początkowo zasadzono 90 hektarów winnic, a której główną atrakcją był XVI-wieczny klasztor benedyktynów, który został całkowicie odrestaurowany i stał się siedzibą grupy. . Pierwsze wina pojawiły się na rynku na początku lat dziewięćdziesiątych, a produkcja skupiała się na rezerwach i dużych rezerwach. Obecnie produkuje się około 4,6 miliona butelek, a jego obecność jest bardzo silna zarówno w hiszpańskiej branży hotelarsko-gastronomicznej, jak i na rynku zagranicznym. W rzeczywistości 7,95% całego eksportu win rezerwowych Rioja pochodzi z Barón de Ley, a 6,30% wszystkich butelek Gran Reserva na świecie pochodzi z winiarni Mendavia.
Od początku XXI wieku grupa dużo inwestowała w zakup i sadzenie nowych winnic o powierzchni przekraczającej 600 hektarów w Rioja Alta i Rioja Oriental. Posiadają największą winnicę w DOCa (Los Almendros, 300 ha w Ausejo) i gospodarstwa takie jak Carboneras w dolinie Ocón (Tudelilla) na wysokości 850 metrów nad poziomem morza, które pozwalają na większą świeżość na szerokości geograficznej wyraźnych wpływów śródziemnomorskich, gdzie działa Barón de Ley W Arenzana, w Alto Najerilla, jest ona również obecna na ponad 230 hektarach upraw Garnacha, Viura i Tempranillo, z których wiele jest uprawianych na dużych wysokościach i ma ponad 60 lat. Reszta jest w Cenicero, gdzie jest kilka starych tempranillos, i Mendavia.
Istnieje również wyraźne zaangażowanie w pracę z odmianami mniejszościowymi, takimi jak czerwone maturana i białe winogrona. Grupa dysponuje ponad 250 hektarami do wykorzystania białego potencjału Rioja, w tym nowych plantacji Grenache Blanca i Maturana Blanca w Rioja Oriental. Stopniowe przekształcanie winnicy w praktyki organiczne już nieśmiało trwa i obejmuje 40 hektarów winnic, ale pomysł winiarni zakłada zwiększenie tej liczby do 120 hektarów do 2025 roku. W przyszłości pomysł jest taki, aby Los Almendros było uprawiane całkowicie organicznie.
Pojawienie się Pabla Tascóna na stanowisku dyrektora technicznego Barón de Ley w 2019 roku dało białym impuls. Winiarz z Rioja, który wcześniej pracował dla Rafaela Palacios, Pazos de Lusco i Dominio de Tares, przywiązuje również wagę do mikroprodukcji (mają ponad 200, pomiędzy czerwonymi i białymi, o różnych formatach starzenia) i poszukiwaniu tożsamości winnic działki bardziej wyjątkowe, głównie w Najerilla, obszarze, który Tascón dobrze zna po przejechaniu przez Nivarius. Dzieło to, które obecnie dojrzewa w winnicy, zacznie ujrzeć światło dzienne w 2023 roku. Wśród nowości wprowadzone zostanie wino musujące Rioja blanc de noir i kilka wyjątkowych winnic.
Asortyment pojedynczych odmian, wszystkie za około 10–12 euro i wyprodukowane w ilości około 20 000 butelek oraz 40 000 w przypadku Barón de Ley Graciano, obejmuje całkiem poważne i zrównoważone Graciano, perfumowane i balsamiczne czerwone Grenache z francuskich klonów , White Grenache z obfitymi nutami ziół i białych owoców oraz Maturana, która pozwala docenić siłę koloru, koncentracji i struktury tego winogrona, które może mieć przed sobą wielką przyszłość w apelacji, zwłaszcza ze względu na zdolność łączenia tak intensywnej intensywności ze szczególnie przyjaznymi taninami. Być może z tego powodu od zbiorów w 2010 roku Barón de Ley Reserva (10 euro w Hiszpanii) dokonuje ważnego zwrotu, dodając do swojej mieszanki maturanę (7–10%), która zapewnia kolor, nową konsystencję i głębię owoców.
Na szczycie znajduje się Barón de Ley Gran Reserva (18 euro), do którego dokłada się Graciano (5-6%), oraz topowa Finca Monasterio (19 euro) z charakterystyczną i nieco ostentacyjną etykietą ze złotego metalu, która jest z pierwszych winnic zasadzonych wokół klasztoru i włącza Cabernet Sauvignon do mieszanki w ramach „eksperymentalnych” rozważań, które utrzymują to winogrono w apelacji Riojan. Swoją drogą wino z dość ciekawą ewolucją w butelce na przestrzeni 8-10 lat.
Gama Viñas obejmuje białe z beczkami Viura, malvasia i białą garnachą Tres Viñas, które ewoluują zauważalnie w butelce, oraz bardzo ciekawe i głębokie Siete Viñas Tinto (około 19 euro), które jest produkowane ze wszystkich tradycyjnych odmian Rioja. Tempranillo fermentuje z białą Viurą, Malvasią i Garnacha Blanca, a Graciano, Mazuelo i Garnacha robią to osobno. Projekt tych nowych win został opracowany pod enologicznym nadzorem Gonzalo Rodrígueza, który zaczął doradzać Barón de Ley na początku XXI wieku i który dziś kontynuuje swoją pracę wspierając Tascón.
Najnowszym dziełem winiarni jest Martín Zurbano (130 000 butelek, 9 euro), czerwone wino noszące imię partyzanta i byłego właściciela posiadłości, sprzedawane wyłącznie w Hiszpanii. Jest mieszanką Tempranillo z działek w Cenicero i Mendavia oraz Garnacha z Arenzana i dojrzewa w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu (25% nowych) przez 12 miesięcy. Zaprezentowany w bordowej butelce, o przyjaznym profilu, w którym dominują owoce na kremowym dębowym tle, jest to pierwsze podejście Barón de Ley do kategorii leżakowania, którego celem jest otwarcie nowych rynków, zawsze z myślą o utrzymaniu dobrej wartości za pieniądze domu.
Oprócz ogromnego, starzejącego się magazynu, drugiego co do wielkości w Rioja, mieszczącego 30 000 225-litrowych beczek, Barón de Ley angażuje się w rozbudowę swojego stojaka na wino, który będzie mógł pomieścić 10 m butelek, oraz w nową instalację do butelkowania i etykietowania.