Elibo Georgian Wine and Spirits
Gruzja to przede wszystkim kraj winiarski, a na jej terytorium trudno znaleźć zakątek, w którym w naturalnych warunkach winorośl nie może rosnąć”. Wytwórnia wina Kachetia we Wśi Telawi, gmina Telawi, region Kacheti, Gruzja założona w 1993 roku w Telavi firma Georgian Wine and Spirits stosuje delikatny proces produkcji wina, aby zapewnić najwyższą jakość produkcji. Winogrona zbierane są ręcznie i transportowane przy użyciu skrzynek średniej wielkości, co chroni owoce przed zbyt dużą wagą i ryzykiem uszkodzenia. Dotarcie do prasy do wina zajmuje tylko 25 minut, unikając zbyt dużego kontaktu z powietrzem lub słońcem. W ten sposób tylko zakonserwowane, soczyste, świeże jagody są delikatnie miażdżone, aby dostarczyć najsmaczniejsze wina. Podczas procesu fermentacji winnica wykorzystuje termoregulowane i podziemne zbiorniki o regulowanej temperaturze najnowszej technologii. W portfolio marki GWS znajdują się wina niemusujące, musujące i alkohole pod znakami towarowymi TAMADA, Old Tbilisi, Adamanti, Elibo, Vismino i GWS Chacha. Georgian Wine and Spirits znajduje się w żyznej dolinie rzeki Alazani we wschodnim regionie Kachetii w Gruzji, słynącym z historii produkcji wina i doskonałych warunków do uprawy kilku rzadkich odmian winogron. GWS posiada 400 hektarów winnic, z czego 280 to odmiany winogron czerwonych, a 120 to odmiany winogron białych. Obejmują one 70% tradycyjnych gruzińskich odmian winogron i 30% odmian międzynarodowych.
Gruzja leży na wschodnim wybrzeżu Morza Czarnego, gdzie Europa spotyka się z Bliskim Wschodem i Azją. Ten samowystarczalny, górzysty kraj jest otoczony od północy przez Rosję, od południa Turcję i Armenię, od wschodu Azerbejdżan i od zachodu Morze Czarne. Gruzja ma niezwykle zróżnicowany klimat i topografię, które sprawiają, że jest idealna do uprawy, a niektóre jej regiony są idealne do uprawy winorośli. Pomimo niewielkich rozmiarów Gruzja obejmuje szereg wzniesień. Topografia wznosi się od wybrzeży Morza Czarnego do strzelistych szczytów Kaukazu, najwyższego pasma górskiego Europy. Ponad jedna trzecia gruntów Gruzji leży w górach. Pasmo górskie Wielkiego Kaukazu tworzy północną granicę Gruzji z Rosją. Tam strzeliste, ośnieżone szczyty sięgają nawet 5000 metrów wysokości. Południowe stoki Kaukazu łączą się z centralnymi nizinami, w pobliżu bogatych w minerały wybrzeży Morza Czarnego. Góry Wielkiego Kaukazu tworzą barierę, która chroni Gruzję przed zimnym powietrzem z północy, pozostawiając jej zachodnie pasmo otwarte na ciepłe, wilgotne powietrze Morza Czarnego – niezbędne dla udanej uprawy winorośli w regionie. Chronione przed skrajnymi temperaturami winorośle są chronione zarówno przed ostrym słońcem, jak i przenikliwym zimnem. Gruzja doświadcza bardzo zróżnicowanego klimatu, od subtropikalnego przez alpejski do prawie pustynnego: W wilgotnym, subtropikalnym klimacie morskim zachodniej Gruzji przez cały rok występują opady deszczu. Wschodnia Gruzja waha się od umiarkowanie wilgotnej do suchej. Nizina Kolkheti obejmuje kilka stref klimatycznych, które zmieniają się wraz ze wzrostem wysokości – subtropikalne, umiarkowanie ciepłe i wilgotne, zimne i wilgotne oraz alpejskie.