Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Eugenio Collavini Wines & Price List
Rivignano początki winnicy Collavini pozwala nam cofnąć się do końca XIX wieku: w rzeczywistości był to rok 1896, kiedy Eugenio zdecydował się założyć własną winnicę w małym miasteczku Rivignano w prowincji Udine. Na początku swojej przygody Eugenio zaopatrywał główne rodziny szlacheckie tego terytorium, a także niektóre sklepy handlowe, w których sprzedawano między innymi wino. Dowództwo winnicy przeszło najpierw na Giovanniego, który kierował firmą w okresie międzywojennym, a następnie na jego syna Manlio, fundamentalną postać w rozwoju Collavini. W rzeczywistości Manlio był jednym z pierwszych, którzy eksportowali wina friulijskie na świat, zdając sobie sprawę, że w klimacie odnowionego międzynarodowego spokoju konieczne jest poszerzenie horyzontów handlowych; nie tylko, poświęcił się także przeniesieniu piwnic do Corno di Rosazzo oraz wprowadzeniu nowych odmian winorośli i metod produkcji wina. Dziś obok Manlio znajdujemy synów Giovanniego, Luigiego i Eugenio, którzy uważnie opiekują się ponad 170 hektarami posiadłości, które wiją się w dwóch najbardziej prestiżowych DOC w całym regionie, Collio i Friuli Colli Orientali. W winnicach uprawia się białe i czerwone winogrona jagodowe, zarówno rodzime, jak i międzynarodowe, takie jak chardonnay, pinot noir, ribolla gialla, pinot grigio, sauvignon, friulano, merlot, picolit, verduzzo giallo, pignolo, refosco, schioppettino i cabernet sauvignon. Co roku zespół Collavini produkuje ponad dwadzieścia etykiet, gdzie obok selekcji win białych – wśród których wyróżnia się „Broy”, Collio Bianco nagrodzone 5 Grappoli z przewodnika Bibenda i „Blanc Fumat” – i czerwonych, znajdziemy niezwykły wybór win musujących, gdzie błyszczy Ribolla Gialla Brut, prawdziwa intuicja Manlio, która od lat 70. czyni go jedną z doskonałości wśród włoskich bąbelków, czego dowodem są 3 kieliszki przyznane przez Gambero Rosso.
Wyszukaj ponownie to co szukasz