Farina Wines Azienda Vinicola Farina Srl

Winiarnia Farina jest jedną z najbardziej dynamicznych w świecie wina Valpolicella Classica , regionu poświęconego produkcji win gatunkowych. W swojej ponad 100-letniej historii firma ugruntowała godną zaufania międzynarodową reputację do tego stopnia, że ​​obecnie generuje 70% swojej produkcji na eksport. Cztery pokolenia tradycji winiarskiej zinterpretowane przez młody zespół winiarski przedstawiają klasyczne wina, takie jak Amarone i Ripasso , pojedyncze crus z winnicy i urzekające mieszanki IGT.

Stuletnia historia potwierdza przywiązanie rodziny Farina do ziemi, winnicy i sztuki produkcji wina. Dokumenty z początku XX wieku opowiadają o ich przeszłości jako dzierżawców w jednym z najbardziej zabytkowych gospodarstw w Valpolicella Classica. Ponad 100 lat historii w Valpolicella Classica.

Początki 1900 - 1950

Stuletnia historia potwierdza przywiązanie rodziny Farina do ziemi, winnicy i sztuki produkcji wina. Dokumenty z początku XX wieku opowiadają o ich przeszłości jako dzierżawców w jednym z najbardziej zabytkowych gospodarstw w Valpolicella Classica .

Ponad sto lat historii umacnia zaangażowanie rodziny Farina w ziemię, winnicę i sztukę produkcji wina. Dokumenty z początku XX wieku opowiadają o ich przeszłości jako dzierżawców w jednym z najbardziej zabytkowych gospodarstw w Valpolicella Classica. Posiadłość stanowiła pełnoprawne gospodarstwo rolne, w którym uprawiano winorośl i zboża na chleb, polentę, drzewa oliwne i wiśnie. Do hodowli bydła wykorzystywano stodołę i stodołę. Pszenica na przemian z rzędami białych i czerwonych winorośli. Zebrane winogrona tłoczono i fermentowano w kadziach, a powstałe wino trafiało bezpośrednio do beczek w celu leżakowania. Produkowane wówczas wina to białe wino Gabana, białe wino Camerlà w wersji wytrawnej i słodkiej oraz Valpolicella Recioto Amarone. Zabytkowe gospodarstwo rolne, nadal użytkowane, emanuje historią, tradycją i pasją, która na przestrzeni lat kształtowała winiarską tożsamość rodziny Farina.

Era nowożytna 1950 - 2000

Wraz z rozpoczęciem powojennej rewolucji przemysłowej producenci z Valpolicella przejęli rolniczy trend specjalizacji, a cenioną uprawą stały się rodzime winorośle. Rodzina Farina w latach 60-tych stała się właścicielami gospodarstwa i zaczęła sprzedawać swoje wino.

W czasach nowożytnych Valpolicella widzi świat rolnictwa zmierzający w stronę specjalizacji, a winnica staje się bohaterem. W latach 60-tych właścicielami gospodarstwa zostali Farinowie i wino w całości przeznaczone było na sprzedaż. Uprawa winnicy koncentruje się na produkcji win czerwonych, zbiory rozpoczynają się na początku października, winogrona suszą się w stodołach willi na tradycyjnym areale, winifikacja odbywa się w cemencie i dojrzewa w dużym słowiańskim dębie beczki. Ingerujemy w system sadzenia w winnicy, aby osiągnąć niższy plon i zagwarantować wyższą jakość winogron, podnosimy niektóre winorośle znajdujące się w szczególnie odpowiednich miejscach, aby stworzyć pierwszy zawiązek, i intensyfikujemy współpracę z niektórymi winiarzami w okolicy, aby kupuj wybrane i reprezentatywne winogrona dla danego terytorium. Firma zaczyna również kształtować się technologicznie, a kuzyni Remo, Sandro i Piero Farina dają początek pierwszemu międzynarodowemu handlowi winami rodzinnymi w pobliskiej Szwajcarii i Niemczech oraz za granicą w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Asortyment produkcji poszerza się, sprawiając, że Soave Classico i Bianco di Custoza winifikowane są w najlepszych obszarach pagórkowatych i uzupełniają go Valpolicella Ripasso, pierwsze IGT i Amarone Riserva.

Produkty producenta