Winnice Fasoli znajdują się w dolnej dolinie Illasi w północno-wschodnich Włoszech, gdzie ukształtowanie terenu i jego szczególny mikroklimat sprzyja dobrej uprawie winorośli. Gleba jest mieszanką gliny, kamieni i piasku, a szeroką, słoneczną dolinę chronią Wzgórza Lessini. Założona w 1925 roku przez Amadio Fasoli, była wtedy farmą owocowo-warzywną, produkującą wino do spożycia w barach Veronese. Firmą kieruje obecnie Matteo Fasoli, trzecie pokolenie, które trzyma tu lejce. Od 2006 roku rodzina praktykuje również biodynamikę z certyfikatem Demeter. W dalszym ciągu wykorzystują wiedzę przekazywaną z pokolenia na pokolenie wraz z nowoczesnymi technikami, aby zapewnić, że produkujemy stale wysokiej jakości wina. Dziś stosują to biodynamiczne podejście, które przywraca równowagę, która już istnieje w przyrodzie. Wzmacniając rośliny i rewitalizując gleby, wspiera bioróżnorodność, której potrzebują winorośle. Rodzina Fasoli jest zobowiązana do traktowania swojej ziemi z najwyższą starannością, aby zapewnić jej zdrowie dla przyszłych pokoleń. Fasoli Gino przeszło na ekologiczną uprawę winorośli w 1980 roku, a od 1984 roku cała ich ziemia jest uprawiana ekologicznie. Charakter terenu (częściowo glina, częściowo mieszanka kamieni i piasku) oraz sprzyjający mikroklimat (szeroka i słoneczna dolina, osłonięta od północy górami Lessini) sprawiają, że obszar ten szczególnie nadaje się do uprawy winorośli. Obecnie posiadłość uprawia 14 hektarów winnic podzielonych na siedem części: Casétta, Cassòla, Creàri, Pessétta, Perantònie, Orgno i Sànde. Rodzaj ziemi różni się w zależności od winnicy, co pomogło określić, jakie odmiany należy sadzić. W gliniastej glebie rosną 30-40-letnie winorośle Garganega, tradycyjnie używane do produkcji wina Soave. Tam, gdzie gleba jest kamienista i piaszczysta, posadzono kilka klonów Chardonnay, Merlot i Pinot Noir. Skrupulatne praktyki uprawy winorośli obejmują: trawę uprawianą pod winoroślą; nawóz bydlęcy; zrównoważone przycinanie gwarantujące niski plon; kontrola pasożytów przy użyciu naturalnych produktów i drapieżników oraz ręczne zbieranie odbywa się w różnym czasie, aby wybrać winogrona w optymalnym punkcie dojrzewania. Winifikacja prowadzona jest przy użyciu nowoczesnej technologii z zachowaniem kryteriów produkcji ekologicznej.

 

Zobacz więcej: Wina Verona

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz