Fazi Battaglia winiarnia która powstała w 1949 roku z połączenia dwóch rodzin - Fazi i Battaglia. Została założona w małej piwnicy w mieście Cupramontana, w prowincji Ancona, w regionie Marche, ale stała się historyczną marką wina zaledwie kilka lat później, po zaangażowaniu się rodziny Angelini. W szczególności były to wysiłki Francesco Angeliniego, założyciela firmy farmaceutycznej i burmistrza Ancony.

Angelini i Fazi Battaglia są znani ze swoich win Verdicchio, które są butelkowane w butelce w kształcie amfory, inspirowanej starożytnymi etruskimi pojemnikami. W latach 50. ta butelka o unikalnym kształcie sprawiała, że ​​mało znane Verdicchio było natychmiast rozpoznawalne, a także stanowiło obraz, który wiązałby się nie tylko z winiarnią, ale także z odmianą winorośli i całym terytorium. Inwestycje w poprawę jakości winnic i silna wiara w Verdicchio również odegrały ważną rolę w sukcesie winogron, winiarni i regionu winiarskiego Marche.

Fazi Battaglia obecnie jest ponownie w rękach rodziny Angelini, która podąża drogą jakości i innowacji, którą rozpoczęła w latach 50. XX wieku. Przyjmują również rolę wielkiego interpretatora autentycznej tożsamości włoskiego winiarstwa. Filozofia Fazi Battaglia koncentruje się na poszanowaniu przydatności terytorialnej i promowaniu tożsamości rodzimych odmian dzięki przejrzystości i precyzyjnej produkcji. Obiekt winiarni został całkowicie odnowiony, przy zachowaniu oryginalnej architektury zewnętrznej. W piwnicy nowe mniejsze zbiorniki pozwolą Fazi Battaglia na oddzielenie partii w celu zwiększenia różnic w glebie, selekcji klonalnej i ekspozycji winnicy. Dzięki uczciwości i przejrzystości, badaniom i innowacjom oraz eksploracji nowych metod produkcji, Fazi Battaglia zawsze pozostaje zakotwiczona w tradycji. Podczas gdy Fazi Battaglia jest zaangażowana w promowanie terytorium Marche i jest synonimem Verdicchio, produkuje również wina z wykorzystaniem innych włoskich odmian.

FAZI BATTAGLIA PASSERINA to białe wino jest wytwarzane w 100% z Passeriny, starożytnej i rodzimej odmiany winogron uprawianej tradycyjnie i głównie w środkowo-włoskim regionie winiarskim Marche. Małe winogrona rosną w średnich lub dużych gronach i są uważane za odmianę o wysokiej wydajności. W przypadku tego wina winogrona Passerina uprawiano na słonecznych winnicach na zboczach wzgórz w Marche i zbierano ręcznie. Po poddaniu maceracji na zimno w prasie winogrona były delikatnie tłoczone, a następnie fermentowane w stalowych zbiornikach. Leżakowano na delikatnym osadzie przez 4 miesiące, a następnie butelkowano. Zobaczmy, jak smakuje ta Passerina z Marche dziś wieczorem... 100% PASSERINA Piękny, średnio-intensywny do średnio-wysokiego nos jest dość złożony i rozwija się w szkle z delikatnymi aromatami mineralnymi, cytrynowymi, brzoskwiniowymi, morelowymi i pestkowymi, a także przyprawowymi i ziołowymi nutami. Ma dobrą wagę na wytrawnym, średnio-cielesnym i mięsistym podniebieniu z dojrzałymi, lekko miodowymi smakami cytrynowych cytrusów, brzoskwini, pestkowych i melona nakrapianymi drożdżową mineralnością. Ma drobno teksturowaną fakturę w ustach, wraz z soczystą, dobrze zrównoważoną kwasowością. Mineralne nuty drożdżowe utrzymują się w długim, soczystym finiszu. Wino Verdicchio Fazi Battaglia jest dostępne w Bachus Wina, natomiast inne wykwintne wina z tego samego portfolio można zamówić za pośrednictwem strony www.bachus.waw.pl

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz