Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Feudo Montoni Sicilia debiut w 1469 r., w samym sercu Sycylii, w księstwie Villanova, szlachetna aragońska rodzina Abatellis zbudowała baglio (typowy sycylijski budynek na placu dworskim). Teraz, jak i sześćset lat wcześniej wina Feudo Montoni Sicilia powstają w tych samych piwnicach i na tej samej ziemi. Już w 1595 roku Andrea Bacci, agronom i lekarz papieża Sisto V, na łamach „De Naturali Vinorum Historia”, pierwszego traktatu włoskiej enologii, wychwalał tradycję winiarstwa i jakość produkowanego na tych ziemiach wina. od koniec XIX wieku historię Feudo Montoni połączyła rodzina Sireci, kiedy dziadek Fabio, Rosario, kupił Feudo Montoni, uznając szczególne cechy ziemi i jej bioróżnorodność. Znalazł starożytne winorośle, takie jak Perricone, Nero d'Avola i Catarratto. Szczególnie zakochał się w winach z tych winogron, które prezentują cechy niezwykłej elegancji. Dlatego kupił Feudo Montoni, strażnika tajemnicy. Elio - ojciec Fabia - pod koniec lat 60. przez Mass Selection wyselekcjonował najlepsze rośliny z posiadłości. Następnie zasadził nowe winnice i zmodernizował piwnicę. Elio przekazał swoją pasję i szacunek do natury swojemu synowi Fabio, ucząc go etyki pracy, poświęcenia dla osiągnięcia celu. Praca ta, wykonywana z oddaniem i miłością, staje się „cudowną podróżą” przez życie. Od 30 lat Fabio kontynuuje dzieło swojego dziadka i ojca, pełniąc rolę strażnika pradawnych roślin i ich winogron. Fabio, wiedząc, jak ważna jest jego misja, bada przeszłość, aby spojrzeć w przyszłość. Fabio osobiście uczestniczy w każdym etapie procesu produkcyjnego, od winnicy po piwnicę.
Wina Fabio, "...są bardzo szczególne: mają wdzięk wielkich czerwonych win nie tylko ze względu na swoje strukturalne bogactwo, generalnie coś zwyczajnego, ale ze względu na swoje bogactwo elegancji, stylu i klasy...". Obecnie certyfikowana ekologiczna winiarnia produkuje wiele najbardziej znanych włoskich 100% rodzimych odmian – Perricone, Nerello Mascalese, Catarratto, Grillo, Inzolia i Passito – oprócz najczystszej ekspresji Nero d'Avola. Sireci jest szczególnie dumny z metod uprawy ekologicznej, rzemieślniczych praktyk w piwnicach i odnawialnych źródeł energii, które wdraża i utrzymuje, które, jak mówi, pozwalają zachować naturalny smak i niuanse winogron. „Utrzymujemy winorośl w stylu rustykalnym, dzięki czemu liście mogą swobodnie się wyrażać”, mówi. „Winnice nie są nawożone — kondycjonujemy ziemię, siejąc bób i groch i nie używamy żadnych produktów chemicznych”.Wszystkie operacje w winnicy są wykonywane całkowicie ręcznie, a wyniki mówią same za siebie: dzięki zaangażowaniu rodziny Sireci i dużej wysokości winnic, zmiennym temperaturom, obfitym opadom oraz sąsiednim działkom oliwnym i pszenicznym, wina Feudo Montoni postawiły na swoim miejscu. jeden z najlepszych w regionie.
Feudo MontoniNero D'Avola: Vrucara prefiloksera
Feudo Montoni Nero D'Avola: Lagnusa
Feudo Montoni Perricone: del Core
Feudo Montoni Nerello Mascalese Adele
Feudo Montoni Grillo della Timpa
Feudo Montoni Catarratto del Masso
Wyszukaj ponownie to co szukasz