Fratelli Lunelli Ferrari Trento - Producent Win
Fratelli Lunelli Ferrari to najlepsze włoskie wina musujące - Wine Advocate, jeden z międzynarodowych kamieni milowych krytyki wina, również w tym roku ocenił bańki Ferrari z bardzo wysokimi wynikami, wszystkie powyżej 92 punktów na 100. Cała linia Perlé została bardzo doceniona, podobnie jak Giulio Ferrari ... Winica debiutowała w 1902 roku Mit Ferrari narodził się od człowieka, Giulio Ferrari , i od jego marzenia o stworzeniu wina w Trentino, zdolnego zmierzyć się z najlepszym francuskim szampanem. Fratelli Lunelli Ferrari jest pierwszym, który zdał sobie sprawę z niezwykłego powołania swojej ziemi, który po raz pierwszy rozprzestrzenia Chardonnay we Włoszech. Fratelli Lunelli Ferrari 1952 zaczyna produkować kilka bardzo wybranych butelek z obsesyjnym kultem dla jakości. Giulio Ferrari nie mając dzieci, poszukując następcy wybrał Bruno Lunelli, aby powierzyć swoje marzenie. Bruno Lunelli dzięki pasji i zamiłowaniu do dobrego wina jest w stanie zwiększyć produkcję, nie rezygnując przy tym z jakości. Nadchodzą lata 70 Bruno Lunelli przekazuje pasję swoim dzieciom: pod kierownictwem Franco , Gino i Mauro Ferrari staje się liderem we Włoszech i włoskim toastem par excellence. W tych latach niektóre etykiety przeznaczone do tworzenia historii wyszły na jaw: są to Ferrari Rosé, Ferrari Perlé i Giulio Ferrari Riserva del Fondatore. Obecnie trzecie pokolenie rodziny Lunelli utrzymuje żywy sen Ferrari. Marcello , Matteo , Camilla i Alessandro prowadzą firmę razem z niezwykłym zespołem, którego celem jest wprowadzanie innowacji w tradycji, wprowadzając Ferrari na świat jako ambasador włoskiej sztuki życia. Pierwsze DOC we Włoszech poświęcone wyłącznie metodzie klasycznej. Trentodoc wyraża istotę pęcherzyków górskich, produkowanych wyłącznie metoda klasyczna samych winogron Trentino. Jest to pierwszy Doc urodzony we Włoszech dla metody klasycznej i drugi na świecie po Champagne. Istnieje 40 producentów i ponad 100 etykiet zebranych pod marką TRENTODOC, urodzonych w 2007 r. I promowanych przez homonimiczny Instytut. Po stworzeniu cuvées wino bazowe jest butelkowane i wzbogacane o wybrane cukry i drożdże. Tak zaczyna się druga fermentacja, która daje perlage. Reszta cuvée trwa od dwóch do dziesięciu lat w zależności od etykiety. W ciszy piwnicy trwa obrzęd odpuszczenia: ósma codzienna jazda, niezbędna do ześlizgnięcia osadu w kierunku korka, który zostanie wyeliminowany z obrzydzeniem. Praca kończy się dodaniem likieru dexpédition, tajnej receptury, która określa stylistyczny odcisk każdej piwnicy. Dusza Fratelli Lunelli Ferrari wypływa z hojnej natury i wytrwałości człowieka; pochodzi z winogron wyselekcjonowanych ręcznie w winnicach rodziny Lunelli oraz z prac 500 rodzin Trentino winiarzy, którzy dają swoje zbiory. W górskich winnicach Fratelli Lunelli Ferrari, utrzymywanych i pielęgnowanych jako ogrody, każdy rząd jest wyrazem głębokiego szacunku dla natury i ciągłego kontaktu człowieka z ziemią. Agronomowie z Ferrari przez cały rok podążają za współpracownikami, a domowi winiarze weryfikują wszystkie etapy delikatnego procesu produkcji wina. Doskonałość jest zatem realizowana na każdym etapie łańcucha dostaw, od winnicy po stół. We własnych winnicach, wszystkich certyfikowanych ekologicznie , przywrócono centrum naturalnej żyzności gleby, odzyskując niektóre tradycyjne praktyki agronomiczne, takie jak nawóz zielony. Dbałość o szerszą wizję poszanowania środowiska doprowadziła również do uzyskania certyfikatu „ Biodiversity Friend ” od Worldwide Biodiversity Association. Jakość winogron, zdrowie hodowcy i ochrona środowiska są również podstawą protokołu „ Winnica Ferrari - dla zrównoważonej i zdrowej uprawy winorośli ”, przeznaczonego na wkład winogron, opracowanego przy naukowym wsparciu Fundacji Edmunda Macha i certyfikowanego z CSQA. Dzięki surowym przepisom i zrównoważonym metodom, w tym całkowitej eliminacji herbicydów, akaridów i syntetycznych pestycydów, gwarantowana jest naturalna żyzność ziemi i otaczającego środowiska. Pod koniec lata, kiedy dojrzewają kiście Chardonnay i Pinot Noir, winogrona zbiera się ręcznie i przewozi do piwnicy, gdzie jest tłoczona. Jest to moment pierwszej fermentacji, w którym odżywają nuty zapachowe pierwotnej winorośli. Fratelli Lunelli Ferrari dzięki uprawie winorośli w górach Trentino jest krajem wyjątkowo nadającym się do życia w bańkach o ogromnej elegancji i złożoności: naprzemienne ciepłe dni i chłodne noce wzbogacają winogrona, nadając im tęczę aromatów i zapachów. Dzięki intuicji Giulio Ferrari, te miejsca są dzisiaj największą włoską winnicą Chardonnay: czarujący ogród winnic, utrzymywany jako skarb przez otaczające go góry. Kolekcja Wina musującego od Fratelli Lunelli Ferrari: Linea Classica Ferrari, Ferrari Brut; Ferrari Rosé; Ferrari Demi-Sec. Linea Maximum Ferrari, Ferrari Maximum Brut; Ferrari Maximum Rosé; Ferrari Maximum Demi-Sec. Linea Perlé, Ferrari Perlé; Ferrari Perlé Zero; Ferrari Perlé Bianco Riserva; Ferrari Perlé Bianco Riserva; Ferrari Perlé Rosé Riserva; Ferrari Perlé Nero Riserva. Linea Riserve, Ferrari Riserva Lunelli; Giulio Ferrari Rosé; Giulio Ferrari Riserva del Fondatore; Giulio Ferrari Collezione; Linea Gran Cuvée… Ferrari Gran Cuvée