Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Gianfranco Alessandria Piemont Włochy
Vittoria Alessandria wina piemonckie zaliczamy do nowego pokolenia w Piemoncie, które potrafi odfiltrować to, co ważne z obu filozofii, zarówno tradycyjnego Barolo, jak i modernistów lat 90. W końcu historia ich małej rodzinnej winnicy nie jest zbyt stara.Z chwilą odejścia dziadka w 1986 roku jej ojciec Gianfranco przejął łącznie 4 hektary winnic w najlepszych lokalizacjach w Monforte d'Alba. Wraz ze swoim kuzynem Mauro Veglio zabutelkował swoje pierwsze wino pod koniec lat 80-tych. Wina z ręki ojca Gianfranco uzyskały już dobrą reputacją, a przybycie córki Vittorii otworzyło nowy, obiecujący rozdział w młodej historii winnicy.
Tradycja jest szczególnie ważna w przypadku pracy w winnicy. Od początku priorytetem jest tu rolnictwo ekologiczne, brane są pod uwagę idee biodynamiczne, a to, co dla Vittorii jest szczególnie ważne, to praca w harmonii z naturą. Wrażliwość, którą widzimy w pracy w winnicy, można teraz odnaleźć także w produkcji wina. Dla Vittorii Alessandrii na pierwszym planie nie jest sama moc, ale elegancja win. Wszystkie winnice rodziny Alessandria położone są w południowo-wschodniej części Monforte d'Alba. Monforte znane jest ze swoich szczególnie doskonałych win, dlatego wyjątkowe winnice rodziny Alessandria umożliwiają produkcję szczególnie eleganckich, drobno zbudowanych, a jednocześnie trwałych win. W pełni dojrzałe, zdrowe winogrona są kluczem do jakości. Vittoria świadomie unika zbyt długiej fermentacji zacieru, pragnie podkreślić delikatny aromat, owocowość i świeżość winnic Monforte, a zbyt duża ilość tanin i zbyt mocna ekstrakcja tylko je przyćmi i zamazuje charakter jej terroir. Późniejsze dojrzewanie odbywa się w dużych i małych drewnianych beczkach, przy czym dokłada wszelkich starań, aby aromaty drewna nie zagłuszały owoców i zapachu jej win.
Począwszy od Dolcetto, poprzez Barbera, aż po Nebbiolo i Barolo, wszystkie wina noszą niepowtarzalny podpis Vittorii Alessandrii. Nie znajdziemy tu niczego rustykalnego, łącznie z niedojrzałymi taninami. Aromat tych win jest cudownie wyraźny i typowy dla tej odmiany, gra na podniebieniu jest delikatna i zróżnicowana. Każdy może sam zdecydować, czy jest to wino piemonckie o kobiecym uroku, czy nowy, młody Piemont.
„Gianfranco Alessandria to jeden z moich ulubionych producentów w gminie Monforte d'Alba. Prowadzi tę butikową posiadłość wraz z żoną Bruną i młodą córką Vittorią. Uprawiają winorośl na powierzchni 5,5 hektara (będącej własnością) oraz dodatkowe 1,5 hektara dzierżawionego. Pamiętam, że spotkałem Vittorię jako nastolatka, ponieważ fachowo pracowała w winnicy i wykonywała większość ciężkich prac. Jest doskonałym przykładem najnowszego pokolenia winiarzy, którzy ujarzmili piękne winogrona Nebbiolo.
Barolo, król Langhe , król włoskich win – Barolo cieszy się tą reputacją nie tylko we Włoszech, ale daleko poza jej granicami. Królowie, jak wiemy z historii, nie zawsze byli prostymi postaciami. Podobnie jest z Barolo, dlatego warto zajrzeć w przeszłość.
Wino Barolo uznawano za wino na specjalne okazje, a tam za dodatek do bankietu. Pozyskiwane ze szczególnej i jednocześnie wymagającej odmiany winorośli Nebbiolo, dla ówczesnych winiarzy było jasne, że nie każdy rocznik miał cechy pozwalające na wyprodukowanie z niego Barolo. La nebbia...Nebbiolo...nazwa „Nebbiolo” - „mgła”. Miało to na celu nakreślenie wyjątkowego, chorobliwego wyrazu tej odmiany winorośli. Bardzo dojrzałe czerwone dzikie jagody, jeżyny i maliny, zwiędłe płatki róż, ściółka leśna, grzyby, a wszystko to pokryte szlachetną, a jednocześnie obecną taniną, tworzy to arystokratyczny wyraz, który ostatecznie czyni Barolo królem win we Włoszech. To wspaniałe, a jednocześnie wyrafinowane wino, które w tamtym czasie, jak już wspomniano, produkowane było tylko wtedy, gdy natura była łaskawa dla winiarzy, a następnie podawane, gdy wymagała tego okazja, a przede wszystkim odpowiednie jedzenie. Prawdziwe Barolo to towarzysz posiłków, a nie przytulne wino na sofę.
Wyszukaj ponownie to co szukasz