Pierwsi Glaetzerowie osiedlili się w australijskiej dolinie Barossa w 1888 roku, po wyemigrowaniu z Brandenburgii w Niemczech, przywożąc ze sobą pasję do winiarstwa. Ponad sto lat później patriarcha winiarstwa Colin Glaetzer założył firmę Glaetzer Wines.

Z ciepłej, północnej dzielnicy Ebenezer w dolinie Barossa, winorośle Shiraz mające do 130 lat produkują skoncentrowane winogrona o głębi smaku i złożoności. Ben Glaetzer, syn Colina, stoi dziś na czele zespołu winiarskiego. Angażuje się w wyrażanie czystości owoców; stosując minimalne techniki interwencji, Ben produkuje wina ultra-premium, które są niewątpliwie barossańskie, a jednocześnie wyraźnie eleganckie.

Od urodzenia Ben Glaetzer otoczony jest winnicami i zanurzony w rodzinnej tradycji produkcji wina. Nie było wątpliwości, że pójdzie w jego ślady. W końcu miał to w genach.

Minęło 38 lat i okazuje się, że winiarz z Doliny Barossa to odnosząca sukcesy nazwa chwalebnego wina Amon-Ra Shiraz i projektant jego efektownej etykiety z hieroglifami. Jest współwłaścicielem i prowadzi rodzinną firmę Glaetzer Wine, którą jego ojciec Colin założył w 1995 r. W międzyczasie współpracuje z kilkoma innymi przedsiębiorstwami winiarskimi, w tym Heartland – skupiającym się na owocach z Langhorne Creek i Limestone Coast – oraz Mitolo, co rzuca światło na McLarena Vale.

W 2011 roku Nick osiągnął coś niezwykłego. Jego wino Mon Pere Shiraz z 2010 r., będące hołdem dla jego ojca, zdobyło Jimmy Watson Memorial Trophy, prawdopodobnie najbardziej prestiżową nagrodę na australijskich targach wina. Po raz pierwszy nagrodę zdobyło wino z Tasmanii. Shiraz może mieć trudności z dojrzewaniem tam, ale Nick pozyskuje owoce głównie z dwóch winnic zasadzonych na początku lat 70. XX wieku i robi je jak Pinot Noir – z kilkoma całymi kiściami w zakwasie – w rezultacie powstaje mocno perfumowane, średnio treściwe i pikantne wino .

Dopiero czterdziestoletni twórca słynnego Amon Ra – Ben Glaetzer, jest już uznawany za jednego z najbardziej znanych winiarzy w Australii! Ben dołączył do swojego ojca, Colina, w Glaetzer Wines po zdobyciu doświadczenia w różnych winnicach. Dzięki wyostrzonemu węchowi i gustowi stylowemu Bena, w połączeniu z jego skrupulatną etyką pracy i winogronami ze słynnego regionu Ebenezer, nic dziwnego, że Glaetzer wyróżnia się na tle innych! Posiadłość zdobyła po drodze wiele nagród, nie tylko za wina, ale także za samego najlepszego winiarza. Uznawany przez region za „barona Barossy”, Ben stara się ukazać w swoich winach elegancję owoców i ziemi (lub terroir).

Według Wine Searcher, Amon-Ra jest drugim najbardziej poszukiwanym winem Barossa pod względem wyszukiwań użytkowników, a The Wine Advocate niezmiennie przyznaje wysokie oceny: 97+ za rok 2012, 95+ za rok 2011, 2010 przy 97 punktach.

Produkty producenta