Goosecross Cellars Napa Valley to mała winnica i pomimo zaledwie kilku minut jazdy od Yountville, czuje się bardzo na uboczu. Winiarnia została założona przez dwie pary w 1985 roku, Davida i Colleen Topper oraz winiarza Geoffa Gorsucha i jego żonę Karen. Prowadzili Goosecross Cellars do wiosny 2013 roku, kiedy sprzedali winnicę i okoliczną winnicę Golden Equity Investments, firmie inwestycyjnej z siedzibą w Kolorado. Dziś winnicę prowadzi Christi Coors Ficeli, prawnuczka Adolpha Coorsa. Adolph wyemigrował z Niemiec do Stanów Zjednoczonych w 1868 roku – z pierwszym przystankiem w Nowym Jorku (jak miało to miejsce w przypadku wielu imigrantów w tamtych latach). Ostatecznie trafił do Denver w stanie Kolorado, gdzie założył firmę Adolph Coors Company, dziś znaną jako Coors Brewing Company. Christi (absolwentka Uniwersytetu Santa Clara) pracowała w branży piwowarskiej przez około 14 lat, zanim zapragnęła produkować wino, chociaż wcześniej pracowała w Gallo Family Winery przez ponad 2 lata w sprzedaży i marketingu. Wróćmy jednak do pierwotnych założycieli Goosecross. Geoff (współlokator Davida w stanie San Diego – idź Aztekowie!) był ich producentem wina do 2013 roku. Jego rodzina pierwotnie zasadziła to miejsce (State Lane Estate) z winnicami w 1978 roku i przez wiele lat była plantatorami, sprzedając swoje owoce wysokiej jakości winnicom, w tym Far Piwnice Niente i Burgess.

Gooscross Cellars Sauvignon Blanc pochodzi z pobliskiej winnicy w pobliżu Yount Mill Road – wciąż w subapelacji Yountville. Słomkowy kolor w szkle pokazuje ładne aromaty, w tym kwiat cytrusów, jagody agrestu, grejpfrut i niuans mineralny. Na podniebieniu zaokrąglone, lekko kremowe ze słodką owocową nutą na finiszu, dopełnioną ładnie doskonałą kwasowością. Nuta krzemienia lub minerału na bukiecie pozostaje również na finiszu. To bardzo zrównoważony pokaz, który nie jest zielony ani trawiasty. Doskonałe spojrzenie na rocznik, który był trudniejszy niż zwykle ze względu na późne deszcze w czerwcu i wczesne deszcze we wrześniu, a także ogólnie chłodniejsze warunki wzrostu. W rezultacie winnice w niektórych częściach doliny miały trudności z dojrzewaniem do optymalnej dojrzałości. Był to rocznik w Dolinie Napa, który był ogólnie krytykowany przez krytyków, ale rocznik, w którym poszczególne miejsca odgrywały niezwykle ważną rolę wraz z umiejętnościami winiarzy, w tym umiejętnością starannego sortowania owoców przed fermentacją.

Goosecross Cellars Cabernet Sauvignon zawierał tylko 13,3% alkoholu. Oferuje ciemniejsze aromaty owoców, w tym śliwki wraz z nutą liści tytoniu, papryczki jalapeno, dymu z cygar i innych ciemniejszych przypraw. To wino, w którym czuć zapach rocznika. Jaśniejsze w treści – wykazuje bardziej stonowane posmaki czerwonych owoców niż ciemniejsze owoce, w tym czerwone wiśnie i rabarbar. Oferuje jasną kwasowość z żurawinową cierpkością, która utrzymuje się na finiszu wraz z nutą czekolady. Taniny są tak miękkie i delikatnie wkomponowane w wykończenie, że ledwo zauważa się ich delikatny pocałunek.

Chardonnay Goosecross Cellars ma ładny bukiet z nutami wanilii i czerwonego jabłka oraz intrygujących przypraw do pieczenia. Podniebienie jest bogate i nieco kremowe, po części z sur-lie starzenia w beczce. Warto poszukać Goosecross Viognier wraz z niezbyt często produkowanym w Dolinie Napa Tempranillo (hiszpańska odmiana). Niezwykłym winem dla Doliny Napa jest V AmerItal – mieszanka Sangiovese i Cabernet Sauvignon.

 

Goosecross Cellars Syrah jest dobrze zbalansowany dzięki elastycznej i zaokrąglonej konsystencji. Podczas degustacji tego wina jeden z gospodarzy może zaprezentować małe kawałki czekolady. Czekolada ładnie uzupełnia to wino. Jest to soczyste wino o posmakach porzeczek z korzennym pocałunkiem – bardziej stonowane niż wykazujące cechy częstsze w pieprzowej i pikantnej Syrah.

 

Goosecross Cellars Estate Cabernet Sauvignon charakteryzuje się intensywnym owocowym smakiem na podniebieniu, uzupełnionym jedynie odrobiną prażonego dębu i delikatnymi taninami, które delikatnie utrzymują się na finiszu. Goosecross Cellars Howell Mountain Cabernet to większe wino o smaku ciemnej wiśni ze zrównoważonymi, ale ustrukturyzowanymi taninami, które zapewniają długi finisz. Oba wina Cabernet Sauvignon są przeznaczone do spożywania z jedzeniem. W bardzo wyselekcjonowanych latach, w których jakość winogron jest wyjątkowa, Goosecross tworzy bardzo ograniczone wino produkcyjne o nazwie ÆROS (zarówno bloki winnic, jak i wybór beczek). Piwnice Goosecross Cellars ÆROS Bordeaux Blend są ciemnoczerwone z fioletowymi odcieniami na brzegu – prezentują różnorodność aromatów, przede wszystkim owoce z nutami jeżyny i odrobiną czerwonej lukrecji. Zawiera również ciemniejsze przyprawy – goździki, cedr, prażony dąb oraz czekoladę. Dobrze ułożone na podniebieniu wino to wykazuje jednocześnie głębię, moc strukturalną (garbniki do żucia) oraz dobrą kwasowość. Na finiszu pozostają ciemniejsze przyprawy, w tym kruszony czarny pieprz. Oddzielona od Goosecross, ale także należąca do Christi i jej męża Davida, jest C. Elizabeth, bardzo ograniczona produkcja Cabernet Sauvignon z winnicy Game Farm w Oakville. Pierwszy rocznik C. Elizabeth pochodzi z 2014 roku.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz