Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Hagafen Cellars Napa Valley produkuje doskonałe, nagradzane wina od pierwszego rocznika w 1980 roku; jedno wino – Johannisberg Riesling, które zostało wyprodukowane w Louis Bertolucci Cellars (posiadłość Madonny po stronie Napa w dzielnicy Carneros). Ten pierwszy rocznik został wyprodukowany jako wino koszerne. Produkcja z pewnością wzrosła od tego czasu, ale nadal są uważane za butikowe z roczną produkcją około 10 000 skrzynek. Winnica została założona przez Erniego i Irit Weir w 1979 roku przy początkowej pomocy rabina Zacha Berkowitza i ówczesnego nauczyciela z Marin County, Normana Millera (który był odpowiedzialny za sprzedaż i marketing). Poza tym Irit założył w 1987 roku Klinikę Akupunktury w Napa (do dziś działającą w mieście Napa). Jest również artystką, a niektóre jej prace można kupić w winiarni. Ernie dorastał w Los Angeles i ukończył socjologię na UCLA. Przybył do Napa w 1973 roku, aby dowiedzieć się więcej o biznesie winiarskim i rozpoczął pracę w Domain Chandon (według naszych obliczeń był to czas, kiedy w całym Napa było mniej niż 40 winnic, które nadal istnieją). Ernie pracował w Domain Chandon przez ponad 20 lat, w tym jako kierownik winnicy. Tam założył Piwnice Hagafen na boku – przez pierwsze 20 lat robił wina w innych winnicach. We wczesnych latach całkowicie kupował winogrona z winnic, których nie posiadał. W 2000 roku zbudował winiarnię i salę degustacyjną znajdującą się na południe od dzielnicy Stags Leap wzdłuż szlaku Silverado. Hagafen posiada w okolicy około 11 asów winnic obsadzonych w całości przez Cabernet Sauvignon. Ernie i Irit są również właścicielami winnicy Wieruszowski (gdzie mieszkają) w Coombsville – na wschód od miasta Napa. Uprawiają tu kilka odmian, w tym Cabernet Franc, Syrah i co jest bardzo rzadkie w przypadku Napa w dzisiejszych czasach, Riesling Napa Valley. Oprócz własnych winnic pozyskują winogrona z najlepszych miejsc w Dolinie Napa, a także z pobliskich hrabstw.
„Hagafen” po hebrajsku dosłownie oznacza „winorośli”. Była to pierwsza koszerna winnica w Kalifornii – wiemy, że jest tylko trzech innych producentów, którzy obecnie wytwarzają koszerne wina w Napa Valley – Padis Vineyards (którą produkuje Ernie), Marciano Estate i One Hope Winery. Firma Covenant Wines założona przez winiarza Jeffa Morgana miała swoją siedzibę w Dolinie Napa, dopóki wiele lat temu nie przeniósł swojej działalności do Berkeley. Wina koszerne po części oznaczają, że podczas produkcji wina nie używa się żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym białek jaj, które są często używane podczas procesu klarowania. Zamiast w pełni gotować lub prawie gotować wino przez dłuższy czas, Ernie stosuje technikę pasteryzacji błyskawicznej, która szybko podgrzewa wino, a następnie równie szybko schładza je z powrotem do temperatury pokojowej. Aby wino było koszerne, tylko przestrzegający szabatu Żydzi mogą dotykać jakiejkolwiek części procesu produkcji wina – od zbierania winogron po miażdżenie, aż do zamknięcia butelek lub pasteryzacji wina.
Hagafen Napa Valley produkuje kilka Rieslingów Napa Valley (produkuje Rieslinga co roku od pierwszego rocznika w 1980 roku) – i odświeżająco oznacza każdy z nich jako suchy, niewytrawny lub słodki, co szybko eliminuje częste zamieszanie wokół tej odmiany w odniesieniu do cukru resztkowego i podniebienia pierwszeństwo. Ciesz się słodkim Rieslingiem w alzackim stylu? Riesling Napa Valley 2017 zawiera 4% cukru resztkowego i pochodzi z winnic w Yountville. Bardzo trudno jest zlokalizować Rieslinga uprawianego na Napa ze względu na niewielki areał zasiany w dolinie. To wino po prostu ładnie pachnie – jest bardzo kwiatowe z aromatami wiciokrzewu i kwiatu cytrusów. Atrakcyjne podniebienie zapewnia przyjemną równowagę między słodyczą i kwasowością z równoczesną cierpkością i słodyczą, która utrzymuje się na finiszu. Bardzo czyste na podniebieniu, jest to doskonale zbalansowane wino.
Prix Reserve Merlot z Jaeger Vineyard Block 4 to piękne wino z tej odmiany. Jaeger to wpływowa rodzina Napa z głębokimi korzeniami w dolinie (ale bardzo trzyma się z dala od centrum uwagi), która przez lata była zaangażowana w wiele winnic, a także w znane organizacje winiarskie; owoce z ich winnic są bardzo poszukiwane. Wino to wykazuje ładne aromaty zarówno owocowe (czerwona wiśnia, porzeczka), jak i drugorzędne, w tym toffi i cynamon. Duże, ale wyważone – wino wykazuje intensywne smaki – zarówno czerwone, jak i ciemniejsze owoce, w tym czereśnia. Zawiera trwałe, dość mocne taniny.
Hagafen Napa Valley wyprodukował również wina z późnych zbiorów Chardonnay i Sauvignon Blanc. Bardzo rzadko można znaleźć późne zbiory Chardonnay w Dolinie Napa – Chardonnay Reserve Prix Late Harvest z 2006 r. było jednym z lepszych w tym stylu, którego próbowaliśmy z winnicy z Napa Valley.
Wyszukaj ponownie to co szukasz