Henkell Loire, wiodący, rodzinny producent win musujących z siedzibą w Wiesbaden w Niemczech. Henkell jest międzynarodową gwiazdą i bestsellerem, jeśli chodzi o eksport niemieckiej kultury wina musującego, ponieważ ich wina można znaleźć na całym świecie w ponad 100 krajach.

Wszystko zaczęło się, gdy miłośnik wina, Adam Henkell, otworzył sklep jako handlarz winem w 1832 roku. Później odkrył piękną sztukę wytwarzania wina musującego metodą tradycyjną we Francji i przywiózł tę wiedzę do Niemiec, łącząc francuską sztukę cuvée z niemiecką sztuką piwnicznego mistrzostwa. Podążając za francuskim przykładem, Henkell wyprodukował swoje pierwsze wybitne wina musujące w 1856 roku, co oznaczało początek wyjątkowej niemieckiej historii sukcesu. Marka win musujących Henkell była sławna na całym świecie przed końcem XIX wieku dzięki Otto Henkellowi, wnukowi Adama. Henkell był również pionierem eksportu i liderem rynku przed końcem stulecia, a w latach 50., po objęciu sterów przez Otto Henkella II, firma odegrała ważną rolę w niemieckim cudzie gospodarczym. Od początku swojego istnienia Henkell wykorzystywał najlepsze wina bazowe i doskonałe umiejętności techniczne niemieckich i francuskich piwniczników, aby zagwarantować niepowtarzalny smak i niezmiennie wysoką jakość.

 

HENKELL BRUT CRÉMANT DE LOIRE - Tradycyjna metoda, AP, Loara, Francja Mieszanka 60% Chenin Blanc, 20% Chardonnay, 15% Pinot Noir i 5% Cabernet Franc. To wino musujące zostało wprowadzone przez Henkell w szybko rozwijającym się segmencie produktów Crémant de Loire jako hołd dla jego francuskich korzeni. Założyciel Adam Henkell nauczył się sztuki produkcji wina musującego we Francji, a także miał własną winiarnię we francuskim mieście Reims, ojczyźnie Szampanii.

Brut Crémant z datą rocznikową, ale winogrona do tego musującego wina zostały zebrane ręcznie pod koniec sezonu wegetacyjnego 2016, a do tego wina wybrano tylko najlepsze soki. Jest wytwarzane tradycyjną metodą z 60% Chenin Blanc, 20% Chardonnay, 15% Pinot Noir i 5% Cabernet Franc. Pierwsza fermentacja miała miejsce w zbiornikach ze stali nierdzewnej z kontrolowaną temperaturą. Leżakowano na osadzie przez krótki okres czasu, a następnie poddano drugiej fermentacji w butelce przez około 3 lata w naturalnych piwnicach, gdzie temperatura utrzymuje się na stałym poziomie 12-13°C i zapewnia optymalne środowisko do wtórnej fermentacji. Brut Cremant ujawnia atrakcyjny, średnio intensywny nos ma aromaty cytryn, gruszki i brzoskwini z nutami brioszki, autolizy i tostów. Jest średnio-pełny z odrobiną słodyczy na podniebieniu z miodowymi smakami dojrzałej gruszki, brzoskwini, cytryny, cytrusów, a także nutami tostów, brioszki i orzechów laskowych, które dodają wytrawnego komponentu. Ma chrupiącą konsystencję z delikatną pianką i świeżą kwasowością. Bardziej wytrawny z drożdżowymi nutami mineralnymi i nutami cytrusowymi utrzymującymi się na finiszu, z bardzo dobrą długością. 

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz