Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Herdade da Farizoa Wina Portugalskie
Herdade da Farizoa znajduje się w parafii Terrugem w gminie Elvas i jest włączona do podregionu Borba, jednego z trzech tworzących Region Wyznaczony Alentejo. Klimat regionu charakteryzuje się bardzo gorącymi i suchymi źródłami oraz latami. Roczne opady są niskie, wynoszą około 400 mm i koncentrują się głównie w miesiącach zimowych. Wartości nasłonecznienia są bardzo wysokie, szczególnie w kwartale poprzedzającym zbiory, co przyczynia się do doskonałego dojrzewania winogron i jakości win. W Herdade da Farizoa znajdziemy jedne z najbardziej reprezentatywnych odmian regionu Alentejo: Aragonez, która jest odmianą wysokiej jakości, bogatą w garbniki i z której powstają wina owocowe (wiśniowe i jeżynowe), pełne koloru i aromatu oraz Trincadeira, która jest jedna z najstarszych odmian używanych w Alentejo, której suche warunki pozwalają na produkcję mocnych i bogatych czerwonych win z czerwonymi owocami oraz nutami kwiatowymi i zielonymi ziołami. Łącząc je z innymi odmianami winogron Alentejo, w Herdade da Farizoa produkowane są wina wyjątkowej jakości, idealne do dań mięsnych i serowych.
Companhia das Quintas, choć nie jest dużą firmą w Portugalii, posiada szeroką gamę nieruchomości rozmieszczonych w różnych regionach. Od góry do dołu: Quinta da Fronteira (Douro), Quinta do Cardo (Beira Interior), Quinta de Pancas (Lizbona) i Herdade da Farizoa (Alentejo).
Prawdopodobnie najmniej znana jest ta w Alentejo. Quinta de Pancas od dawna stanowi punkt odniesienia w scenariuszu portugalskim; Quinta do Cardo to wyjątek wśród uznanych win ze swojego regionu; Quinta de Fronteira znajduje się w dobrze reklamowanym Douro, a Herdade da Farizoa, choć znajduje się w regionie Portugalii odnoszącym największe sukcesy pod względem sprzedaży, musi stawić czoła większej liczbie dużych konkurentów.
Herdade da Farizoa kupiono w 2000 roku, a piwnicę wybudowano w roku następnym. Ma nieco inną cechę: nie produkuje się białego wina. Plantacje winorośli obejmują Alicante Bouschet (10 akrów), Alfrocheiro (9 akrów), Aragonês (37 akrów), Cabernet Sauvignon (16 akrów), Syrah (13,5 akrów), Touriga Franca (około 2 akrów), Touriga Nacional (16 akrów) i Trincadeira (25 akrów). Mieli także pięć akrów Tinta Caiada, które później wyburzono. Zostały zamienione w odłogi, na których później obsiano Alicante Bouschet.
Winorośl zajmuje niewielką część posiadłości – małą jak na Alentejo, o powierzchni 385 akrów. Powierzchnia jest wynajmowana i porośnięta jest w większości lasami dębu korkowego i ostrokrzewu oraz pastwiskami. Znajduje się tu również dziesięciohektarowy gaj oliwny. Ziemia jest mieszanką gliny, marmuru i łupków. Znajduje się w hrabstwie Elvas, w granicach Borby.
Firma przeszła restrukturyzację, zaczynając od usług administracyjno-handlowych. Po tym, jak enolodzy Nuno do Ó, który zajął się własną działalnością, i João Corrêa, który zachorował, odeszli, Frederico Vilar Gomes został zatrudniony do kierowania operacjami terenowymi i enologicznymi. Jest młody, a już ugruntowany jako jeden z najlepszych ekspertów w kraju. Nowa krew, która przyniosła innowacje, ale niektóre z nich niosły ze sobą pewne ryzyko. Istnieje wolność eksperymentów. Frederico Vilar Gomes zapewnia enologom-rezydentom w każdej posiadłości odpowiedzialność i swobodę, ponieważ znają oni ziemię, środowisko i winogrona lepiej niż ktokolwiek inny. Odwiedziłem inną nieruchomość i spróbowałem próbki… zdania były podzielone, ale ekspert z Quinta jest wierzący, więc zaczynamy proces. W Herdade da Farizoa szefem jest Joaquim Mendes. Tworzą Portas da Herdade , Herdade da Farizoa , Herdade da Farizoa Reserva i Herdade da Farizoa Grande Reserva (wcześniej znana jako Grande Escolha).
Portas da Herdade Wine to bezpieczny wybór na dni spędzane na świeżym powietrzu i towarzyszący mięsu z grilla. Jest miękki i śliski. Dużo jest Alicante Bouschet (5%), Aragonês (40%), Syrah (15%) i Trincadeira (15%).
Herdade da Farizoa Wine również stawia na młodość i owoce, będąc bogatsza niż poprzednia. Aragonês (50%), Syrah (30%) i Touriga Nacional (20%) wydają się dobrze dopasowane. Dobrze komponuje się z potrawami z grilla, ale makaron to kolejny dobry wybór.
Wine Herdade da Farizoa Reserva to wino Alentejo produkowane z Touriga Nacional (67%) i Syrah (33%). To kolejny przejaw plastyczności odmiany portugalskiej i łatwości adaptacji odmiany francuskiej. Zwykle stawiam go na stole jesienią, razem z mocniejszymi potrawami, spożywanymi zwykle zimą.
Herdade da Farizoa Grande Escolha Wine była dla mnie zaskoczeniem. Biorąc pod uwagę, że Alentejo jest gorącym regionem i chociaż ta nieruchomość zapewnia świeżość, żywotność wina przerosła wszelkie moje oczekiwania. Nie wykazywał utlenienia, wykazywał aromaty mięty, ścierniska pszennego, białego pieprzu i suszonych róż. Zaczęło się słodko, a skończyło wytrawnie.
Wine Herdade da Farizoa Grande Reserva ujawnia kilka cech swojego starszego brata, jak np. miętę i pszeniczne ściernisko. Dla ludzi krwi Alentejo, takich jak ja, zapach drewna dębu ostrolistnego jest bardzo kojący. Wychodzą z niego szczypty gałki muszkatołowej i anyżu. W ustach ujawnia jeżyny i jagody, suchą ziemię i kakao. Ma strukturę i włókno, ale nie ma szorstkości. Nie wydaje się tak słodkie jak poprzednie, a kończy się wytrawnie. W tej partii znajdują się Syrah (75%) i Touriga Nacional (25%).
„Zmiana marki asortymentu win Herdade da Farizoa była wyzwaniem, jakie portugalski winiarz Companhia das Quintas rzucił zespołowi Wine & Shine. Ostateczne opakowanie ukazuje wina Alentejano inaczej niż zwykle. Bogate i złożone jak wina tego producenta, znanego ze swojej wiedzy specjalistycznej w niektórych z najbardziej znanych portugalskich winnic. Wyzwaniem było wyrażenie starannie wykonanego charakteru tych win i wyróżnienie go na bardzo konkurencyjnym rynku win Alentejo. Zespół Wine & Shine – konsorcjum zajmujące się marketingiem wina – wyszedł poza zwykłe stereotypy z Alentejano: żadnych bielonych ścian ani rustykalnych wnętrz.
Zainspirowany bliskością regionu Elvas, wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, nowy wizerunek celebruje perfekcjonizm i kunszt smakoszy Alentejo. Dzięki kopii i koncepcji Rity Monteiro, projektowi etykiety autorstwa Paala Myhre i zdjęciom Jorge Castro Figaniera, wszystko zostało zaprojektowane tak, aby wyrazić bogactwo i złożoność tych win. Nowe etykiety pojawiły się na winach rocznikowych Herdade da Farizoa wprowadzonych na rynek w 2015 roku: czerwone, Wina Reserve i Grand Reserve, których jakość została niedawno doceniona przez krajowych i międzynarodowych krytyków winiarskich: Herdade da Farizoa Grande Reserva 2012 zdobyło Wielki Złoty Medal w Konkursie Wina Portugalii 2015 i otrzymało 91 punktów od magazynu Wine Advocate; Herdade da Farizoa Reserva 2012 zdobyła Złoty Medal, a Herdade da Farizoa 2013 zdobyła Srebrny Medal na International Wine Challenge 2015.”
Wyszukaj ponownie to co szukasz