Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Jean-Maxa Rogera wysoce ceniony producent wina z wioski Bué, na południowy zachód od miasta Sancerre, w regionie winiarskim Doliny Loary we Francji. Rodzina Roger pochodzi z długiej linii winiarzy, a pierwsza wzmianka o nazwisku rodziny pochodzi z XVII wieku. Do lat 60. rodzina Roger zajmowała się mieszanym rolnictwem z hodowlą zwierząt. Kiedy Jean-Max Roger i jego żona Nicole przejęli 4 hektary winorośli od rodziców w latach 70., skupili swoją uwagę na rozwoju winnic i posiadłości.
Pod kierownictwem Jean-Maxa Loara winiarnia doświadczyła znacznego wzrostu i zyskała uznanie za produkcję wyjątkowych win Sancerre. Obecnie posiadłość obejmuje 28 hektarów winorośli w apelacji Sancerre, z ponad 40 działkami, które oferują wyjątkową różnorodność ekspozycji, nachylenia i profili glebowych, które są rozproszone wśród trzech najbardziej znanych terroir regionu - Caillottes, Kimmeridgian Marl i Flint. Ta różnorodność, w połączeniu z wiedzą fachową rodziny Roger w zakresie produkcji wina, pozwala każdemu winu wyrazić całą wyjątkowość ich terroir poprzez ich strukturę, elegancję i finezję.
Pasja Jean-Maxa Rogera do wina została naturalnie przekazana jego synom, Thibault i Etienne, a w 2004 roku bracia dołączyli do ojca w rodzinnej posiadłości. Uzupełniając się nawzajem, bracia utrwalają rodzinną wiedzę specjalistyczną, techniki winnicowe i winiarskie, aby ulepszać swoje wina z każdym mijającym rocznikiem. Rodzina Roger poświęca się produkcji win terroir z finezją, czystością i typowością, co pomogło ugruntować reputację Jean-Maxa Rogera jako jednego z najlepszych producentów wina w Sancerre. Obecnie posiadłość jest certyfikowana ekologicznie i obejmuje niektóre z najlepszych apelacji w Loarze. Staranne praktyki winnicowe rodziny, takie jak przycinanie pojedynczych Guyot i minimalna interwencja chemiczna, zapewniają zdrowie winorośli i najwyższą jakość powstających win.
Jean-Max Roger Cuvée Les Caillottes Sancerre Podobnie jak poprzednie roczniki, ten Sauvignon Blanc był uprawiany we wsiach Bué, Amigny i Sancerre, na wapiennych glebach zwanych „caillottes”, z winnicami wystawionymi na południe i południowy zachód. Winorośle mają od 6 do 40 lat i mają tendencję do produkowania winogron, które ujawniają ich terroir. Plony są kontrolowane, podczas gdy organiczne poprawki i głęboka praca w glebie rewitalizują życie gleby. W winnicy wina są winifikowane, aby odzwierciedlić owocowość i gęstość rocznika. Po zbiorze winogrona są natychmiast pneumatycznie tłoczone i leżakowane na zimno przez 48 do 72 godzin, aby chronić aromaty. Przeprowadzono kontrolowaną temperaturowo, długą fermentację przy użyciu naturalnych drożdży, a następnie leżakowano na ciężkim osadzie, aby rozwinąć mineralność. Po klarowaniu i filtrowaniu w celu stabilizacji wina, zostało ono rozlane do butelek na terenie posiadłości, w jej własnych instalacjach. Sezon wegetacyjny 2021 w Sancerre był skomplikowany z mrozem, pleśnią i burzami, z dużą zmiennością każdego dnia. Plony były niższe z mniejszą liczbą gron, ale zebrane owoce są wysokiej jakości, co zaowocowało winami, które były zaskakująco dobre. Zobaczmy, jak smakuje ten Sauvignon Blanc z Sancerre z 2021 roku...
100% Sauvignon Blanc. Elegancki i pięknie intensywny, aromatyczny nos oferuje cytrusy cytrynowe/limonkowe, kamienistą mineralność, trawiaste zioła, guawę, owoce tropikalne i aromaty grejpfruta z nutami melona. Jest średnio-pełny, imponująco skoncentrowany i dobrze ustrukturyzowany na chrupiącym podniebieniu. Wytrawny i złożony z lekko miodowymi smakami cytryny/limonki, cytrusów, białych kwiatów, dojrzałego jabłka i gruszki, z akcentami guawy, zwężającymi się do kamienistych nut mineralnych. Delikatnie pikantny w środku podniebienia. Ma ładnie teksturowane odczucie w ustach, które jest wspierane przez soczystą, dobrze zrównoważoną kwasowość. Kamienne, drożdżowe nuty mineralne utrzymują się na wyjątkowo długim, zrównoważonym finiszu
Wyszukaj ponownie to co szukasz