Kellerei Cantina Terlan - Górna Adyga Wina (TERLANO – BOLZANO) Spółdzielnia winiarska Alto Atesina, która w swojej kolekcji posiada wina białe i czerwone, takie jak Lunare, Porphyr, Monticol, Vorberg, Quarz i Grand Cuvée. Obecnie jest po mistrzowsku prowadzony przez Rudiego Koflera. Warto zaznaczyć że Górnej Adydze jest wiele doskonałych winnic, które znane są globalnie. Wiele z nich działa już od ponad wieku, doskonaląc swoją technikę zarówno w terenie, jak i w piwnicy, poprawiając – często imponująco – jakość linii, zdobywając entuzjastyczną klientelę i przekonujących czołowych dziennikarzy na całym świecie. Ale niewielka (425 akrów winnic, mniej ważna niż wiele innych) spółdzielnia Terlano, miasteczka na zachód od Bolzano, wyróżnia się zarówno wyjątkowym poziomem asortymentu, jak i długowiecznością wielu pojedynczych butelek, win, które mogą trwać i poprawiać przez 15, 20 i 25 lat. Spółdzielnia została zadebiutowała w 1893 roku, kiedy Górna Adyga była jeszcze częścią posiadłości cesarza austriackiego Franciszka Józefa, a  Południowy Tyrol , jak go wówczas nazywano, był w pewnym sensie ogrodem cesarstwa. Z najcieplejszej części królestwa pochodziły takie warzywa jak pomidory, papryka, bakłażany, kabaczek, szparagi, fasolka szparagowa i zielony groszek. A także czerwone wino: w tym czasie 80% lokalnej produkcji pochodziło z czerwonych odmian.  Terlano zawsze był wyjątkowy i dobrze służył dla tworzenia dobrych win. Obecnie produkcja winnicy Kellerei Cantina Terlan składa się w 70% z białego wina, tylko w 30% z czerwonego. Doskonałe warunki dla białych odmian winorośli: zwykła geologia oparta na porfirowym skale, kamienistych glebach, które nagrzewają się w ciągu dnia i zatrzymują ciepło wieczorem i w nocy, a w składzie obficie występują zarówno kwarc, jak i inne minerały. Klimat również jest charakterystyczny; Chronione przed zimnymi północnymi wiatrami przez Monte Zoccolo i inne alpejskie szczyty, ogrzewane od południa przez Orę, wiatry wiejące znad jeziora Garda, miasteczko cieszy się idealną równowagą między ciepłem a świeżością niezbędną do doskonałego wina. Opady deszczu, które mogą rozrzedzać plony, są również ograniczone: Inspirowane wytwarzanie wina, po raz pierwszy dostarczone przez Sebastiana Stockera pokolenie temu, a teraz praktykowane przez Rudiego Koflera, dopełnia obrazu. I dostarcza wina, które rozgrzewają serca światowych koneserów: Lunare, Porphyr, Monticol, Kreuth, Rarità, Vorberg, Quarz i Grand Cuvée.

 

Produkty producenta