Kendall-Jackson zobowiązuje się do certyfikowanej zrównoważonej uprawy winorośli w Kalifornii. Mała rodzinna posiadłość w Kalifornii, historia Kendall Jackson sięga 1982 roku. Jess Jackson, założyciel posiadłości, nabył 80-akrową działkę położoną w Lake County, na północ od Napa Valley na początku lat osiemdziesiątych. Zasadził to miejsce winoroślami Chardonnay. Pierwsze w historii winorośle Chardonnay sprzedawane pod marką Kendall Jackson zdobyły wiele laurów i sprawiły, że miłośnicy wina usiedli i zwrócili uwagę na tę markę. Stworzony przez Jessa Vintner Reserve do dziś uważany jest za jedno z flagowych win tej marki. Kiedy ówczesny prezydent USA, Reagan, chciał, aby kalifornijskie wina były podawane w Białym Domu, Kendall Jackson Vintner Reserve wszedł do Waszyngtonu. Pierwsza Dama Nancy miała taką obsesję na punkcie smaku i struktury tego wina, że w nadchodzących latach stało się powszechnie znane jako wino Nancy. Po popularności Vintner Reserve Jackson chciał poeksperymentować ze swoimi winami. Następnie stworzył kolekcję win Grand Reserve. Ta kolekcja zawierała niektóre z musujących win powstałych z połączenia winogron ze wzgórz, zboczy górskich i Beachland uprawianych w jednych z najlepszych regionów przybrzeżnych Kalifornii. Dziś Kendall Jackson jest wybraną marką win Chardonnay, ponieważ białe winogrona uprawiane na tych winnicach mają doskonały charakter i smak. Innym wyróżnieniem, które posiada Kendall Jackson, jest to, że jest to pierwsza i jedyna amerykańska winnica, która ma współwłasność z klepką we Francji. Zastanawiasz się, dlaczego Chardonnay z Kendall Jackson jest tak inny i wyjątkowy od pozostałych wytwórni? To dlatego, że winogrona dojrzewają i fermentują w autentycznych beczkach z dębu francuskiego. Ta etykieta wina zaczęła się rozwijać wkrótce po jej powstaniu. Jess weszła na rynki wina w Alexander Valley i Sonoma County, kupując tam ogromne działki winnic. Nawet po śmierci Jessa w 2011 roku, jego wartości winiarskie są dziś z wielką pasją i stylem przestrzegane w winnicach Kendall Jackson. Kendall-Jackson , jedna z najbardziej ukochanych rodzinnych i obsługiwanych winnic w Ameryce, z dumą ogłasza swoje zaangażowanie w  certyfikowaną kalifornijską Zrównoważoną  Uprawę Winiarską (CCSW) i doda logo CCSW do Vintner's Reserve Chardonnay, najlepiej sprzedające się wino w Ameryce. Wraz z tym dodatkiem, Kendall-Jackson staje się jednym z największych krajowych producentów wina, który podejmuje tak głębokie zobowiązanie do zwiększenia zrównoważonego rozwoju swojej uprawy winorośli i łańcucha dostaw. „Od samego początku mój ojciec, Jess Jackson, wierzył, że tworzenie wspaniałego wina zaczyna się od szacunku dla ziemi, społeczności i przyszłych pokoleń” — powiedziała Katie Jackson, wiceprezes ds. społecznej odpowiedzialności biznesu. „Chcemy zapewnić konsumentom wino, aby mogli czuć się dobrze podczas picia. Cała rodzina Kendall-Jackson jest zaangażowana w utrzymanie dziedzictwa mojego ojca i prowadzenie kalifornijskich winnic w zrównoważonych praktykach winiarskich. Mamy nadzieję, że inni pójdą naszą ścieżką”. Kendall-Jackson został po raz pierwszy certyfikowany jako zrównoważony w 2010 roku. W 2017 roku wprowadzono logo CCSW, a Kendall-Jackson natychmiast dodał je do win klasy Grand Reserve. Wytwórnia podejmuje się teraz znacznego zaangażowania w dodanie logo do win Vintner's Reserve, największego poziomu produkcyjnego w portfolio Kendall-Jackson. Vintner's Reserve Chardonnay, które było wzorcowym winem dla kalifornijskiego Chardonnay i najlepiej sprzedającym się Chardonnay w Ameryce od 28 lat według danych IRI, będzie nosić logo CCSW począwszy od rocznika 2018. „To wino jest szeroko obecne na rynku w całej Ameryce, więc jest to ekscytujące i znaczące przedsięwzięcie, które pomaga podnieść ogólnokrajową świadomość zaangażowania kalifornijskiego przemysłu winiarskiego w zrównoważoną uprawę winorośli” – powiedziała Allison Jordan, dyrektor wykonawczy California Sustainable Winegrowing Alliance, rządzący organ CCSW.   Zaangażowanie Kendall-Jackson obejmuje całe portfolio. Chardonnay '17 Vintner's Reserve Merlot, '19 Rosé i '19 Avant Unoaked Chardonnay będą również nosić logo, wraz z innymi odmianami w miarę ich butelkowania. Konsumenci zauważą to również na podwyższonym poziomie winnicy, składającym się z pojedynczych winnic i win małoprodukcyjnych, kolekcji Estates. Ponieważ branża odnotowuje stały wzrost zakupów wina do konsumpcji w domu, istnieje większe pragnienie konsumentów, aby zrozumieć, w jaki sposób powstaje wino i dokonywać wyborów, które wspierają rozsądne środowiskowe i społeczne praktyki biznesowe. Ankieta Wine Intelligence ze stycznia 2020 r. wykazała, że 71% amerykańskich konsumentów i respondentów wskazało, że w przyszłości rozważyliby kupowanie wina produkowanego w sposób zrównoważony. Zrównoważone wino wykracza daleko poza granice gospodarstwa, z koniecznością przyjrzenia się wielu aspektom procesu produkcji wina. Nakłada to większy ciężar na odpowiedzialność, która jest głównym aspektem chęci Kendall-Jackson do uzyskania tego rodzaju certyfikatu. Koncepcja zrównoważonej uprawy winorośli CCSW skutkuje trójaspektowym podejściem dotyczącym środowiska naturalnego, jakości winogron i wina oraz odpowiedzialności społecznej wobec pracowników i społeczności. Certyfikacja CCSW obejmuje 140 winnic i 104 najlepsze praktyki winiarskie, które są co roku kontrolowane przez strony trzecie. Aby pojedyncze wino otrzymało certyfikat zrównoważonego rozwoju, co najmniej 85% winogron w każdej butelce musi pochodzić z certyfikowanej zrównoważonej winnicy, a wino musi być produkowane w certyfikowanej winnicy, w której 100% winogron pochodzi z winnic Kalifornii. Przez ostatnie trzy dekady rodzina Jacksonów uprawiała wiele z najwspanialszych, chłodnych, nadmorskich gór, wzgórz i winnic w Kalifornii, pozwalając im na szerokie spojrzenie na terroir, aby zaprezentować niektóre z najwspanialszych regionów uprawnych Kalifornii. Rodzina Jacksonów uważa się za rolników i wierzy, że im lepsza gleba, tym lepsze wino. Ta sama pasja, która doprowadziła rodzinę do nabycia najlepszych winnic w całej nadmorskiej Kalifornii, skłania ją również do dbania o ziemię i stosowania certyfikowanych zrównoważonych praktyk rolniczych. Sto procent ponad 14 000 akrów winnic Kendall-Jackson w chłodnej, nadmorskiej Kalifornii ma certyfikat zrównoważonego rozwoju. Żadna inna winiarnia nie może pochwalić się taką różnorodnością winnic uprawianych w sposób zrównoważony. Korzyści ze zrównoważonej uprawy winorośli są ogromne. Produkcja wina, która wspiera troskę o środowisko, ponieważ chroni zasoby naturalne, poprawia jakość powietrza i wody oraz chroni ekosystemy i siedliska dzikiej przyrody. Dla pracowników zrównoważona produkcja wina oznacza zarządzanie zasobami naturalnymi i ludzkimi, przy czym plantatorzy i winiarze wnoszą wkład w ich społeczności zarówno pod względem gospodarczym, jak i kulturowym. Końcowy produkt Kendall-Jackson, składający się z winogron i wina wyższej jakości, jest świadectwem dogłębnej dbałości o szczegóły i ciągłego doskonalenia potrzebnego do uzyskania tego rygorystycznego corocznego certyfikatu. Wybierając Kendall-Jackson i inne kalifornijskie wina z logo CCSW, konsumenci mogą wspierać branżę poświęconą zarządzaniu środowiskiem i społecznie sprawiedliwymi praktykami biznesowymi.

Produkty producenta